Program 2023

V letu 2023 bomo v sklopu programa Cirkulacije 2 producirali naslednje projekte:

  1. Francisco Tomsich in Borut Savski: The Silent Movies | Nemi filmi – Summer Songs
  2.  Cirkulacija 2 – Odprti kanali | Mali projekti (predvidoma štirje nepredvideni projekti)
  3. Joe Summers in Joe Vaughan: Angeli si delijo | The Angels Share
  4. Aphra Tesla in Stefan Doepner: 8 duš in Archangel Incorporated
  5. Ole Wulfers in Ronald Gonko: Arnold Schönberg v Ljubljani
  6. Tom Winkler – stròj1 strôja m (ȍ ó)
  7. Colin Black in Stefan Doepner: The Transmittal Hearing | Poslušanje prenosov zvoka
  8. Henrike von Dewitz in Simon Svetlik: Video pisma
  9. Tatiana Kocmur in Francisco Tomsich: Rdeče niti #3

V letu 2023 bomo tako kot doslej pogosto sodelovali s KUD Mreža – predvsem s programom FriFormAV, s katerimi smo podpisali pogodbo ošestih dogodkih. Napeljano je sodelovanje z zavodom Sploh, prav tako tudi z Emanat / produkcija Kamizdat.

Od umetnikov smo doslej podpisali pismo o soorganizaciji z Nežo Knez. Prav tako je za začetek leta že dogovorjeno sodelovanje s priznanim umetnikom Goranom Tomcicem(Berlin), ki bo v sklopu svoje rezidence v Ljubljani izvedel svoj projekt “Pompom Net”. Kot je običajno bo teh sodelovanj še več.

V 2023 smo nekaj dodatnih projektov prijavili tudi na Ministrstvu za kulturo – na glasbene umetnosti – kot koncertni cikel v zvezi z algoritmično glasbo – kar je še vedno naša specifika v lokalnem prostoru.

V 2023 bomo skušali vzpostaviti redne izmenjave zanimivih produkcij med slovensko obalo in Cikrulacijo 2. To bo potekalo prek Društva Boja,oziroma umetnika Francisca Tomsicha. Hkrati je še vedno tudi mogoče, da se bo šele v letu 2023 vzpostavilo sodelovanje med avstrijskim Grazem in Cirkulacijo 2.

Konec leta 2022 smo na željo dosedanjega zastopnika društva Boštjana Leskovška izvolili novega zastopnika. Zastopnik društva je tako spet Borut Savski in kot njegova namestnica Tatiana Kocmur.

Program:


13. januar 2022 ob 19.00: Tu živijo vsi (raziskovanje poslušanja drug drugega) – The Third Guy (Primož Sukič in Ruben Martinez Orio) ter Stijn Demeulenaere / produkcija Zavod SPLOH =  Sluhodvod

Stijn Demeulenaere in duo The Third Guy predstavljata projekt, v katerem terenski posnetki in glasbeni instrumenti sodelujejo z naravnim zvočnim okoljem nekega kraja. Z interakcijo v realnem času izvajalca ustvarjata plasti zvokov, ki se med seboj prepletajo in ustvarjajo večplastni trialog, povezan z linearnostjo časa in prostora. S projektom Tu živijo vsi (Everybody Lives Here) želimo ustvariti performans, ki raziskuje zvok prostorov. Delati z zvokom nekega prostora, mu dodati svoje zvoke in z njimi poudariti zvočno identiteto prostorov, v katerih bomo igrali.

The Third Guy je skupina, ki deluje med Brusljem in Parizom, v njej pa sta Ruben Martinez Orio (Španija) na bobnih in Primož Sukič (Slovenija) na kitari, oba glasbenika pa igrata tudi elektroniko. Zvok zasedbe se giblje med akustičnim, ozvočenim in elektronskim in zasedba deluje kot trio z vedno odprto tretjo entiteto. Vselej si prizadeva povabiti k sodelovanju gostujočega umetnika, kar omogoča krmarjenje med različnimi sferami interesov, od sodobne pisane glasbe in sodelovanja s skladatelji, prek improviziranih glasbenih praks, video umetnosti, pa vse do sodelovanja z eksperimentalnimi performerji.
http://www.thethirdguy.com

Stijn Demeulenaere je zvočni umetnik, glasbeni raziskovalec in terenski snemalec. Ima diplomo iz sociologije in kulturnih študij, študiral pa je tudi radio na Kraljevem inštitutu za gledališče, film in zvok RITCS. Stijn je bil kurator in producent radijske oddaje “Radio Eliot’ na radiu Scorpio. Delal je kot novinar za belgijski nacionalni radijski postaji Klara in Radio 1 ter za neodvisno belgijsko radijsko postajo Radio K Centrale v Bologni v Italiji. Bil je ustanovni član improvizacijske skupine Karen Eliot. Od leta 2009 ustvarja instalacije, zvočne pokrajine, performanse in filme. Stijna zvok privlači zaradi njegove neposrednosti, plastičnosti in skrivnostnosti. Z zvokom poskuša razumeti kraje in razkriti družbene strukture, osebno zgodovino in nezavedno domišljijo ljudi.
https://stijndemeulenaere.be/

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=9946


17. januar 2023: P L A T E AU R E S I D U E: Zaslonke v pokrajini

Vabljeni na odprtje razstave umetniškega tandema P L A T E AU R E S I D U E, ki ga sestavljata Eva Pavlič Seifert in Aljaž Celarc. Prenos razstave, ki je bila najprej na ogled novembra 2022 v razstavišču artKIT v Mariboru. Produkcija KIC Kibla.

Razstava preizprašuje pomen materialnih ostankov preteklih obdobij, obskurnih tehnologij iz preteklosti in procesa vračanja narave na območja, ki jih je v preteklosti s pomočjo tehnologije spremenil človek. Atmosferska svetlobno-zvočna instalacija omogoča enkratno senzorično izkušnjo in seznanja obiskovalca z obskurno tehnično dediščino obrambnih struktur na opuščenem in zaraščenem območju Rapalske meje. Obiskovalec v zatemnjen prostor vstopa s posebnimi fotofoničnimi svetilkami, ki skupaj s svetlobo oddajajo tudi zvočno valovanje, s čemer spreminjajo zvočno-vizualno pripoved.

