Robotanika: Genesis

Published on May 19th, 2017

[lang_si] Robotanika  s podnaslovom Geneza je obširna razstava/ performativno okolje v Cirkulaciji 2 v Tobačni Ljubljana in poteka od 23. maja do 8. junija 2017.  Razstava/ situacija je na nek način tudi obeleženje desetletnice delovanja iniciative Cirkulacija 2. V tem času gostimo štiri izredno zanimive umetnike, katerih specifične estetske pristope bomo izpostavili s posebnimi celovečernimi dogodki. To so: Lars Vaupel (Nemčija), Ewa Justka (Poljska), Adam Donovan (Avstralija) in Karl Heinz Jeron (Nemčija).

Spored dogodkov:
torek, 23. maj ob 20.30: Otvoritev Robotanike/ Geneze
petek, 26. maj ob 21.00: Ewa Justka /  ZVOK=SVETLOBA || SVETLOBA=ZVOK?
torek, 30. maj ob 21.00: Adam Donovan
torek, 6. junij ob 21.00: Karl Heinz Jeron / Opera Robotanica

Domači sodelujoči: Boštjan Čadež, Dominik Mahnič, Boštjan Leskovšek, Borut Savski, Stefan Doepner.

robotanika

Foto Boštjan Leskovšek

Projekt Robotanika je pristop k razstavi in dogodkom, ki ga v Cirkulaciji 2 razvijamo v zadnjem enoletnem obdobju. V letu 2016 smo že izvedli dva uvodna performensa Cirkulacije 2 pod naslovom Robotanični vrt (v Velenju in v Trstu), ki sta služila za praktično preverjanje novonastajajočega principa, ki pa je v sedanji obliki razširjen in namnožen še z povabljenimi tujimi umetniki in dodatnimi principi. Uvodna performensa sta dala slutiti, da je koncept za obiskovalce izjemno komunikativen, saj so bili odzivi tako v Velenju kot v Trstu izjemno dobri.

Podnaslov Geneza vzpostavlja biblijsko alegoriko in vnaša mitologije o začetku in koncu sveta. Geneza je seveda rojstvo sveta.

Osnovna značilnost razstave Robotanika je “pogled od spodaj”, kar pomeni, da so naprave bistveni dejavniki situacije, ki na pojavnem nivoju obsega gib, zvok in svetlobo. Ti pogledi se s pomočjo projekcij multiplicirajo na vse štiri strani sveta/ stene, kar kreira pretežni prostor naprav – neke vrste sodobni rajski vrt, v katerem je človek morda le še obiskovalec – objekt na projekciji. To ni neka katastrofična podoba sodobnega sveta, ampak nasprotno.

Osnovna forma je 14-dnevna razstava/ instalacija vseh objektov, medijev in principov, ki v prostoru sobivajo. Vsi objekti/ principi izkazujejo stopnjo avtonomije v njihovem polju obnašanja. To je lahko rezultat naključja, naključnega algoritma, ali pa interaktivnega ali generativnega obnašanja. Kakofonija navzkrižnega medsebojnega vplivanja je morda lahko cvrket rajskih ptic. Ali pa strašljivo rjovenje iz mračnega pragozda.

Osnovne objekte, programe, principe priskrbijo in dodatno razvijejo sodelujoči domači umetniki, ki tudi nosijo levji delež pri celotni postavitvi. Razstava je tako tudi nekakšen pregled čez desetletno produkcijo umetnikov, ki sodelujejo pri Cirkulaciji 2.

V času razstave eden za drugim prihajajo in odhajajo povabljeni tuji umetniki in dodajajo svoje objekte in pristope, ter jih potem čez teden dni tudi odnesejo. Zato se spreminja tudi razstavni park objektov/ rajski vrt,  razstava pa ima tako tudi več vrhuncev.

K izvedbi projekta smo povabili izjemno kvalitetne mednarodne umetnike: Karl Heinz Jeron (Nemčija), Ewa Justka (Velika Britanija / Poljska), Adam Donovan (Avstralija / Avstrija) in Lars Vaupel (Nemčija), ki so bili seznanjeni z osnovnim konceptom razstave in vsi tudi prepoznali možnosti takšnega pristopa. Predvsem mlajši med njimi so trenutno na vrhuncu aktualnosti in polni zagona, starejši pa sodijo med uveljavljene očete kibernetske umetnosti, ki poleg mladostnosti pristopa vnašajo tudi širšo perspektivo modrosti in distance do zgolj trendovskega. Gostujoči umetniki bodo prispevali svoje obstoječe objekte/ naprave, ki so enostavne ali kompleksne robotizirane (pripete ali premične) instalacije, enostavni avdio-video sintetizatorji, itd.

Lars Vaupel
Hamburg/ Nemčija. Umetnik, razvijalec naprav, programer. Diplomiral iz elektrotehnike. Kot razvojni inženir delal za več podjetij v Hamburgu, vzporedno razvijal svoje lastne umetniške projekte in opravljal tehnično podporo za umetniška dela drugih umetnikov. Od leta 2003 samozaposlen. Soustanovitelj umetniške skupine F18 v Hamburgu. Razvoj in izdelava šestnogega robota “Exoskeleton” za Stelarca. Restavracija umetniškega dela/ stroja za slikanje Angele Bulloch „Blue Horizon“. Razstava „Zufalls Spuren“ v Cabaret Voltaire/Zürich (2007). Sodelovanje pri koncertu/ performensu strojev skupine BBM Phaenomenale v Wolfsburguv Nemčiji (2007). Predelava instalacije „SEEK“ iz leta 1969 za delo Lutza Dammbecka “Rereeducation“ v galeriji COMA v Berlinu. Sodelovanje pri razstavi Digital Arts Week 2007 / Zürich z robotom za risanje. Z BBM: reaktivacija dveh EXPO2000 robotov za galerijo G5 v Muenchenu. Stalno sodelovanje pri projektih Stefana Doepnerja (Robot Partner, itd.).

