Tatsuru Arai – Arkhitek-ton /+\ Tinitus – Ljubezen je hladnejša od smrti

Published on July 5th, 2017

Petek, 7. julij 2017 ob 21.00:

Tatsuru Arai – Arkhitek-ton
audiovizualni performens
izjemni dogodek!

Tatsuru Arai je skladatelj, umetnik zvoka in slike, programer, ustvarjalec celostnih umetnin. Dan prej je nastopil na poletnem taboru Sajeta, naslednji dan pa v veliki dvorani Cirkulacija² v Tobačni Ljubljana!

Tatsuru Arai - Hyper-serial music

Tatsuru Arai:
Tema moje glasbene umetnosti je predstaviti bazično fizikalno naravo vesolja kot zaznavno izkušnjo. V zgodovinskih glasbenih delih sem naletel na estetiko “geometrične strukture”. Človekovo dojemanje zvoka, ki je fizikalni fenomen, vpliva na človeško bitje, pri tem pa je prav geometrična struktura tista osnova, s pomočjo katere lahko dojamemo pravo naravo vesolja. Skrajni domet umetnosti/ popolna umetnina bi bila: s pomočjo zvoka ustvariti izkušnjo zaznave vsaj delčka narave vesolja.

Prikaz glasbe prek ne-slušnih zaznav poteka na način zajemanja zvoka in vizualizacije geometrične strukture, ki pripada glasbi, zato je sestavni del glasbe in nedvomno: manifestacija glasbe.

Tatsuru Arai je japonski zvočno-vizualni umetnik in skladatelj, ki deluje v Berlinu. Študiral je kompozicijo na glasbeni akademiji v Tokiu in na Hochshule für Music Hanns Eisler v Berlinu. Njegova glavna umetniška tema je “TRANS-AGES MUSIC”, združevanje klasične glasbe in nove tehnologije, ter estetika “geometrijske strukture”, predstavitev temeljne fizične narave vesolja v obliki zaznavnih izkušenj. V Cirkulaciji 2 bo nastopil z zvočno-vizualnim live setom iz svojega novega algoritemskega sistema ‘Hyper Serial Music’. Ta predstavlja mejnik v zgodovini glasbene tehnologije, ki dodaja inovacijo k tri-točkovnemu principu serializma (“strukturnost”, “kompleksnost” in “glasnost”), saj algoritemske glasbe ne ustvarja le človeški um, temveč tudi umetna inteligenca, kar omogoča uporabo 1728 tonov namesto tradicionalnih 12 tonov.

https://www.tatsuruarai.com/

“Arkhitek-ton” from Hyper Serial Music/Tatsuru Arai B-Seite Festival für visuelle Kunst und Jetztkultur in Mannheim from Tatsuru Arai on Vimeo.

v nadaljevanju večera:

TinitusTinitus – Ljubezen je hladnejša od smrti

Tinitus sta Iva Tratnik in Boštjan Leskovšek

Brezbesedna nasprotovanja glasov se tolčejo s hladom oscilacij v nasprotja in izključevanja v odsotnosti kakršnega koli strinjanja. To razbijanje možnosti konsenza poraja ljubezen, širšo od navade in globljo od predstave da je toplo živo in hladno mrtvo. V termodinamičnem razlikovanju in v prisotnosti zraka je razlika v zvočnem dojemanju trenutka past navade, ujetost ponovitve pa smrt sama – toplejša od ljubezni. Pri tem ugotavljanju bo Tinitus pomagalo osem oscilatorjev, en glas in eno digitalno vezje.

 

Foto: Tina Jenko, Boštjan Leskovšek