Monika Pocrnjić – SVAROG.3

Published on August 30th, 2017

Monika Pocrnjić – SVAROG.3
zvočno-svetlobna instalacije malih enočipnih optosenzitivnih sintetizatorjev
.

dghsgfjeOtvoritev v torek, 5. septembra 2017 ob 20.00. Instalacijo sestavlja nekaj svetlobno-zaznavnih zvok-ustvarjajočih elektronskih bitij, kar skrbi za neprestano spreminjajoče se zvočno-svetlobno vzdušje.

Lokacija: Cirkulacija 2, Tobačna Ljubljana. Razstava bo aktivna teden dni, v tem času pa se še dvakrat razraste:

V četrtek, 7. september: enodnevna razstava in performans Spominska knjiga (ali še imate spominsko knjigo? Vas spominja na otroštvo, na vaše skupne dogodivščine tistih, ki so vam vanjo pisali in risali?).  Avtorice: Suzana Belak Pungartnik, Vesna Godler, Barbara Gyὂrfi, Tonja Jelen in Monika Pocrnjić. Mentorica: Marija Mojca Pungerčar. Več o tem spodaj!

V soboto, 9. september ob 16.00: praktična delavnica/ izdelava SVAROG.3 vezij. Monika bo za ljubitelje malih elektronskih živali pripravila organizirano sestavljanje teh bitij – delavnica. Vabljeni.

21200788_1443346942447218_2680666170294934603_oElektronski glasbeni instument Svarog.3 je optični theremin na katerega igramo z uporabo različnih virov svetlobe ter tako spreminjamo višino tona in glasnost zvoka. Vezja sodijo v skupino malih elektronskih bitij, ki so lahko včasih črički, ali pa škržati, tokrat pa zelo kosmati.

Svarog-ov.3 oscilator je izdelan s pomočjo IC NE555 in fotoupora. Na izhodu (3, output) daje pravookotni impulz, katerega frekvenca je odvisna od upornosti fotoupora (LDR1). Recept: 555 čip,2x fotoupor, 3×4,7k upor, 1x 10 k upor, , 1x 0.1 uF kondenzator, 1x 10uF kondenztor, 1x audio output

Monika Pocrnjić (1987) je v otroštvu in mladosti veliko časa preživela v dedkovi mizarski delavnici in v pohorski divjini. Po končani srednji šoli v Rušah se je vpisala na študij likovne pedagogike v Mariboru. Že v času študija se je začela zanimati za D.I.Y kulturo in doma izdelano elektronsko umetnost. Leta 2010 se je začela aktivno vključevati v skupnosti in kolektive, ki se ukvarjajo s predelavo stare, odpadne električne in elektronske opreme in ročno izdelavo elektronskih vezij. Med tem časom si je z občasnim sodelovanjem (Kibla, Fundacija Sonda, SGMK, RAMPA, Čipke) pridobila osnovno znanje o preprostih elektronskih instrumentih in programiranju mikrokrmilnikov. Zanima jo področje umetniške eksperimentalne elektronike in delavničarstvo. Festivali: Kiblix, Mfru, Elektron, Ars Electronica, PixelPoint, HomeMade (SGMK).

https://vimeo.com/72476281

Interview with Monika Pocrnjic / Women in Technology / Robots and Avatars.

Spremna beseda:
Naprave ali dinamike, pri katerih lahko opazimo obnašanje, ki nas napeljuje na idejo živosti, so popolnoma dovolj za miselno napletanje o naravi sveta in naši vlogi v njem. Dobesedno povzemanje pojma živega (“živo kot metafora živega”) je neke vrste animizem (točneje: reanimizem), s katerim rastlinam in živalim podeljujemo definicijo živega – za kar ni potrebe (“oni/one to so”). Razen če smo tako skrajno izruvani iz naravnega sveta, da se šele prek teh misli ozavemo lastne živosti (ali mrtvosti). (B.S.)

*****

V naročju instalacije Monike Pocrnjić ste v četrtek, 7. 9. 2017, vabljeni na enodnevno razstavo in performans Spominska knjiga (ali še imate spominsko knjigo? Vas spominja na otroštvo, na vaše skupne dogodivščine tistih, ki so vam vanjo pisali in risali?)

Avtorice: Suzana Belak Pungartnik, Vesna Godler, Barbara Gyὂrfi, Tonja Jelen in Monika Pocrnjić. Mentorica: Marija Mojca Pungerčar.

plakatVabimo vas, da se udeležite enodnevne večmedijske razstave in predstavitve projekta Spominska knjiga umetnic različnih vej, ki vam bodo predstavile koncept tega premičnega spominka z več različnih vidikov – vse od likovne instalacije, intermedijske knjige, razstave starejših spominskih knjig, predstavitev raziskave do avdiovizualnega performansa.

Vstop je prost.

Vrstni red dogodkov na dan 7. 9. 2017:
– 14.00 h – 21.00 h: razstava odprta za javnost,
– 19.00 h: uradno odprtje razstave,
– 19.30 h: avdiovizualni performans Vesne Godler.

Avtorica plakata: Monika Pocrnjić

Spominska knjiga je produkcija KUD Trivia
http://www.3via.org/trivia/?p=1714