Ewa Justka
Ewa_500Poljska. Je glasbenica elektronske noise glasbe, umetnosti zvoka. Trenutno živi v Londonu, kjer dela magisterij na področju računalniške umetnosti na Goldsmiths College-u. Je tudi samouk pri gradnji elektronskih zvočnih instrumentov, ki predstavljajo pomemben del njenega umetniškega ustvarjanja. Njeno področje umetniškega raziskovanja temelji na materialnosti objektov, njihove narave vibracij (človeško telo, telo rastlin, elektronska vezja, sprememba njihovega makro in mikro okolja in odnosi med prvim in drugim). Raziskuje tudi načine kvazi-neposrednega vplivanja/ zaznavanja, ki jih v opraksi izvaja na zvočnih performensih, interaktivnih instalacijah, pri razvijanju DIY elektronike, namenskih poškodbah naprav, rastlin – in pri sodelovanjih. Z umetnostjo skuša zaznati koncept materialnosti skritega, pravi sama. Nastopila je na festivalih kot so: Loop Festival, Sonic Acts Academy, Supernormal Festival, Club Transmediale, STEIM, Colour out of Space, Beam Festival, Cafe Oto, in še na mnogih drugih. Leta 2015 je nastopila tudi na festivalu Kiblix v Mariboru.
http://ewajustka.tumblr.com/

Adam Donovan
Adamavstralski umetnik, ki živi in deluje na Dunaju. Samodeklarira se kot umetnik na področju hibridne umetnosti – razpete med umetnost, znanost in tehnologijo. Njegovo delo obsega nelinearno akustiko/ zvok, robotske skulpture, VR interaktivna okolja („game engine“) in zaznavanje prostora s kamero. Donovano delo povezuje zelo specializirano področje akustične znanosti z vizualnimi umetnostmi. Od leta 1996 je polje njegovih raziskav usmerjen zvok in akustične leče ter na podlagi tega ustvarjal interaktivne instalacije. Sodelovanje z znanstveniki je zanj ključno, saj na ta način pridobi znanja za razvoj njegovih prototipov za razstave. Na tem področju interdisciplinarne umetnosti je Donovan danes med najbolj prodornimi umetniki pri razvoju in vključevanju inovativnih fizikalnih metod v umetniških instalacijah. Dela: 2015: Saturn 3 (WRO Media Art Biennial, Wrocław Poljska), 2015: Psychophysics Machines (Den Haag, Nizozemska), 2014: Hot particle, Always Forever Now, timelessness and the currency of new media (das weisse haus, Dunaj Avstrija), 2013: Parabolic Swimming (Swiss Mechatronic Art Society, Wildhause Švica), 2013: Curious Tautophone(Poolloop Festival, Zurich Švica).
http://adamdonovan.net/

Karl Heinz Jeron
emaf2012_Hermes_A.vonBrill_01živi in deluje v Berlinu. Med leti 1999-2006 predavatelj na področju multimedijske umetnosti na Umetnostni akademiji v Berlinu. Sodelovanja na medijskih festivalih: 1993 Ostranenie, Bauhaus Dessau, 1994 MedienBiennale Leipzig, 1995 Ars Electronica – Linz Austria, 1996 European Media Art Festival Osnabrück, 1997 Documenta X Kassel, 1999 Expo Destructo London, 1999 Internet Art Exhibition Tokyo; 1999 Net_condition ZKM Karlsruhe, 1999 Prix Ars Electronica Linz, itd.. Novejša dela: 2006 A la recherche du temps perdu (SPACE gallery, London), 2007 Will Work For Food (HTTP gallery, London in Istanbul Contemporary Art Museum, Turčija), 2011 Narrative/Identity (AC Institute NY, Transmediale, Berlin), 2011 Fresh Music For Rotten Vegetables (Tank London), 2012 Blower (ŠKUC Ljubljana), PIXXELPOINT 2014 (Nova Gorica), Fruity Oscilator s Theremidi Orchestra (Ksevt Slovenija), 2015 Hermes Opera (Athens Digital Arts Festival). Njegovo delo, ki je najbolj zanimivo za projekt Robotanika: Geneza, je Hermes opera, kjer uporablja veliko število dokaj enostavnih zvočečih naprav/ robotov, ki segibljejo in pojejo.
http://jeron.org/

Metafore projekta
Koncept naprav smo razširili na “principe”, kar zajema tudi nematerialne (“manj materialne”) oblike dejavnikov: zelo dolge radijske valove/ dejavnost kozmičnih žarčenj, temperaturne spremembe, zvočne in svetlobne zaznave, zaznave zemeljskega magnetnega polja, nelinearne elektronske ter softverske odločitve in transformacije. Vse to so dejavniki, ki jih bomo vključili in ki bodisi prispevajo pogled od spodaj, a tudi pogled od zgoraj.

Ta dvojnost pogledov ima na eni strani opraviti tako z inteligenco, kulturo, civilizacijo, pregledom nad celoto, kot tudi z nadzorom, ki je pogosto omejujoča/ prepovedujoča kategorija. Druga plat je individualni pogled, v praksi pri nekaterih primerih realiziran z malo brezžično kamero (video-pogled), pri drugih pa z zvokom ali drugačnimi podatki. To predstavlja zaznave “od spodaj”, kar v našem primeru razumemo kot polje individualnosti, poljubnosti – osebne svobode. Metafora s človeško družbo je jasna. Vmesni prostor je seveda tisti, ki sugerira realnost: vpetost med idejama odprtega in zaprtega.

V umetniški praksi se pogosto zoperstavlja ta dva principa kot red in nered, kot klasična forma in odprta forma. Naše polje interesa ni alegorija katerekoli od obeh skrajnosti, ampak sobivanje. Prostor se razpre le ob soobstoju obeh determinant. Seveda to ni brezkonfliktna situacija. Sodobni rajski vrt mora biti za vse, ki zmorejo hkrati sprejemati svobodo in zamejenost.