P L A T E AU R E S I D U E (slo. OstanekPlanote) je namišljena identiteta nagrajenega dvojca Aljaža Celarca (dipl. geograf [Filozofska fakulteta] in mag. fotografije [AKV St. Joost, NL] in Eve Pavlič Seifert (dipl. umetn.zgod. [Filozofska fakulteta] in mag. vizualne kulture [Aalto University, FI]). V delih se ukvarjata s pokrajinsko ekologijo in novimi mediji ter iščeta nove načine ozaveščanja javnosti. Izhodišče njune umetniške produkcije predstavljajo video instalacije. V svojih delih dajeta glas udeležencem in sodelavcem projektov, naravnim oblikam, kot so skale, zrak, organizmi in drugi skupki snovi, ki jih reorganizirata v nove nenavadne oblike ter novomedijske sisteme. Tandem živi in deluje v Novem Kotu, v zaledju gozdov Goteniške gore in Snežnika.

Koprodukcija: Cirkulacija 2 (Borut Savski in Miha Erjavec)

Razstava v artKITu: http://www.kibla.org/dejavnosti/artkit/2022/p-l-a-t-e-au-r-e-s-i-d-u-e-zaslonke-v-pokrajini/

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=9933


26. januar do 8. februar 2023: Goran Tomcic – “Pompom Nets”

“Pompom Nets” is an ongoing participatory art research project. The issue of the research is a relational experiment, which allows the aesthetics of uncertainty. The project creates temporary installations and new ways of being associated. 

Please see more images of the project here — https://www.gorantomcic.com/pompom-nets
Each station of this project brings something new to the project, which means I am open to challenges and new approaches. Each time I make this project I have several starting points and lots of unknowns, which is why I continue building the project.

The major first step of the every new situation of this project is to find ways to build and engage a diverse, local public. Right from the start, the project has attracted the involvement of many individuals, initiatives and institutions, and what I have learned throughout the process is that a community develops from working together in ways that transcend the limits of any one discipline or a desire. In this way, the research and practice of the project embodies the very notion of, as proposed by Bruno Latour, a “collective experiment,” which allows and thrives on the uncertainty. The project is constantly modified by what is learned from different experiments, while searching to produce and share the common knowledge. The participation is a true collaboration in which everybody can become a co-researcher, or as another French philosopher, Jacques Rancière, suggests, an “activated spectator.” Participatory art opens the minds up to a new ways of interaction and leaves the participants with new perceptions of the World.

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=9973

24. februar 2023: Veliki benefit za Cirkulacijo

Prijateljice in prijatelje Cirkulacije 2 obveščamo o enkratnem dogodku, ki bo skušal zapolniti najnujnejše potrebe, ki se tičejo oživljanja prostora v teh hladnih mesecih. Vabimo vas v polnem številu, saj je tokrat pravilo neumetnost!

Po prostoru se bo pomikala pušica za prostovoljne prispevke do katere ste upravičeni vsi nenastopajoči.

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=10027


8. marec 2023: Anita Wach / 30 Stavkov (Končna rešitev in Boj z duhovi); produkcija Via Negativa

25. Stavek: Končna rešitev; performans v trajanju /od 11.00 do 19.00/

“Konflikt med umetnostjo in politiko … ni in ne sme biti rešen” Hannah Arendt

8 ur ponižnega dela proti režimu ideološke podrejenosti. Performerka verjame, da bo s potrpežljivostjo in vztrajnostjo, korak za korakom, gib za gibom, črko za črko, umetnost zmagala. Naivno in odločno se bori proti prevladi katerega koli režima, razen režima umetnosti same. Ne. Umetnost ni namenjena temu, da bi bila koristna, niti ideološko niti ekonomsko. Je monotono, obsesivno, kompulzivno, počasno, dolgočasno, trmasto, izčrpavajoče in vztrajno prizadevanje za nekaj, kar naj bi se imenovalo svoboda

26. Stavek: Boj z duhovi; performans 30 min /ob 19.30/

“Žrtve kažejo na nedolžnost. In nedolžnost (…) kaže na krivdo.” Susan Sontag

Performans se osredotoča na kožo kot nosilko zgodbe. Z eno samo gesto bo izvajalka poskušala orisati na desetine mikro zgodb o namenu in možnih posledicah dotika. Vsaka posamezna sled rekonstruira dokaze o užitku, bolečini in utelešenih fantazijah. Jaz sem storilec, jaz sem žrtev. Glej me, usmili se me, občuduj me.

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=10075


22. marec – 6. april 2023: Francisco Tomsich in Borut Savski: The Silent Movies | Nemi filmi – Summer Songs

Prostorsko-specifična multimedijska instalacija, interaktivni in generativni video-zvočni ekosistem na bazi računalniškega omrežja. Ozadnje projekta je projekt Francisca Tomsicha z naslovom Elegija, ki je potekal v Cirkulacija 2, Ljubljana, julija 2020. Kot soavtor je bi Borut Savski, ki je prispeval prvo verzijo računalniško generirane spremne glasbe, ki je jemala podatke neposredno iz enega od videov. Estetika tiste glasbe je zelo primerno podprla elegičnost samih videov, ki so vsi neke vrste zamrznjene slike preteklosti – vsi po vrsti zelo intimni.

Tokratni video in zvočni ekosistem je torej zasnovan precej širše – saj vsi predvajani videi prispevajo podatki, ki ustvarjajo zvočno podobo. To bo ponovno potekalo na ravni zvoka, ki presega zgolj šume, ampak že prehaja na raven glasbe. To pomeni, da vsebuje glasbene elemente kot sotonaliteta, ritmika in dramaturgija. Sestavljanje in analiza podatkov bo potekala v lokalnem računalniškem omrežju, zvok pa bo prostorski.  Razstavni prostor poseljujejo različne (vsaj štiri) video projekcije. Ker lahko vsaka od teh projekcij vključuje vsaj tri video umetnine je v dialogu precejšnje število slik.

Postavitev osrednjih podob v novem delu bo ponovno organizirana posebej za Cirkulacijo 2, sestavljena pa bo iz niza obsežnih video-projekcij in zvoka, ustvarjenega zanalizo podatkov videoposnetkov v realnem času in nekaterih interakcij obiskovalca z instalacijo. Posebej za ta namen bo razvita programska oprema, ki bo omogočila ustvarjanje neskončnih in nikoli identičnih serij stohastičnih algoritemskih kompozicij, katerih dinamika je zaznavna v povezavi z videoposnetki in hkrati vpliva nanje.

