April/ maj v Cirkulaciji 2 – uvod v antidekadenco

Published on April 19th, 2016

Cirkulacija 2 z veseljem najavlja serijo predstav, koncertov, razstav in koprodukcij, ki jih bo omogočilo redno štiriletno (2016-2019) programsko financiranje Mestne občine Ljubljana.

aprilUrumaPrvi sklop dejavnosti se bo začel že čez nekaj dni in bo vključeval gostovanje italijanskega zvočnega umetnika Stefana de Santisa imenovanega Urkuma. Urkuma bo imel uvodni koncert v nedeljo 24. aprila 2016 ob 21.00 v prostoru Cirkulacije 2 na Tobačni 5 v Ljubljani. Nastopil bo le z no-input mikserjem, oziroma z zvočno mešalko, ki ima izhode vezane na vhode in ta način postane sintetizator zvoka. Od domačih zvezd bo v nadaljevanju večera nastopil še Boštjan Leskovšek imenovan Ror (naslov: Ne Jaz). Več podatkov o dvojnem koncertu še sledi.

V naslednjih dneh bo potekalo intenzivno sodelovanje med naslednjimi umetniki: Urkuma, Borut Savski, Lina Rica, Boštjan Leskovšek in Stefan Doepner. V čisto kratkem času nekaj dni bodo pripravili multimedijsko predstavo, katere tema bo enostavnost (naslov: Enostavnost/ Simplicity). Ta tema je izjemno ustrezna za začetek serije predstav, ki bodo vse kreirane na sodelovalni način. Predviden dan premiere je sreda, 27. aprila 2016 ob 21.00. Potrditev datuma še sledi, prav tako izhodiščne ideje o predstavi.

Kratek čas priprave predstav (tradicija imenovana “tout court”, kot je povedal Urkuma) bo skupna točka štirih produkcij vsako leto – naslednja štiri leta. Osnovno tematsko izhodišče serije je bila beseda dekadenca – začetek razkrajanja civilizacije, tik po njenem vrhuncu, ko so vse nekdanje simbolike izpraznjene. Za raznolikost pristopov bodo poskrbeli izjemno kvalitetni gostujoči sodobni umetniki, ki imajo svoja specifična področja in načine delovanja – okrog teh parametrov pa se bodo oblikovala sodelovanja.

Forma predstave pomeni povednost, strukturo in tudi ponovljivost. To pomeni trdna izhodišča, s katerimi se zoperstavljamo nadaljnjemu razpadanju. Modernistično/ postmodernistično dekonstrukcijo forme zamenjamo z gradnjo trdnih vrednot in jasnih izjav.

Naslednji eminentni gost bo na vrsti že konec maja: Mike Hentz. Tema, ki jo je predlagal, ima naslov Klima. Seveda je to družbena klima, ali pa predvsem: kaj je ugodna klima, ki iz skupine posameznikov kreira mikroskupnost – in nato morebiti skupnost. Hentz bo odprl vrata za sodelovanje široko: za sodelujoče bomo zbirali prijave.

Za prvo koprodukcijo bosta tik po praznikih – 5. maja 2016 poskrbela Simon Svetlik in Borut Kržišnik – Dogodek O.

Cirkulacija 2 tako ostaja na prvem mestu umetniško-produkcijski kolektiv, ki pa svoje prostorske in časovne zmožnosti deli tudi z drugimi producenti in umetniki.

C2_1500x500