Praktične izvedbe “dejavnikov”
Kot rečeno pomen naprav/ principov ni več v tem, da so to naša orodja, ampak da so osamosvojeni dejavniki. Dejavniki (naprave/ principi) so lahko “naravni” (svetloba, temperatura, magnetno polje), vendar so v vseh primerih prenešeni/ pretvorjeni/ spremenjeni – linearno ali nelinearno, digitalno ali analogno. Poleg tega so lahko povsem programski, kar pomeni da nastajajo/ obstajajo v obliki logičnega (programskega) jezika. Tudi v tem primeru je jezik tisti, ki prinaša smisel/ motiv/ gibanje. Gre le za derivat človeškega jezika. Spet biblijska metafora: “Najprej je bila beseda in beseda je bila Bog” (Geneza).

Projekt vključuje razvojno fazo, ki poteka tako na napravah “od spodaj”, kot tudi na napravah “od zgoraj”. Spodnje naprave so precej v domeni avtorskih pristopov posameznih sodelujočih, medtem ko so zgornje naprave (tiste, ki determinirajo omejitve) stvar prejšnjega dogovora. To pomeni, da se je treba dogovoriti in vključiti tehnično izvedbo determinante prostora. To lahko poteka na tri načine:
a.) centralno nadzorno oko (po navadi video kamera),
b.) matrično polje signalov, ki mapira prostor (običajno IR svetilniki),
zanimivo pa je tudi
c.) inteligenca roja (“swarm”), kjer se dejavniki organizirajo s preprostim zaznavanjem sosednjih objektov – in
prilagajanjem (samoorganizacija; možna tehnična izvedba RFID). Za ta nadzorni del se bo potrebno dogovoriti o enostavnem identifikacijskem protokolu.

MZKPodporniki:

Projekt Robotanika/ Geneza sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenija

MOLŠtiriletni program Cirkulacije 2 sofinancira Mestna občina Ljubljana

 

[lang_en]Robotanica/ subtitled Genesis is an exhibition / performative situation running intensely from 23rd May to 8th June 2017 at Cirkulacija 2 in Tobačna Ljubljana.  Exhibition is also a festivity of 10 years of Cirkulacija 2 initiative activities.

During the time we host four international artists, whose specific aesthetic approaches are put to front by special performative events: Lars Vaupel (DE/ Hamburg), Ewa Justka (PO/GB/London), Adam Donovan (AU/A/Zürich) and Karl Heinz Jeron (DE/ Berlin).

Schedule of events:
tuesday, 23rd May at 20.20: Opening of Robotanikka/ Genesis
friday, 26th May at 21.00: Ewa Justka / SOUND=LIGHT || LIGHT=SOUND?
tuesday, 30th May at 21.00: Adam Donovan
tuesday, 6th June at 21.00: Karl Heinz Jeron / Opera Robotanica

Residents: Boštjan Čadež, Dominik Mahnič, Boštjan Leskovšek, Borut Savski, Stefan Doepner.

robotanika

Robotanica project is a special exhibition and events approach that we’ve been developing in the last year. In 2016 we performed twice under the title of Robotanical Garden (Velenje/ Slovenia and in Trieste/ Italy). The two occasions were the testing grounds for the new principle, that is now expanded and multiplied by invited artists and additional objects and principles. The introductory performences confirmed that the concept of exhibition is extremely communicative for the visitors and their responses were very good.

The Genesis subtitle introduces the biblical allegory and adds the mythology of the beginning and the end of the world. Genesis is of course the birth of the World.

The basic attribute of Robotanica approach is “the view from below”, meaning that the devices themselves are the main actuators (actors) of the situation, which encompasses move, light and sound. This views are multiplied by the projections to the four corners of the world/ walls – creating predominantly a space of devices – a kind of contemporary Garden of Eden where a Human might only be a visitor – an object in the projection. Not a catastrophic image of modern world – on the contrary!

The presentation form is a 14-day exhibition/ installation of objects, media and principles that coexist in space. All objects/ principles show some measure of autonomy  in their domains of behavior. It can be the result of coincidence, random algorithm, or interactive or generative behavior. The cacophony of cross-related inter-influencing might be the chirping of the birds of paradise. Or the terrifying roaring coming from the dark forest…

The majority of objects, principles are provided and developed by the resident artists. This represents the backbone of the exhibition. So, the exhibition is also a kind of overview of the ten years of production by some of the artists participating at Cirkulacija 2 events.

In the time of exhibition the guest arrive and depart one after another – adding their objects and approaches, and taking them back home. Thus the exhibition park of devices constantly varies and the exhibition has multiple peaks.

We invited extremely dedicated international artists : Karl Heinz Jeron (DE/ Berlin), Ewa Justka (Poland/GB/London), Adam Donovan (Australia /  Zűrich) and Lars Vaupel (DE/ Hamburg), that have greeted the possibilities of Robotanica exhibition concept. Especially the younger artists invited are at the peak of their activities, while the matures are estebleshed as for-runners of cybernetic arts. This should keep some distance to the usual trendy-hype approaches. The artists will provide their moving objects / devices, simple or complex robotized installations, simple audio-video synthesizers, electromagnetic receivers, scanners, etc.

Lars Vaupel
Hamburg/ Germany. Artist, electronic devices developer, programmer. Worked for a couple of businesses in Hamburg as development engineer – in parallel developed his own artistic projects and providing technical support to other artists. Freelancer form 2003. Co.founder of art group F18 in Hamburg. Development and building of a six-legged “Exoskeleton” robot for Stelarc. Art-works restauration of Angela Bulloch’s „Blue Horizon“ painting machine. Exhibition „Zufalls Spuren“ in Cabaret Voltaire/Zürich (2007). Participation at machines performance concert BBM Phaenomenale in Wolfsburgu in Germany (2007). Adaptation of „SEEK“ installation from 1969 for Lutz Dammbeck’s work “Rereeducation“ in COMA gallery in Berlin. Digital Arts Week 2007 exhibition in Zürich with drawing robot. With BBM: reactivation of two  EXPO2000 robots for G5 gallery in Munich. Permanent collaboration with Stefan Doepner’s projects (Robot Partner series, etc.).