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=10094


10. in 11. april 2023: Clockwork Voltage modular meeting… (Jaka Berger, Miha Godec, Jure Anžiček)

Jaka Berger: v lanskem letu smo zalaufali šraufarsko skupnost in zdaj se poskušamo udejstvovat na različnih področjih… Line up prilagajamo prostoru in mislim da bi pri vas zadeva lahko izpadla res dobro tudi v kontekstu vašega hišnega ozvočenja…

Clockwork voltage srečanja predstavljajo zagon slovenske skupnosti, ki jo druži entuziazem do modularnih sintetizatorjev. Medtem, ko smo v tujini priča vedno večjemu razmahu in zanimanju za ustvarjanje z modularnimi sintetizatorji, se je tudi na domačih tleh v zadnjih letih pojavilo lepo število ustvarjalcev in ustvarjalk, ki so aktivni v različnih poljih umetnosti. Poleg uveljavljenih imen pa svet modularnih sintetizatorjev združuje tudi veliko neznank in neznancev, ki v zavetjih svojih domačih studiev pridno šraufajo in prakticirajo osciliranje v vsakodnevnem življenju.

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=10189


9. in 10. maj 2023: RADART Radio Študent

RADART je eksperimentalni program na Radiu Študent, ki pogosto vstopa v živi prostor – v Cirkulaciji 2. Tokrat obogaten še z bližnjimi sodelujočimi.

Kaj se zgodi, ko smo v norosti skupaj? Jaz sem nora, ti si nor. Mi vsi skupaj smo nori. Iz individualne norosti se pretaka zven, ki ga slišiš ti in ga slišim jaz. Torej sva so-nora? So-noriva? So-nastajava in sočasno zveniva. Slišiva isto, a ne zveniva istočasno. Če v sonornosti iščemo sozvočnost glasu in kolektivnost telesa, ki glas proizvaja, je to vprašanje skupnega. Ta se včasih izkaže v mikro skupnostih fizičnega, bolj pa v razpršenih, oblačnih medmrežjih. Tam se glasovi ne manifestirajo z zvokom, temveč z glasovi relejtanja znotraj tistega, ki ga je glas dosegel. Presečišča teh glasov se izkažejo kot valovanja, ki se, medtem ko rojijo vsak v svojo smer, razdrobljena v objavah in izjavah, ponekod ujamejo. Digitalno sozvočenje nato naseli prostor telesa, več teles, ki se trejo z ramo ob rami.

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=10236


16. – 19. maj: RAM RAM – mozaična predstava; 3 ponovitve

“Gledališče je nerodna reč, a z njim se da igrati.” — Simon Kardum, na Borštnikovem srečanju leta 2013 v govoru podelitve nagrade Evergreen krokodil za življenjsko delo.

Ko veš, da ti nič ne manjka, da je vse obstoječe ti in tvoje, želje izginejo. Buto levitira v Prasonati notranjskih prostranstev. Kaj se te dni dogaja v starem piskru? Mislimo s podplati. Samo nič deluje. Modra ptica lebdi v zenitu. Pita prileti iz pečice v Cirkulacijo², ki je ponovno združena.

obdobje: predzgodovina • trajanje: 61 minut

scenarij in režija: Gotvan Vlado Repnik

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=10271


25. maj 2023:  KRAČA (Tatiana Kocmur, Marta Fakuch)

V tokratni izvedbi performansa Krača bo podoba plesne ikone komercialne seksualnosti prikazana v prepletu zvočne in vizualne pripovedi kolektiva Marta Fakuch. Performens enakovredno združuje umetniška pristopa Tatiane Kocmur in skupine Marta Fakuch – v konglomerat telesnih gibov, elektro-akustičnih zvokov in digitalno generirane video slike za nastanek žive, a še ne videne ganljive podobe.

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=10301


29. maj – 4. junij: Faust – Obnova; večmedijski teatrski performens

Kaj se zgodi, ko delavski razred ostane brez časa in prostora?
Kaj se zgodi, ko čas in prostor ostaneta brez delavskega razreda?

Takrat v orbito, polno sive, plastične sreče, pride postakademska, postsubkulturna generacija, narejena iz odpadkov in trupel ‘novega realizma’ – prepričljive [sive] atmosfere, ki pravi, da je njena edina možna alternativa – ona sama.

Postrazredni kolektiv FAUST predstavlja svojo prvo uradno manifestacijo – večmedijski performans “░O░b░n░o░v░a░”, ki ima za svoj cilj vračanje marginalizirane večine v njihov prostor definitivne avtonomije.

Skozi uporabo različnih razredno fluidnih jezikov – med drugim tistih, ki so jih uporabljali Franz Kafka, Mark Stewart, Greg Ginn, Mark Fisher, Jack Smith, Ken Jacobs in Nick Land – kolektiv opozarja na moralne meje ‘kulturne industrije’; mehanizma, ki zavestno blokira vse možne prevajalske kanale.

“V ozadju hrupa lahko najdeš najlepši pop”
– Mark Stewart

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=10342


5. do 16. junij 2023: Colin Black in Stefan Doepner: The Transmittal Hearing | Poslušanje prenosov zvoka

Projekt raziskuje mejni prostor med fizičnostjo predmeta in nematerialnostjo časovno determiniranih območij akuzmatične bioakustike. V deluraziskujemo, kako lociramo zvok v prostoru, kar vedno bolj onemogočajo in prekinjajo naprave in instrumenti, ki oddajajo zvok. Projekt se osredotoča se na to, kako antropocen (človeške dejavnosti) vpliva na naravo naših okolij in kot spoznanje predstavi alternativo popolnidominaciji človeške zvočne dejavnosti, ki je hkrati kontrapunkt in mešanje med obema elementoma – na nek način »poslušanje prenosov zvoka« -torej naprej in nazaj med obema (med človeškimi dejavnostmi in okoljem).

V postavitvi bi morali ustvariti stanje napetosti med »terenskimi posnetki in ne popolnoma nadzorovanimi predmeti/ napravami, ki oddajajo zvok,«- torej kot metaforo napetosti / razlikovanja med organskim živimi organizmi in stroji. Tako lahko v delu oblikujemo pripoved – in tudi oblikujemopripovedni lok – saj imamo dve nasprotujoči si sili. Nekakšna poetična instalacija, ki obravnava izgubo fizične okoljske zvočne informacije zaradi posegov človeka/ predmeta.

Na tej stopnji projekta se zdi, da bi lahko kot dodatek terenskim zvočnim posnetkom ustvarili dodatne elemente zvočno-prostorske postavitve, kjer bi uporabili algoritme strojnega učenja – kot interpretacijo ali parafrazo posnetkov iz narave. In to z uporabo nekaterih preprostejšihumetniških izvedb instrumentov. Verjetno bi bilo zanimivo, če bi posnetke zvokov narave skušali motiti in jih npr. usmerjati po prostoru in jih občasno celo združiti v neko skupno točko (slušno območje), kjer bi potem ti naravni zvoki postali nekaj podobnega kot s strani človeka povzročeni zvoki.

