Zvočenja v Cirkulaciji 2

Published on July 23rd, 2008

V četrtek, 24. julija 2008 ob 21.00, v Cirkulaciji 2 v nekdanji tovarni Rog vabimo maloštevilno občestvo k projekciji in učni uri O zvočenju. Zvočenje ali umetnost zvoka je veja umetnosti, ki za svoj material uporablja predvsem zvok. Ogledali si bomo videodokumentarec z naslovom Soundings – o (ameriški) zgodovini v tem polju.

Hkrati si bomo ogledali tudi nekaj zbranih videomaterialov o prvem elektronskem instrumentu imenovanem termenvox, kar je že generalka pred delavnico, ki jo bomo imeli sodelavci Cirkulacije 2 prihodnji teden na festivalu Sajeta (www.sajeta.org).

Edukativni pristop v programu Cirkulacije 2 je potreben nujen korak, ki se je kot tak izkazal ob izjemno razširjenem nerazumevanju neglasbenega pristopa k zvoku.

Teza:
Zvočenje ni glasba – nekatere glasbe pa so tudi zvo?enje. Glasba se reprezentirajoča umetnost, ki je funkcionalna (zato ni umetnost), zvočenje pa je oblikovanje zvočnega materiala v zvočne skulpture, ki nimajo namena evocirati čustvenih stanj. Kot nefunkcionalno izven svojega polja je zvočenje zato umetnost. Zelo podobno je kiparskemu delu, le da so materiali neprimerno lažji.

Poletno odprto druženje zvočnega plemena v Šrotoru na Sajeti

V osnovi ne gre za delavnico, ker je naš namen bolj neformalna izmenjava idej in znanj med udeleženci (vsakodnevnimi in naključnimi), kot pa sistematično posredovanje znanj in prijemov. Naše osnovne teme bodo: naravni zvoki, snemanje zvoka, generirani zvoki, filtriranje in obdelovanje zvoka, tehnologija zvoka skoznje pa ustvarjalni proces in kompozicija.

Šrotor” bo prostor, kjer se bo vsako jutro ob kavi okrog 10h izoblikoval dnevi program zvo?nega plemena. Čez dan bodo potekale aktivnosti, procesi, debate, snemanja, obdelovanja. V večernih urah (ko se ostale delavnice zaključijo in preden se začne večerni koncertni program) bodo v “Šrotoru” projekcije, miniaturni zvočni jam sessioni, predstavitve posameznih tem, ki jih pripravijo udeleženci in se lahko razvijejo naprej v debate na temo zvoka in prostora v najširšem pomenu besede.

Glavnino zvočnega plemena bo tvoril kolektiv Cirkulacije 2, ki deluje v osvobojeni Ljubljanski tovarni Rog. En izmed aspektov preselitve Cirkulacije 2 na Sajeto bo tudi presaditev urbanega prostora v naravno/divje okolje Posočja.

* Boštjan Leskovšek (http://users.volja.net/koline/) bo na Sajeti z ostalimi udeleženci postavil zvočno instalacijo puščava realnega 2; proces priprave instalacije bo vklju?eval tudi terenska snemanja in različne načine zajemanja zvokov iz narave – snemanje pod vodo, v zemlji, v podzemlju…
* Miha Tomšič – obdelava zvokov na ra?unalniku s programom Audacity (http://audacity.sourceforge.net/) in manipulacija v realnem ?asu s programom Pure Data (http://puredata.info/);
* Borut Savski (http://www.3via.org/borut) pripravi 10 kompletov za izdelavo poenostavljenega teremina (http://en.wikipedia.org/wiki/Theremin), ki jih bodo lahko udeleženci kupili in jih skupaj z Borutom in ostalimi udeleženci sestavili in preizkusili (lasten spajkalnik je priporočen, Borut bo z nami od 28.7. do 31.7);
* Majda Gregorič (http://www.cirkulacija2.org/?p=64) bo zbrala video materiale o tereminu in bo z Borutom naredila kratek zgodovinski pregled in kakšno debato o tem zanimivem glasbilu;
* Ksenija Čerče (http://ksenijacerce.kibla.org/index.html) bo zavrtela video o zgodovini sound arta Soundings.

Od udeležencev pričakujemo veliko mero samoiniciativnosti, raziskovalni duh in željo po eksperimentiranju z novimi prijemi. Za aktivno udeležbo priporočamo, da imajo udeleženci lastno snemalno napravo (telefon, mp3 player/recorder… z ustreznimi kabli za priklop na računalnik!), računalnik (za obdelovanje zvoka), spajkalnik (za izdelavo teremina). Predznanja z raznih področij so zaželjena, ker bodo olajšala vklapljanje v debate in sodelovanje v ustvarjalnem procesu.