Ewa Justka
Ewa_500Poland/ GB/ London. Electronic music, noise, sound art, musician. Currently in London on master’s degree studies of computer arts at Goldsmiths College. Self-taught builderof electronic sound instruments – an important part of her artistic work. Her area of work is based on reasearch of materiality of objects, the nature of their vibration (human body, body of plants’ bodies, electronic circuits, the changes of their macro and micro locations and relations between the former and latter). Explores the principles of quasi-direct influencing/ sensing. All this is presented at her live performances, interactive installations, in her DIY electronics, etc. In art she tries to sense the concept of the materiality of the hidden, she says. She performed at festivals: Loop Festival, Sonic Acts Academy, Supernormal Festival, Club Transmediale, STEIM, Colour out of Space, Beam Festival, Cafe Oto, etc. In 2015 she appeared at Kiblix festivalin Maribor.
http://ewajustka.tumblr.com/

Adam Donovan
Adamaustralian artist, works in Zűrich/ Switzerland, recently in Vienna/ Austria. Self-declared as hybrid arts artist – pinned between art, science and technology. His work is in the areas of non-linear acoustics/ sound, robotic sculptures, VR interactive space („game engine“) and sensing the space with camera. Donovan’s work combines the very specialized field of acoustic science with visual arts. From 1996 his field of research is directive sound and acoustic lenses with which he created some interactive installations. Participation with scientists is necessary, giving him the knowledge to develop his prototypes. In the field of interdisciplinary arts Donovan is using some of the most innovative physics methods. Works: 2015: Saturn 3 (WRO Media Art Biennial, Wrocław Poljska), 2015: Psychophysics Machines (Den Haag, Nizozemska), 2014: Hot particle, Always Forever Now, timelessness and the currency of new media (das weisse haus, Dunaj Avstrija), 2013: Parabolic Swimming (Swiss Mechatronic Art Society, Wildhause Švica), 2013: Curious Tautophone (Poolloop Festival, Zurich Švica).
http://adamdonovan.net/

Karl Heinz Jeron
emaf2012_Hermes_A.vonBrill_01lives and works Berlin. From 1999-2006 lecturer of multimedia arts at Arts Academy Berlin. His work makes use of surprisingly simple concepts of building up machines that produce complex function/ dynamics. For Robotanica: Genesis his work Hermes opera could be very interesting – the singing sounding robots. He has many ideas – let’s wait and see. Participation at media festivals: 1993 Ostranenie, Bauhaus Dessau, 1994 MedienBiennale Leipzig, 1995 Ars Electronica – Linz Austria, 1996 European Media Art Festival Osnabrück, 1997 Documenta X Kassel, 1999 Expo Destructo London, 1999 Internet Art Exhibition Tokyo; 1999 Net_condition ZKM Karlsruhe, 1999 Prix Ars Electronica Linz, itd.. Novejša dela: 2006 A la recherche du temps perdu (SPACE gallery, London), 2007 Will Work For Food (HTTP gallery, London and Istanbul Contemporary Art Museum, Turkey), 2011 Narrative/Identity (AC Institute NY, Transmediale, Berlin), 2011 Fresh Music For Rotten Vegetables (Tank London), 2012 Blower (ŠKUC Ljubljana), PIXXELPOINT 2014 (Nova Gorica), Fruity Oscilator with Theremidi Orchestra (Ksevt Slovenija), 2015 Hermes Opera (Athens Digital Arts Festival).
http://jeron.org/

Project’s metaphors
The concept of devices is expanded to the “principles”, which encompasses also non-material (“less material”) forms of actuators: electromagnetic waves/ cosmic ray activity, changes in temperature, sound and light sensing, sensing of the earth magnetic field, non-linear electronic and software decisions and transformations/ perturbations. All these are actors, that will be included and either add the view from below, or even the view from above.

On one side this duality of views has to do with intelligence, culture, civilization, the overview of the whole, as with overseer, control – mostly a restrictive/ prohibiting category. The other side is the view of the individual, in machines often realized with a webcam (video-view), or with sound or other form of data/ signals. This represents the sensing from below – in our case we promote it as area of individuality, coincidence – the personal freedom. Metaphor with human sociaety is clear. The intermediate space suggests the reality: spanned between ideas of the open and the closed.

In artistic practices both principles are superimposed as order and chaos, as classical form or open form. Our field of interest is not allegory of any of the two radical positions, but coexistence of both coordinates. The space opens up only with both determinants present. Not a situation without conflicts!

Practical implementations of “actors”
As described, the meaning of devices / principles is not anymore that they provide some immediate function for us (tools), but are liberated entities. Actors/ actuators can be “natural” (light, temperature, electro-magnetic field), but are always transferred/ transformed/ changed – in linear or non-linear fashion – digitally or analogue. They can even be computer programs, meaning that they appear/ sustain themselves in the form of logic language. In this case it is again the language bringing the meaning/ motivation/ movement. Of course, it is a derivation of the human language. A biblical metaphor: “In the beginning was the Word, and the Word was with God” (Genesis).

Robotanica: Genesis project has an active development phase being performed on the devices “from below”, and also on the devices “from above”. The below devices are in the domain of their authors, while the above devices  (“the ones determining the limits; prohibitions”) are the matter of agreement. The central control can be some of these:
a.) central eye (usually video camera),
b.) a matrix of beakons mapping the space (usually IR lighthouses),
interesting would be also to check
c.) the intelligence of a swarm, where the actors organize themselves by sensing the most immediate colleagues – and adapt (self-organization; can be possible with RFID). A very simple protocol should be used.