Več: http://www.cirkulacija2.org/?p=10390


10. do 23. julij 2023, 21. julij 2023: Joe Summers in Joe Vaughan THE ANGEL’S SHARE / Del gre za angelce

Umetnika bosta nastopila na dislocirani lokaciji v mestu, kjer ju bo možno neposredno spremljati z radijskimi sprejemniki in daljnogledi iz kavarne Nebotičnik –  v petek, 21. julij 2023 ob 18.00Prinesite lastne radijske sprejemnike in daljnoglede!

V letu 2018 sva teden dni skupaj preživela v Ljubljani, v kreativnem gnezdu C2, kjer sva oblikovala kretaek performens. Zamisel je bila ustvaritifizično razdaljo med izvajalcem in občinstvom – v vidnem polju, a izven ušesnega dosega – ter z FM-radiom prenašati zvok od kraja nastopa domesta gledanja. Nastala je predstava ‘Tristo tisoč duš’ – naslov, ki nam ga je dal nevede sodelujoči član Ali, ko je z grajskega griča gledal na mesto in govoril omestnem prebivalstvu. Prispevek je govoril o pluralnosti in subjektivnosti, med drugim pa so naši procesi poskušali prevpraševati splošne subjekte (ljudje, mesta) zopisovanjem specifičnih primerov – in obratno.

Oba avtorja sta iz vrst mlajše generacije umetnikov (okoli 30 let) in prihajata iz Velike Britanije. Po umetniških pristopih sta v veliki merikonceptualista, ki vsak njun (skupen ali avtorsko posamezen) projekt zastavita povsem na novo. Pri tem vstopata na na neraziskana področja:od zvočno-vizualnih do absurdno-teatrskih pristopov. Poleg tega sta očitno vešča tudi beleženja dogodkov in idej, tako da sta nedavno izdalatudi knjigo.

Joe Summers je bil v zadnjih petih letih gost Cirkulacije 2 že štirikrat – v vsakem primeru povsem drugačen. V letu 2019 kot avtor in kurator, ki jetedaj med enomesečno rezidenco predstavil svoje prav tako mlade angleške kolege, ki so izjemno uspešno izvedli trojico projektov:
– The Last Of England (rež. Derek Jarman) – live score / glasbena spremljava za film http://www.cirkulacija2.org/?p=5694
– Sukitoa O Namau & Joe Summers live / zvočno teatrski performans z Maročanko http://www.cirkulacija2.org/?p=5733
– Tristo tisoč duš na ljubljanskem gradu / performens za radijski oddajnik in bicikelj na ljubljanskem Gradu. http://www.cirkulacija2.org/?p=5673
Tristo tisoč duš je bil performens za radijsko oddajanje v živo, ki sta se ga domislila Joe Vaughan in Joe Summers (UK). S kombinacijo govorjene besede, glasbene improvizacije, abstraktnega zvoka in giba, se predstava ukvarja z idejo pluralnosti v živem mestnem okolju.

Več na http://www.cirkulacija2.org/?p=10468


Od 25. julija do 27. julija 2023: Paralelna pretakanja – Neža Knez in Tin Dožić; njuna produkcija

Raziskava se fokusira na procese in odnose, ki se dogajajo v živem in neživem svetu (spremembe, ustvarjanje/pojavljanje novih oblik…). Pridobljene materjale do katerih se dokopljem zunaj nosim v studijo in z njimi eksperimentiram dalje. Materiali bodo v večini pridobljeni zvoki (zoom), pridobljeni elektromagnetni valovi (tuljave), 16mm film in digitalni posnetki (mobitel, kamera, lovska kamera), materiali za Pitograme in Fotograme (proces razvijanja in interviniranja v 16mm film), s katerimi bom eksperimentirala dalje v studiju. Poleg  fizičnega dela z materiali vzporedno nastaja tudi besedilo, katero bo ključni del performansa.

Neža Knez (1990) v svojem delu raziskuje potenciale in mogočnosti znotraj fiktivne strukture, katera se pojavlja v stvarnem času in prostoru. Zanimajo jo odnosi, ki se dogajajo znotraj procesa strukturiranja forme pa naj bo to gibljiva slika, zvok, jezik, instalacija z mešanimi mediji. Navdušuje jo materialnost svetlobe, intenziteta pikselov, taktilnost zvoka, volumnost pogleda.., katere najprej predebatira s svojo dolgoletno učiteljico (psičko) Niki.  Od leta 2020 živi in dela med Zagrebom in Ljubljano, kamor se je delno preselila kot ena od udeleženk WHW Akademije. V letu 2021 se je izobraževala na RESTART-u (Zagreb), kjer je izpopolnjevala znanje v mediju filma.

Več na http://www.cirkulacija2.org/?p=10514


14. avgust 2023: Vida Vojić :: PATTERNS LEAD ME HERE | VZORCI ME VODIJO SEM

Redno vsakoletno vračanje Vide Vojić v Ljubljano v C² – letos prihaja v obliki niza izvedenih “pesmi” znotraj postavljenega prostora. Na podlagi izkušenj preoblikovanja okostja, izvora glasbe, iluzije fiksnosti in električnosti resnice skozi telo – je ta predstava hvalnica strukturi, ki drži umetnost pokonci, gibanju, ki ustvarja zvok, in vzorcem. ki (nas) vodijo sem.

https://facebook.com/events/260028330144241/

Vida Vojić je glasbena umetnica, tolkalistka, pisateljica in performerka iz Göteborga na Švedskem. Njeno delo raziskuje bobnanje in živi zvok kot sredstvo za ojačanje vnosa, sprožanje fizičnih vibracij, ustvarjanje nevidnih struktur in prebujanje alternativnih stanj. To spremlja njeno poezijo, petje in scenografijo, ki se opirajo na njena zanimanja za teologijo, glasbo kot magijo, alternativna pojmovanja časa in naravo sprememb.

Več na http://www.cirkulacija2.org/?p=10543


24. avgust  – 7. september 2023Tom Winkler – stròj1 strôja m (ȍ ó)

stròj1 strôja m (ȍ ó)  – mehanična naprava, navadno kovinska, iz gibljivih in negibljivih delov, ki s pretvarjanjem energije omogoča, olajšuje, odpravlja delo.

