Netart – krompir v žerjavici

Published on February 19th, 2009

?etrtek, sickness 19. februarja 2009, ob 21.10 v prostoru Cirkulacije 23 v nekdanji tovarni Rog

Konzumna serija: Netart – krompir v žerjavici

Iniciativa Cirkulacija 2 vabi na izjemno srecanje z video in netart umetniki.
Bulgarska dvojica, buy kuratorka Margarita Dorovska (asociacija InterSpace, Sofija) in umetnik Petko Dourmana delata pregled video-del zadnjih dvajsetih let. Produkcija v Sloveniji velja za eno bolj prodornih na tem podro?ju.

http://www.i-space.org/

Tretja prisotna, umetnica Shulea Cheng (New York, Pariz), pa je prodorna netartistka, konceptualistka in filmska režiserka. Predvidoma bodo pokazali nekaj zanimivih video del in se pustili pregovoriti v kakšen sodobno-umetniški disput.

http://shulea.worldofprojects.info/

Ali je netart res mrtev, kot ga je 1998 ozna?il eden od tvorcev te oznake Vuk ?osi?, ali je živi mrtvec, ali nikoli ni umrl, ali se je ponovno rodil, ali pa je to nek novi netart?

Poskus odgovora na to vprašanje je morda “iti po krompir v žerjavico”. V slovenscini bi bilo sicer smiselneje uporabiti besedno zvezo “po kostanj v zerjavico”, vendar ni pravi letni cas, prste pa si bo vseeno treba umazati. Zato krompir.

—————————————–
majda.gregoric: krompir v žerjavici ?

Borut: jah, ta bi bil moj konzumni konkurent

majda.gregoric: v italjanšcini una parata bollente je nekaj kar se prestavlja iz roke v roko kot neka zadrega to se lahko nanaša na pogoje dela v rogu in dej še mal pogledam na google kaj o patati bollenti… “avere in mano la patata bollente” litterally means “handling the hot potato” means ” To be the one who has to solve a very difficult problem ” ” the one in troubles now ” The concept involves that someonelse “passed you the hot potato ” , or meaning that someone left you alone to solve the problem (and he had to help you).. je v slo kakšna taka povezava?

Borut: hm, bolj v zerjavico po kostanj
lahko adaptiramo v zerjavico po krompir

majda.gregoric: ja dejmo saj jo
kaj pol v žerjavico po krompir ?

Borut: slis se ok
dvakrat ponovis, pa kostanja ni vec

majda.gregoric: mora biti predkolumbijki rek ker takrat še ni blo krompirja

Borut: ja, vsi so se ze modernizirali, sam pri nas je se kostanj

majda.gregoric: ja mogoce pa so to zadrego šele takrat vzpostavli

Borut: a misliš: narodno prebujenje pa panslavisti

majda.gregoric: :))))))))