MZKSupported by:

Robotanica/ Genesis project is supported by the Ministry of Culture of Republic of Slovenia

MOLFour year program of Cikrulacija 2 is supported by the City of Ljubljana


Events so-far:

2024 [napovedujemo] Tomaž Kolarič: DIALOŠKOST IN EMPATIČNOST / pregledna razstava + Glitch trigger#1 + Rastišče + [na praznik kulture] Niko Novak – Poslednji med velikimi croonerji | Last of the big crooners + [last minute] vrhunski avdio-vizualni duo MSℍℝ (ZDA) v ŽIVO z MASℍ MAℕIF OLD + [Diskurzor 004] Konzervacija+restavracija v okviru Cirkulacije 2 + 2023 Vesele praznike in pogumen vstop v leto 2024 + ART-MUS: Sejem umetnin in praznik umetniškega izraza! + Aphra Tesla, Stefan Doepner archAngel Incorporated / 8 duš + VIDEOPISMA / Henrike von Dewitz in Simon Svetlik + [sreda] Prepared Surroundings 2023: 15. mednarodni festival eksperimentalnega zvoka + [torek CoFestival] Kolektiv NDA Hrvaška: Predstava, ki nastaja + Translacija | Traslación: Rdeče niti #Cirkulacija 2 + dvojna Friforma: WERCKMEISTER kvartet + Mladi Raziskovalci – kvartet + Osnovni delci Cirkulacije 2 na festivalu IZIS Koper + [interview] “Cirkulacija 2: The space we share” + Agustina De Vera: Čustveno avdio-vizualni zemljevid :: sledi potovanja v Slovenijo + Tom Winkler :: Stròj1 strôja m (ȍ ó) + [Jazzz klub Mezzoforte] ZORAN ŠĆEKIĆ koncert mikrotonalne glasbe + Ne-festival: KRIK :: PRVI GLAS + Vida Vojić :: PATTERNS LEAD ME HERE + [synthi delavnica] Alwin Weber “NoiseToys – not just for boys!” + Neža Knez in Tin Dožić “PARALELNA PRETAKANJA” + THE ANGEL’S SHARE / Del gre za angelce + Domišljija se razmahne, ko je zunaj slabo vreme | Imagination emerges into weathering + RAM RAM mozaična predstava [zadnji ponovitvi] + Colin Black in Stefan Doepner: The Transmittal Hearing + FAUST : : OBNOVA = večmedijski performens + Excuses Izgovori + KRAČA :: Tatiana Kocmur in Marta Fakuch + [3x v tednu] RAM RAM mozaična predstava + [popopraznična] Pogojna aritmija (z ali brez) + RADART # 14: SONOR(N)OST | tudi v Cirkulaciji 2 + CLOCKWORK VOLTAGE – Patch from Scratch + Francisco Tomsich – Borut Savski = Poletne pesmi | Summer Songs + [8. marec] Anita Wach / 30 Stavkov (Končna rešitev in Boj z duhovi) + VELIKI BENEFIT za Cirkulacijo + Goran Tomčić – “Pompom Nets – Ljubljana” = participatorna umetnost + [fotozvočna instalacija] P L A T E AU R E S I D U E: Zaslonke v pokrajini + [sluhodvod] Tu živijo vsi / Everybody Lives Here – The Third Guy + Stijn Demeulenaere + 2022 [Studio 8.1] Get Together — Dogodek št. 4 – Tobija Hudnik + D•still by Miha Godec / intermedijska instalacija + [veseli december] art-MUS: sejem umetnin v C2 + [skejterji only] “Pet let na svet; hlače spet” = pet za pet v petek + Tjaž in Gizmo :: Glasbena miza + Visual(s) Edition + [Via Negativa vabi] GLASS ILLKA / na predvečer referendumskega dne + Studio 8.1 – Jan Kopač – Vignettes + Fukuhara Lisk Savski :: Dislociran duh + Radharani Pernarčič – PLESNI VODIČ PO KATALOGU UDOBJA + TZUSSS / Silvan Schmid, Tizia Zimmermann, Urška Savič + Maayan Liebman Sharon – INTIMACY / work in progress + Cirkulacija 2 & Stroj za izboljšanje sveta na PixxelPoint v Novi Gorici + FUCKUPTIMEMACHINE by Vida Vojić + [vabljeni] Studio 8.1 / Jan Kopač – Sin_thesis + BIG BANG vs STRING THEORY / big-bend Cirkulacija 2 + Guionnet | Murayama | Filip :: 3 x 2 = 3? + ŽIVI FOSIL / Tatiana Kocmur, Liza Šimenc + Javno dobro in nestanovitni mediji + Nina Stopar – Rojstvo slike | The Birth of a painting + ME SLIŠIŠ :: mozaični dogodek v Cirkulaciji² + ZAKLONIŠČNI TRIO (Estela Žutić, Keiko Myazaki, Gilles Duvivier) + First Terrace Tour 2022: Sofheso, Specimens, Skip Summers, JC Leisure + FriForma: PASCAL NIGGENKEMPER – La vallée de l’étrange / Dolina čudes + [last minute] Zebracadabra: Z/Apophasis – concertanz + Radio Študent TRESK #13: razstava vizualnih natečajev + Studio 8.1: Tobija Hudnik: Get Together, Dogodek št. 3 + Studio 8.1: Tobija Hudnik: Get Together, Dogodek št. 2 + Lapsus-quo / NOTA – Elvis Homan, Boštjan Simon, Liza Šimenc + Studio 8.1: Tobija Hudnik: Get Together, Dogodek št. 1 + Oblak / gibalno-zvočna video kompozicija + Untergrunt poletni jazz festival: Marko Petrušič Petko + Maja Weiss – BELI BOJEVNIK V ČRNI OBLEKI | director’s cut! + KA TO GLEDAŠ / končna razstava študentk in študentov 3. letnika VIST + Neža Zupanc – recital za flavto + Skupni imenovalec | Common Denominator / velika skupinska razstava + FriForma & Cirkulacija 2: Drašlerja in Røysum + Anita Wach: Levica Sredica Pravica & zvočne zgodbe + Draženje očesa // 53. rojstni dan Radia Študent! + Studio 8.1: Jan Kopač + Kasper T Toeplitz: Elemental II & Burning House + Uspavanka za