V projektu stròj1 strôja m (ȍ ó), ki ga bo umetnik predstavil v prostorih Cirkulacije 2, nadaljuje razmišljanje o samem procesu proizvajanja izdelkov in prikazovanje tistega, ki je ponavadi gledalki-cu nevidno – postopek ustvarjanja. V projekt bo vključil dve napravi iz preteklih projektov 1.01 in 2.01, ustvarjeni še tekom študija.  Projekt bo torej trajal več dni. Umetnik bo v določenem časovnem obdobju razstavni prostor Cirkulacije 2 preobrazil vnekaj kar izgleda kot atelje – delavnica – galerija. Obiskovalec-ka bo zmožen-a v celoti doživeti proces umetnikovega ustvarjanja.

Tom Winkler (1996) je študiral oblikovanje kamna na VSŠ Sežana (2015–2017) in nato nadaljeval študij na Akademiji za likovno umetnost inoblikovanje (ALUO), smer kiparstvo, kjer trenutno opravlja magisterij. Svoja dela je razstavljal na skupinski razstavi S03E03: This too shall archive, ki jo je organizirala pop-up galerija Gallery 7:069 v sodelovanju s Kinom Šiška, ter na skupinski razstavi Šta će biti posle?, ki je potekalav sklopu festivala Heartefact v Beogradu, kjer se je pol leta izobraževal na Fakulteti likovnih umetnosti.

Več na http://www.cirkulacija2.org/?p=10573


 


10. november 2023, ob 19.00 (do 22.00) dvojna Friforma: WERCKMEISTER kvartet + Mladi Raziskovalci – kvartet

WERCKMEISTER (CH-D-A-NL)
Temeljni kamen za nastanek WERCKMEISTER kvarteta sta na podlagi večletnega sodelovanja položila Markus Eichenberger in Carl Ludwig Hübsch, ki sta se prvič srečala na Human Noise Congress v Wiesbadnu leta 1994. Od takrat sta sodelovala v večih projektih, kot sta Eichenbergerjev Domino Orchestra ali Hübschov Ensemble X. Marca 2016 sta skupaj s Philipom Zoubekom – vsestranskim mladim pianistom z izostrenim glasbenim posluhom – in z obetavnim tolkalistom Etiennom Nillesenom na elektronskem sintetizatorju –, ustanovila Werckmeister kvartet. Vrste instrumentov v kvartetu bi bile težko bolj raznolike ampak, ko igrajo v harmoniji razlike zbledijo v izrazito tonalni, občutljivi in čutni glasba. Poslušalcem odpira ušesa za nenavadno raznolikost uglaševalnih sistemov in, v improvizirani glasbi znanih, temperamentov. Ime Werckmeister se nanaša na nemškega baročnega glasbenika in glasbenega teoretika Andreasa Werckmeistra, ki je objavil knjigo Musicalische Temperatur (Glasbena temperatura, Musical temperament) leta 1691 in s tem utrl pot novemu sistemu uglaševanja instrumentov. Edinstven in nenavaden kvartet bomo v Sloveniji predstavili prvič.

· Markus Eichenberger – klarineti
· Carl Ludwig Hübsch – tuba
· Philip Zoubek – sintetizator
· Etienne Nillesen – podaljšani boben

Mladi Raziskovalci VI.: DOMEN KUŽNAR – +Disposition (SLO)
Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi Raziskovalci je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna in raziskovalna okolja. V letu 2023 je eden od ustvarjalcev v rezidenci violist Domen Kužnar, ki bo na koncertu predstavil projekt z naslovom +Disposition. V letu 2023 zasedba predstavlja opus novih del, ki nastajajo in se razvijajo v okviru večdnevnih rezidenc in nastopov. Ustvarjalec v rezidenci si je za snovanje vsebine in kompozicij projetka postavil vprašanja, kot so: “Kaj struktura v kompoziciji je in kakšne so njene realizacije v glasbi? Kako razne specifike, kot so predmet, sporočilnost, kreativnost ali pomen, informirajo, sestavljajo, spreminjajo, nadgrajujejo samo strukturo in pripomorejo k razvoju kompozicije in posledično tudi glasbe? Kako to vpliva na razumevanje in percepcijo glasbe?” Mladi Raziskovalci je program Inštituta .abeceda.. Prihajajoči koncert bo za zasedbo četrti v sezoni.

· Miha Sever – pianino
· Anja Kralj – violina
· Manica Slapšak – viola
· Domen Kužnar – viola


17. – 24. november 2023: Tatiana Kocmur in Francisco Tomsich: Rdeče niti #3

Rdeče niti #3 je tretja edicija raziskovalnega projekta Rdeče niti Translacije | Traslación – platforme za produkcijo, razstavljanje in raziskovanjeperformativne umetnosti, ki sta jo ustvarila umetnika Tatiana Kocmur in Francisco Tomsich. V okviru platforme od leta 2018 umetnika razvijata projekt Rdeče niti.

Rdeče niti je model umetniškega raziskovanja performativne umetnosti osredotočen na recepcijo performativnih umetniških del s strani oseb, ki so bile prisotne v kraju in času, v katerem je bilo določeno delo narejeno.  Za prvo raziskovalno delo tega projekta sta izbrala performans Where is the line? umetnika Franca Purga (Galerija Škuc, Ljubljana, december1998). Rezultate dela sta predstavila kot multimedijsko instalacijo na razstavi Rdeče niti #Where is the Line? v prostorih RAMPA LAB (GalerijaKapelica, Ljubljana, maj 2018). Kot drugi raziskovalni primer sta izbrala performans TV dražba umetnice Martine Bastarda(TV Pika, Ljubljana, 8.4. 2003) in ga predstavila v obliki performativne predstavitve in video instalacije (Rdeče niti #TV Dražba, Projektna soba Zavoda SCCA –Ljubljana, 9. 10. 2019). Leta 2021 sta bili obe deli predstavljeni na razstavi Rdeče niti v Galeriji Salsaverde (Izola, november 2021).

Za tokratno izdajo Rdeče niti #3 se bo Translacija | Traslación osredotočila na historični performans izveden v sami Cirkulaciji 2 (C2). Z delombosta raziskovalca povezovala zgodovino tega prostora, ki ga od začetka vodijo umetniki, z njegovo sedanjostjo – skozi razpravo o performativu in njegov pomen v zgodovinskem kontekstu delovanja interdisciplinarne postaje C2. Cilj raziskave bo najti soglasen pogled o tem, kateri je bil po mnenju kolektiva in njihovih poznavalcev prvi performans izveden v okviru C2.

Rezultati dela bodo ob koncu leta 2023 prikazani v prostorih C2 kot site-specific razstava. Njena postavitev in uporaba materialov bo v dialogu z zgodovinskim C2 modus operandi –apropriacija proizvodnih metodologij, uporaba materialov, splošnih estetskih rešitvah in posebnih medijskih strategij.


 

27. – 28. november 2023: Kofestival


29. november 2023: VTOL


1.- 8. november 2023: Henrike von Dewitz in Simon Svetlik: Video pisma

Projekt video pisem nastaja kot izmenjava obdelanih video posnetkov, kot komunikacija med umetnikoma Henrike von Dewitz in SimonomSvetlikom. Pred leti sta namreč ugotovila, da njuni videoposnetki govorijo podoben jezik in začela video dialog. Edino pravilo, ki sta si ga postavila, je bilo na kakršen koli način obdelati oz. dodelati prejeto video datoteko in jo poslati nazaj. Oba sta izmeničnoobdelovala datoteko, dokler nista ustvarila končnega rezultata, ko sta se sporazumno odločila, da zaključita s starim, oziroma začneta znova znovim pismom. Gledalci, kot tudi sama avtorja bi težko zaznali, kdo je ustvarjal dele video materiala, ki sestavljajo končni rezultat njunega videodela.

Video posnetki Henrike von Dewitz in Simona Svetlika temeljijo na manipulaciji izvirnih posnetkov skoraj priložnostnega, dokumentarnegaznačaja, ki pa na nek način odstopajo od vsakdanje normalnosti bodi si, da se odstopanje skriva v motivu, ali pa v pogledu umetnika. Vsebinaposnetega postanejo sprehodi v naravnih okoljih in mestih, dokumentacija efemernih instalacij, predmetov in živali, pokrajine in teksture sematerializirajo, izginjajo, zbledijo in se prekrivajo. Takšna metoda kompozicije jima omogoča poudarjene “bottom up” učinke umetniškega dela delaz močnim občutkom gibanja, napetosti, suspenza in podobnega. Na drugi strani jima način dopisnega ustvarjanja omogoča več možnih pripovediin specifično mešanico abstraktnih in dokumentarnih vidikov. Video pisma nastajajo v opuščenem formatu angažiranega dopisovanja, medtem koumetnika preizkušata komunikacijo v mediju digitalnega videa.

Predstavitev nastalih video del in kreativnega procesa samega bo izvedena kot multimedijska ambientalna postavitev sestavljena iz video del ter njihovih faz z zvokom in materialov, ki bodo dopolnjevali video del. Poleg tega bodo kot element postavitve tudi razglednice na katerih bodonatisnjene izbrane posamezne sličice izbrane iz nastalih video pisem.


11. – 16. november 2023: Aphra Tesla in Stefan Doepner: 8 duš in Archangel Incorporated

Dvodelni projekt Aphre Tesla in Stefana Doepnerja združuje prostorsko instalacijo 8 duš in performans Archangel Incorporated.
V intermedijskem srečevanju prikazanem v prostorih Cirkulacije 2 bosta umetnika nadaljevala s sodelovanjem, ki sta ga pričela v letu 2022 zdelom Zadnja večerja / Das letzte mahl predstavljeno na 28. Mednarodnem festivalu računalniške umetnosti v Mariboru. Prostorska instalacija jebila zastavljena kot odvod intermedijske transverzale zvočne kompozicije TOD MIT VORTEIL / PSALM ZA 8 ROBOTOV in akt dveh robotskih zvočnikov – akt brez začetka in konca.

Prostorska postavitev 8 duš konstituira 8 aktivnih gibljivih zvočnikov, ki predvajajo 8 psalmov in reprezentirajo 8 duš. Besedila psalmov so vzeti iz sovjetskih paritvenih oglasov (1950) prepesnjeni v nemščino. Kompozicije slonijo na glasbeno matematičnih shemah in algoritmih, ki narekujejooziroma metafizično spajajo ljudi, ki se v resnici ne bodo nikoli srečali. V mnoštvu, roboti in glasovi, performirajo nekakšen prelomljen ples, kiuteleša bolečino človeškega iskanja lastnih odsevov v navidezni resničnosti. Umetnika razmišljata o človeku kot bitje telesa, ki umrljivost teši zmetafiziko in znanstveno fantastiko. Osem izpovedi, ki se tekom časa prepletajo v eno, predstavljajo človekovo konstantno željo po popolnosti inneomejenosti kot tudi samopozabi. Glasno gibajoči roboti v svoji togosti postanejo prispodoba nepreraslega stadija človeške kulture sobivanja.

S performansom Archangel Incorporated bosta umetnika skupaj s pnevmatskim robotom, imenovanim prav tako Archangel Incorporated,povezovala zvok in tišino. V središču vsega bo angel, ki tuli o tem, da si bo odrezal peruti in jih kot hrana podaril tistim, ki so izgubili svojeljubljene. Ljudem brez upanja / sestradanim dušam. Nekoč so ljudje verovali da ima vsak človek svoj par. Usodonosje in narava človeka pakažeta, da srečen konec ni zmožen, saj se ločujemo, ne srečujemo in smo osamljeni. Potreben mit in fantastiko, ki nas odrešita tu bitne tragedijein osmislita neizbežnost dokončne nepodkupljive samosti. To je Archangel Incorporated.

Aphra Tesla je uveljavljena intermedijska in interdisciplinarna umetnica, mag.um. Aphra Tesla je znana po Huxtrlu ki je prekategoriziral pravno definicijointermedialnosti. Tesla je avtorica longitudinalnega projekta Aphra Tesla Operating System (od 2011), Je prva živeča slo umetnica po kateri seimenuje nagrada za intermedijske dosežke BELI APHROID. Od 2016 delujeta z antropologom in intermedijskim umetnikom Miho Horvatominterdisciplinarni projekt Ambasada Svetlane Makarovič, ki ima svoj sedež v GT22 v Mariboru.