Cirkulacijo št. 2 in druge zvočne zgodbe + KonstruktK3 smo državljani NSK + [neumorna] FriForma: VVU (Violeta García & Javier Areal Veléz) in Primož Sukič + Martina Jurak: Prehajanje : : Cirkulacija 2 + KUD Mreža / FriFormA\V: MRM trio & Lina Rica + Feminizem zavzema mesto! FriFormA\V in Rdeče zore + Prezenca in e-senca akademskega slikarja Dominika Mahniča + [Cirkulacija 2 & FriForma] Dve trobenti: Silvan Schmid & Timothée Quost / dva Seijira: Seijiro Murayama & Jernej Babnik Romaniuk + Emil Memon GRAFFITI finissage! + 2021 beepblip, Tisa Neža Herlec, Lina Rica: Relativna tišina ob zori + Marta Fakuch – Wellness @ C2 + Emil Memon – GRAFFITI + Studio 8.1: Kako živijo ljudje (bonus track) + KUD Obrat: Onkraj 10 let & Stefan Doepner: Humus + Joe Summers: Five New Songs + 1,5 + Diorama: vizualni dialog Tatiane K. in Giampaola P. + Studio 8.1 #4/21 Brina Kren: kako živijo ljudje. + Mladi Raziskovalci IV. – Lenart De Bock – Steps + Tjaž Juvan: NOISTER::C² – cirkus cirkulatio + Dialog 1,5 + Asinhronost / Tatiana Kocmur in Borut Savski + Tao G. Vrhovec Sambolec – Brati (kot) telesa + Studio 8.1 #3 + Šum #16 + zapovedujemo: John Duncan – Ž + FriFormA\V: LĪMEN + Festival Re_humanizacija! + Cirkulacija 2 – Stroj za izboljšanje sveta v Celju | World Improvement Machine in Celje | 2. letnik + Elvin Brandhi – FEAR THE FEARLESS | BOJ SE NJIH, KI NE POZNAJO STRAHU + Studio 8.1 — Kako živijo ljudje, 2/21 + Barbara Kapelj – Lastne sobe | Rooms of Their Own -> WOW + Gonko Doepner Organism + Mike Hentz – KROG | CIRCLE => festival! + Zeleni zvoki Umoblodnice + JazzzklubMezzoforte Cirku5lacijA sVOBODNImEDmEDIJSKIjAMsEssION + Studio_8.1 _ Brina Kren _ kako živijo ljudje + Barbara Kapelj – Mesto prihodnosti / urbanistično-gradbena delavnica za najmlajše + Peter & Alexander = how to keep loudness quiet? | kako ohraniti glasnost tiho? + Radharani Pernarčič & Cirkulacija 2: IZUMIJE CASTRA FIK ARKEINVAINTIONS OF CASTRO FIK ARKA + abeceda = Mladi raziskovalci, Osnovna oblika in Serija TuYoung researchers, Basic form and Series Here + Rdeče zore: Ingver in GverilkII + Kvadratni meter: NAJEMNINA + STROŠKISquare meter: RENT + COSTS + Duhovi preteklosti oživljeniGhosts of the Past resurrected + 2020 Razširjena Cirkulacija 2: Stroj za izboljšanje svetaExpanded Cirkulacija 2: World Improvement Machine + Kovidska (hiper)produkcija Cirkulacije 2Covid (hyper)production of Cirkulacija 2 + Neven Korda – SPOMINI NA SEDANJOST + Razglas: Mehatronična delavnica Cirkulacije 2 + Borut Kržišnik DANCING MACHINE (new | neu | nov) album + FriFormA\V: Christine Schörkhuber / Noid (Avstrija) – Razmestitve (zvočne instalacije) + Studio_8.1 _kako živijo ljudje, drugič + Q Hologram 2070: Muzej raznolikosti + Vida Voyage aka Vida Vojić aka lonesome cowboy aka secret agent… + Alessandro Di Giampietro – “Assist” | “Pomagalo” – Ikonografija objema Iconography of a Hug + /// Polymorphic ritual //// + presentation_performance: Sailor_log: 3rd ocean + post_festum: uvertura festivala A dela? v Cirkulaciji 2 + ČAS BREZ DOTIKA – skupinska razstava + FRIFORMA\AV: NOITU – SCATTER_RADAR + Skladnjin skupek #1: ad-hoc koncert v Cirkulaciji | podhod Ajdovščina + Studio_8.1 _kako živijo ljudje + Stroj za izboljšanje sveta | weltverbesserungmaschine + Tatiana Kocmur | Liza Šimenc – MARY JANE + Francisco Tomsich -> ELEGIJA | ELEGY + Program 2020 + Cirkulacija 2: Novice iz podzemljaNews from the Crypt + Cirkulacija2GO – kot Feniks!like Phoenix! + Cirkulacija 2 uspešno izseljena! Exodos completed! + [izseljevanje] Cirkulacija 2 na prelomu + 2019 [napovedujemo] Javno-zasebno partnerstvo! + Angstblüten II / Timor Flores II + Nikolaus Woernle et al. – MODULAR MONSTER + Elvin Brandhi: Welcome in the harvest and usher in “the dark half of the year”!Pozdrav žetvi in nastopu mračnejšega dela leta! + Dre A. Hočevar et al – Verso Doxa / celotedenski intenziv + Terraformer predstavlja: Ž, Neo Cymex in Kikiriki + Robert B. Lisek & Cirkulacija 2: UI za umetnike – AI for artists + Boštjan Čadež: Gospod Procesor, razumete življenje?Mr Processor, do you understand life? + B-stran: Lab Irint + Dominik Mahnič – 1/200 + IvAnKe – Outsukisama | performens/ predstava + Rdeča Raketa & Patrick K.-H v Cirkulaciji 2 + Doepner & Summers: Drevesna harfa (ali: Samo drevo nas je), prvi delTree harp (or: Just the Tree of Us), first part + Vida Vojić – Dreams of New NarrativesSen novih zgodb + RAZPROSTOR – razstava in večmedijski dogodek + Skrivni svet NoldusoveSecret Universe of Noldus + RHIZOMAS /Ryuzo Fukuhara, Tracy Lisk, Stefan Doepner/ + Urška Preis & Kaja Janjić – Razgaljeno + tridnevna kitarska šagra: Gino Lucente – Sagra + Sukitoa O Namau & Joe Summers live + Joe Summers | The Last Of England – live score + Tristo tisoč duš na ljubljanskem graduCongregation at the castle: Three hundred thousand souls + RADART #10: X/L Experiment: Radio Tovarna + Cirkulacija 2: Kakofonija kakovizija v OsmoziCirkulacija 2: Cacophonia Cacovisia at Osmoza + ALUO uho in ALUO+C2 praktikum + Program 2019 + 2018 Ne(do)konč(a)no… + “-O-” = Simon Svetlik, Ryuzo Fukuhara in Takatsuna Mukai v C2 + Sound Chambers Series vol. VIII meets C2 + “Bodi Jimi tudi ti!” – delavnica na Gradu Kromberk | Pixxelpoint 2018 + C2 na festivalu Umetnosti in robotike v Trstu | C2 at the Festival of Arte e Robotica in Trieste + Biti aparat | biti umetnik = Roboti risarji + Simpozij Umetnost umetne inteligence | The Art of Artificial Intelligence + Exodos: C2 v Helsinkih / Finska + Jesenski dnevi tečejo | As autumn days go by… + MED, CIMET, ROZINE IN ČAS balletkvintetHONEY, CINNAMON, RAISINS AND TIME balletquintet + Večmedijski skupinski dogodek: MED ZVERJO IN NEMOČJO + Anže Sever – Rob + friformA\V / 16.08.2018 / Lina Rica (HR) / Bálint Bolcsó (HU) / Samo Kutin (SI) + Neven Korda – Daj mi mir! + Petek trinajstega: Trije zvočni pari + Vida Vojić: poezija, zvok in glas + Špica Ljubljana: Alessandro Di Giampietro – Thinga Things | Stvari + Jana Jevtović & Engin Can: Teleskopiranje | Telescoping + oOo! 5. oOobletnica poOovezoOovanj v C² + Izračun Slepih PilotovBlind Pilots Calculation + A Pit of Koelse | Luknja Koelse: Sublimacija znoja + Velenje v Ljubljani: Kutwyv + Nova londonska scena | New London underground Specimens, JC Leisure, Vida Vojić, Joe Summers + John Duncan “The TELL” = svetovna premieraJohn Duncan “The TELL” = world premier + In vendar se vrti | Eppur Si Muove + Cirkulacija 2: Program 2018 + Disinformation + Savski v ConiDisinformation + Savski in Zone + Alte Lezbiše Kunst; zvočni performans + 2017 Kikiriki in ROR v C2 + Doepner in Savski na Robotics Anteprima v Trstu + Marko Batista – Uspavanka za CIRKULACIJO + Nez Pez // Pez Pushing + Maribor: Ambasada Cirkulacija 2 na MFRU + Stiropor = ekspandirani polistiren + Klaus Filip (Dunaj/ Avstrija) ::optosonics::Klaus Filip ::optosonics:: + HuXterlTronik = Dani Bedrač + ::vtol:: = Dmitri MorozovHuXterlTronik = Dani Bedrač + ::vtol:: = Dmitry Morozov + Peter Rauch: Ponavljanje – samostojna skupinska razstava + Knjiga oglja / DopisovanjeM + Monika Pocrnjić – SVAROG.3 + Ponovni vzpon Poljske kraljice! + Tatsuru Arai – Arkhitek-ton /+\ Tinitus – Ljubezen je hladnejša od smrti + M / DopisovanjeM + Tanja Vujinović – Univerzalni objekti (Eksplozije, BBFs2, Tihožitje)Universal Objects (Explosions, BBFs2, Still Life) + Mešani dvojni trojček | Mixed double triplet = Mike Hentz, Javier Areal Vélez, Strunarja + Derek Holzer – VECTOR SYNTHESIS | VEKTORSKA SINTEZA + OPERA ROBOTANIKKA GENESISI Karl Heinz Jeron + ZASAVJE NOISEFEST v C2/Tobačna/Ljubljana! + Adam Donovan & Katrin Hochschuh: Psychophysics Machines and Swarms + Ewa Justka at Robotanikka: Light = Sound || Zvok=Svetloba? + Robotanika: Genesis + Mini Maker Faire @ C2 Tobačna Ljubljana! + Z.B.Ø.R. (Boštjan Perovšek, Marko Košnik, Borut Savski) + Alessandro Di Giampietro – Whatever you think I am that is what i’m not + Seppo Gruendler in Josef Klammer – Mali pribor | Kleines Besteck + Cirkulacija 2: Program 2017 + Preko vode do svobode v Kinu Šiška + Luka Prinčič: Razpoke vmesnika IF4Q + 2016 Duplerica: Boštjan Čadež “ROJ” in DivinaMimesis “AUTOBIOGRAPHICAL ANIMAL” + Simfonija groze. Happy New Fear 2017! + RADART #7: RADAR NAD TOBAČNO + Zaprtje -> Dominik Mahnič – Kosi 2014-2016 + Robotanika na razstavi Robotica v TrstuRobotanica at Robotica exhibition in Trieste + slikarska razstava -> Dominik Mahnič | Kosi 2014-2016 + John Duncan v C² ! + Simptomi meta mesta #37: Želja + Anyma na obisku v Cirkulaciji 2 + MC2=Ǝ / gibalna razstava + Neverjetno! 10 let Cirkulacije 2 + Herman & Savski: Vračnica in bali; druga javna vaja + Nina Dragičević: Parallellax release + V nedeljo se dobimo: Na stalnem naslovu najinega početja + Robotanica = C2 does VelenjeRobotanika = C2 gre v Velenje + Herman & Savski: Vračnica in bali; prva javna vaja! + : Niku Senpuki & Emerge, pavleisdead, Emerge & Neven M. Agalma + Atlas of Tremors v C2 + Zasavje NoiseFest 2016 v C2-labu! + Klima: Nedekadentni koncert? + DekaDANCE + Mike Hentz: Živa umetnost kot raziskava kulture in življenjaLive Art as Research of Culture and Life + Napovedujemo: Klima, dekadenca, človek|strojAnnouncing: Clime, decadence, human|machine + Kdo je Mike HentzIntroducing Mike Hentz + Dogodek O5 v C² Event O5 in C² + V iskanju izgubljene enostavnostiIn search of the simplicity lost + Urkuma in ROR v C² + April/ maj v Cirkulaciji 2 – uvod v antidekadenco + Sejem Dostop do orodij | Access to Tools + Welcome to ATT/AND Rijeka – abandon normal devices fair!Dobrodošli na ATT/AND Rijeka – Semenj umetniških orodij! + 2015 happy new fear 2016 – zabava na žicahparty on wires + Oscar Martin: Ekstremni Atraktorji v C2Extreme Atractors at C2 + Jesenski odmevi Hrup smo mi: Dušan Zidar + Jesenski odmevi Hrup smo mi: Arturas Bumšteinas + Predstavitev C2 tehnologij na #MTFCentral + šmarnica in cvičk v C2: N’toko in Igor Vuk + Cirkulacija 2: Showcase 0.3 = prigodna razstava preteklih in prihodnjih del in opravil + Hrup smo mi::Kulturni vmesnikiNoise is Us::Cultural Interfaces + Strictly Analog 3# in Svetlobna Gverila v Tobačni & C² + RADART #6 :: RADAR RIZOM :: 4 LETA PLATFORME RADAR + Ars ac²ustic²a -> ART’S BIRTHDAY PARTY, 16. januar 2015 + 2014 Happy New Fear! + Hrup smo mi: Prostor časa | Space Time + Microbot (Stelarc in Doepner) v Cirkulaciji² + C² – otvoritev novega prostora Cirkulacije 2C² – the opening of the new Cirkulacija 2 space + Smernice razvoja: Prostor časa + 2013 VELIKA POŽRTIJA – sobota 21. december ob 20.00 + Arduino praktikum = novodobni tehno intenziv + Dva ugrabljenca z MFRU: John Smith in Oscar Martin + C2 / Platforma za totalno umetnost: Tri socialne skulpture + Izjava Cirkulacije 2 – skupine začasnih uporabnikov Roga + Globoki temni gozdDark forest disko + Zvok organizma – Organizem zvoka + Fruity-Box (Karl Heinz Jeron v Cirkulaciji 2) + Taste of Vtol/ Okus Vtola + Redno letno srečanje ljubiteljev cirkulacije + 2012 Cirkulacija 2: pričetek predstavitev in delavnic Uvod v arduino v RogLabu + Multipla cirkulacija – socius urbis / otvoritev RogLaba + Interšmano = Cirkulacija 2 praznuje… + Sajeta 2012, tehnološke delavnice -> Združene sile C2_TO + Tri muhe na en mah: Cirkulacija 2, Konrad Gęca in Ana Raquel PereiraThree mice: Cirkulacija 2, Konrad Gęca and Ana Raquel Pereira + Cirkulacija 2 v Zagrebu – galerija Močvara, 9. -13. junij 2012Cirkulacija 2 in Zagreb – Močvara gallery, 9. -13. June 2012 + Total Noise Session #3 – Marcus Beuter = umetnost zvoka + v Cirkulaciji 2: Uvod v arduino + Kunst und Brot – Salon des Refusés 2012/1 + 2011 Drevo spoznanja in Hrupni robot v C2 + Platforma za totalno umetnost na MFRU 2011Total art platform at MFRU 2011 + testna verzija: Urbi et Orbi intervencija – v vašem mestu, ko pade noč…trial version: Urbi et Orbi intervention – in your city, when the night comes… + Paralelni svetovi na Metelkovi + Cirkulacija 2 na Sajeti 2011 + Cirkulacija 2 na Svetlobni gverili + 42 let RŠ – platforma RADAR + Redundantne tehnologije – zbiralna akcija + Cirkulacija 2: Space is the Place + Indija v Cirkulaciji >< Cirkulacija v Indiji + 2010 Zvoki Cirkulacije 2 na Novem trgu v Ljubljani + Razširjena Cirkulacija 2 na PixxelpointuExpanded Cirkulacija2 at PixxelPoint + C2_Kiblix_Mfru_Haip : Total Noise Session v Cirkulaciji 2 + Jesenski sadeži Cirkulacije 2 + Social Noise Session + C2 na Paralelnih svetovih na Metelkovi + Cirkulacija 2 na festivalu Sajeta 2010Cirkulacija 2 at Sajeta 2010 + New media drivers feat. Cirkulacija 2 + Expanded Cirkulacija at Alkatraz – wrapping up + Expanded Cirkulacija at Alkatraz + Cirkulacija na Vstop prost v Celju + Cirkulacija 2 prejme Zlato ptico + Predstavitev Cirkulacije 2 v Novi Gorici + Cirkulacija 2: Pomladanski zvitki in Mehki zvoki naveličanosti + Cirkulacija 2 gosti vegetarijanko, aktivistko, umetnico, glasbenico in galeristko Reni Hofmueller + 2009 Cirkulacija 2 na Netart Community Convention v Grazu + javno snemanje: Analogična kompozicija + Reality show – “voice-noise karaoke” + Moška umetnost / Male art + CIRKULACIJA 2 na festivalu SAJETA pri Tolminu + Prostor zvoka = telo zvoka + Cirkulacija 2 in Antikonzum + Netart – krompir v žerjavici + 2008 Cirkulacija 2: Vladavina Konzuma + Majda Gregorič v Muzeju premoderne umetnosti + Transpozicije prostorov na Paralelnih svetovih + Odprta Cirkulacija 2 + Cirkulacija na koruzi / Dario Seraval v Brlogu + Napoved: Cirkulacija pod pritiskom + Elektro / Elektra + Zvočenja v Cirkulaciji 2 + Novi okusi Cirkulacije 2 + Video: Kerber nezavednega + Kerber nezavednega in druge zgodbe + Okus Cirkulacije 2 – st. 3 + Video: Event C + Čisto običajen večer v Cirkulaciji 2 + Totalna razprodajna razstava umetnosti + Event C: Taljenje umetnosti v dogodek + Hobotnica s polento + Brlog + 2007 Rotirajoči dogodek v Cirkulaciji 2 + BRLOG + Predstavitev Trivia Records / Zapisi v Cirkulaciji 2 + Razbita lepota, Broken beauty + Reanimacija Cirkulacije + CIRKULACIJA 2 v tovarni Rog nadaljuje + Boj se kreativnosti oblastnikov! + INTERDISCIPLINARNA POSTAJA