17. -23. december: ARTMUS predbožični sejem umetnin

 


Events so-far:

2024 MILOST + Benefit za Boštjana Leskovška – pionirja umetnosti zvoka in poezije po pošti + [multimedijska postavitev] Urška Savič: Teritoriji vračanja + OTS(Organsko Tehnološki Skupek) avtorjev: Mirica Ačko, Liza Šimenc in Q700-UPM + ℕiaℕsa in FriFormaAV: Ka Baird (ZDA)+ OKA (SLO) + Tomaž Kolarič: DIALOŠKOST IN EMPATIČNOST / pregledna razstava + Glitch trigger#1 + Rastišče + [na praznik kulture] Niko Novak – Poslednji med velikimi croonerji | Last of the big crooners + [last minute] vrhunski avdio-vizualni duo MSℍℝ (ZDA) v ŽIVO z MASℍ MAℕIF OLD + [Diskurzor 004] Konzervacija+restavracija v okviru Cirkulacije 2 + 2023 Vesele praznike in pogumen vstop v leto 2024 + ART-MUS: Sejem umetnin in praznik umetniškega izraza! + Aphra Tesla, Stefan Doepner archAngel Incorporated / 8 duš + VIDEOPISMA / Henrike von Dewitz in Simon Svetlik + [sreda] Prepared Surroundings 2023: 15. mednarodni festival eksperimentalnega zvoka + [torek CoFestival] Kolektiv NDA Hrvaška: Predstava, ki nastaja + Translacija | Traslación: Rdeče niti #Cirkulacija 2 + dvojna Friforma: WERCKMEISTER kvartet + Mladi Raziskovalci – kvartet + Osnovni delci Cirkulacije 2 na festivalu IZIS Koper + [interview] “Cirkulacija 2: The space we share” + Agustina De Vera: Čustveno avdio-vizualni zemljevid :: sledi potovanja v Slovenijo + Tom Winkler :: Stròj1 strôja m (ȍ ó) + [Jazzz klub Mezzoforte] ZORAN ŠĆEKIĆ koncert mikrotonalne glasbe + Ne-festival: KRIK :: PRVI GLAS + Vida Vojić :: PATTERNS LEAD ME HERE + [synthi delavnica] Alwin Weber “NoiseToys – not just for boys!” + Neža Knez in Tin Dožić “PARALELNA PRETAKANJA” + THE ANGEL’S SHARE / Del gre za angelce + Domišljija se razmahne, ko je zunaj slabo vreme | Imagination emerges into weathering + RAM RAM mozaična predstava [zadnji ponovitvi] + Colin Black in Stefan Doepner: The Transmittal Hearing + FAUST : : OBNOVA = večmedijski performens + Excuses Izgovori + KRAČA :: Tatiana Kocmur in Marta Fakuch + [3x v tednu] RAM RAM mozaična predstava + [popopraznična] Pogojna aritmija (z ali brez) + RADART # 14: SONOR(N)OST | tudi v Cirkulaciji 2 + CLOCKWORK VOLTAGE – Patch from Scratch + Francisco Tomsich – Borut Savski = Poletne pesmi | Summer Songs + [8. marec] Anita Wach / 30 Stavkov (Končna rešitev in Boj z duhovi) + VELIKI BENEFIT za Cirkulacijo + Goran Tomčić – “Pompom Nets – Ljubljana” = participatorna umetnost + [fotozvočna instalacija] P L A T E AU R E S I D U E: Zaslonke v pokrajini + [sluhodvod] Tu živijo vsi / Everybody Lives Here – The Third Guy + Stijn Demeulenaere + 2022 [Studio 8.1] Get Together — Dogodek št. 4 – Tobija Hudnik + D•still by Miha Godec / intermedijska instalacija + [veseli december] art-MUS: sejem umetnin v C2 + [skejterji only] “Pet let na svet; hlače spet” = pet za pet v petek + Tjaž in Gizmo :: Glasbena miza + Visual(s) Edition + [Via Negativa vabi] GLASS ILLKA / na predvečer referendumskega dne + Studio 8.1 – Jan Kopač – Vignettes + Fukuhara Lisk Savski :: Dislociran duh + Radharani Pernarčič – PLESNI VODIČ PO KATALOGU UDOBJA + TZUSSS / Silvan Schmid, Tizia Zimmermann, Urška Savič + Maayan Liebman Sharon – INTIMACY / work in progress + Cirkulacija 2 & Stroj za izboljšanje sveta na PixxelPoint v Novi Gorici + FUCKUPTIMEMACHINE by Vida Vojić + [vabljeni] Studio 8.1 / Jan Kopač – Sin_thesis + BIG BANG vs STRING THEORY / big-bend Cirkulacija 2 + Guionnet | Murayama | Filip :: 3 x 2 = 3? + ŽIVI FOSIL / Tatiana Kocmur, Liza Šimenc + Javno dobro in nestanovitni mediji + Nina Stopar – Rojstvo slike | The Birth of a painting + ME SLIŠIŠ :: mozaični dogodek v Cirkulaciji² + ZAKLONIŠČNI TRIO (Estela Žutić, Keiko Myazaki, Gilles Duvivier) + First Terrace Tour 2022: Sofheso, Specimens, Skip Summers, JC Leisure + FriForma: PASCAL NIGGENKEMPER – La vallée de l’étrange / Dolina čudes + [last minute] Zebracadabra: Z/Apophasis – concertanz + Radio Študent TRESK #13: razstava vizualnih natečajev + Studio 8.1: Tobija Hudnik: Get Together, Dogodek št. 3 + Studio 8.1: Tobija Hudnik: Get Together, Dogodek št. 2 + Lapsus-quo / NOTA – Elvis Homan, Boštjan Simon, Liza Šimenc + Studio 8.1: Tobija Hudnik: Get Together, Dogodek št. 1 + Oblak / gibalno-zvočna video kompozicija + Untergrunt poletni jazz festival: Marko Petrušič Petko + Maja Weiss – BELI BOJEVNIK V ČRNI OBLEKI | director’s cut! + KA TO GLEDAŠ / končna razstava študentk in študentov 3. letnika VIST + Neža Zupanc – recital za flavto + Skupni imenovalec | Common Denominator / velika skupinska razstava + FriForma & Cirkulacija 2: Drašlerja in Røysum + Anita Wach: Levica Sredica Pravica & zvočne zgodbe + Draženje očesa // 53. rojstni dan Radia Študent! + Studio 8.1: Jan Kopač + Kasper T Toeplitz: Elemental II & Burning House + Uspavanka za Cirkulacijo št. 2 in druge zvočne zgodbe + KonstruktK3 smo državljani NSK + [neumorna] FriForma: VVU (Violeta García & Javier Areal Veléz) in Primož Sukič + Martina Jurak: Prehajanje : : Cirkulacija 2 + KUD Mreža / FriFormA\V: MRM trio & Lina Rica + Feminizem zavzema mesto! FriFormA\V in Rdeče zore + Prezenca in e-senca akademskega slikarja Dominika Mahniča + [Cirkulacija 2 & FriForma] Dve trobenti: Silvan Schmid & Timothée Quost / dva Seijira: Seijiro Murayama & Jernej Babnik Romaniuk + Emil Memon GRAFFITI finissage! + 2021 beepblip, Tisa Neža Herlec, Lina Rica: Relativna tišina ob zori + Marta Fakuch – Wellness @ C2 + Emil Memon – GRAFFITI + Studio 8.1: Kako živijo ljudje (bonus track) + KUD Obrat: Onkraj 10 let & Stefan Doepner: Humus + Joe Summers: Five New Songs + 1,5 + Diorama: vizualni dialog Tatiane K. in Giampaola P. + Studio 8.1 #4/21 Brina Kren: kako živijo ljudje. + Mladi Raziskovalci IV. – Lenart De Bock – Steps + Tjaž Juvan: NOISTER::C² – cirkus cirkulatio + Dialog 1,5 + Asinhronost / Tatiana Kocmur in Borut Savski + Tao G. Vrhovec Sambolec – Brati (kot) telesa + Studio 8.1 #3 + Šum #16 + zapovedujemo: John Duncan – Ž + FriFormA\V: LĪMEN + Festival Re_humanizacija! + Cirkulacija 2 – Stroj za izboljšanje sveta v Celju | World Improvement Machine in Celje | 2. letnik + Elvin Brandhi – FEAR THE FEARLESS | BOJ SE NJIH, KI NE POZNAJO STRAHU + Studio 8.1 — Kako živijo ljudje, 2/21 + Barbara Kapelj – Lastne sobe | Rooms of Their Own -> WOW + Gonko Doepner Organism + Mike Hentz – KROG | CIRCLE => festival! + Zeleni zvoki Umoblodnice + JazzzklubMezzoforte Cirku5lacijA sVOBODNImEDmEDIJSKIjAMsEssION + Studio_8.1 _ Brina Kren _ kako živijo ljudje + Barbara Kapelj – Mesto prihodnosti / urbanistično-gradbena delavnica za najmlajše + Peter & Alexander = how to keep loudness quiet? | kako ohraniti glasnost tiho? + Radharani Pernarčič & Cirkulacija 2: INVAINTIONS OF CASTRO FIK ARKA + abeceda = Young researchers, Basic form and Series Here + Rdeče zore: Ingver in GverilkII + Square meter: RENT + COSTS + Ghosts of the Past resurrected + 2020 Expanded Cirkulacija 2: World Improvement Machine + Covid (hyper)production of Cirkulacija 2 + Neven Korda – SPOMINI NA SEDANJOST + Razglas: Mehatronična delavnica Cirkulacije 2 + Borut Kržišnik DANCING MACHINE (new | neu | nov) album + FriFormA\V: Christine Schörkhuber / Noid (Avstrija) – Razmestitve (zvočne instalacije) + Studio_8.1 _kako živijo ljudje, drugič + Q Hologram 2070: Muzej raznolikosti + Vida Voyage aka Vida Vojić aka lonesome cowboy aka secret agent… + Alessandro Di Giampietro – “Assist” | “Pomagalo” – Iconography of a Hug + /// Polymorphic ritual //// + presentation_performance: Sailor_log: 3rd ocean + post_festum: uvertura festivala A dela? v Cirkulaciji 2 + ČAS BREZ DOTIKA – skupinska razstava + FRIFORMA\AV: NOITU – SCATTER_RADAR + Skladnjin skupek #1: ad-hoc koncert v Cirkulaciji | podhod Ajdovščina + Studio_8.1 _kako živijo ljudje + Stroj za izboljšanje sveta | weltverbesserungmaschine + Tatiana Kocmur | Liza Šimenc – MARY JANE + Francisco Tomsich -> ELEGIJA | ELEGY + Program 2020 + Cirkulacija 2: News from the Crypt + Cirkulacija2GO – like Phoenix! + Cirkulacija 2 uspešno izseljena! Exodos completed! + [izseljevanje] Cirkulacija 2 na prelomu + 2019 [napovedujemo] Javno-zasebno partnerstvo! + Angstblüten II / Timor Flores II + Nikolaus Woernle et al. – MODULAR MONSTER + Elvin Brandhi: Welcome in the harvest and usher in “the dark half of the year”! + Dre A. Hočevar et al – Verso Doxa / celotedenski intenziv + Terraformer predstavlja: Ž, Neo Cymex in Kikiriki + Robert B. Lisek & Cirkulacija 2: UI za umetnike – AI for artists + Boštjan Čadež: Mr Processor, do you understand life? + B-stran: Lab Irint + Dominik Mahnič – 1/200 + IvAnKe – Outsukisama | performens/ predstava + Rdeča Raketa & Patrick K.-H v Cirkulaciji 2 + Doepner & Summers: Tree harp (or: Just the Tree of Us), first part + Vida Vojić – Dreams of New Narratives + RAZPROSTOR – razstava in večmedijski dogodek + Secret Universe of Noldus + RHIZOMAS /Ryuzo Fukuhara, Tracy Lisk, Stefan Doepner/ + Urška Preis & Kaja Janjić – Razgaljeno + tridnevna kitarska šagra: Gino Lucente – Sagra + Sukitoa O Namau & Joe Summers live + Joe Summers | The Last Of England – live score + Congregation at the castle: Three hundred thousand souls + RADART #10: X/L Experiment: Radio Tovarna + Cirkulacija 2: Cacophonia Cacovisia at Osmoza + ALUO uho in ALUO+C2 praktikum + Program 2019 + 2018 Ne(do)konč(a)no… + “-O-” = Simon Svetlik, Ryuzo Fukuhara in Takatsuna Mukai v C2 + Sound Chambers Series vol. VIII meets C2 + “Bodi Jimi tudi ti!” – delavnica na Gradu Kromberk | Pixxelpoint 2018 + C2 na festivalu Umetnosti in robotike v Trstu | C2 at the Festival of Arte e Robotica in Trieste + Biti aparat | biti umetnik = Roboti risarji + Simpozij Umetnost umetne inteligence | The Art of Artificial Intelligence + Exodos: C2 v Helsinkih / Finska + Jesenski dnevi tečejo | As autumn days go by… + HONEY, CINNAMON, RAISINS AND TIME balletquintet + Večmedijski skupinski dogodek: MED ZVERJO IN NEMOČJO + Anže Sever – Rob + friformA\V / 16.08.2018 / Lina Rica (HR) / Bálint Bolcsó (HU) / Samo Kutin (SI) + Neven Korda – Daj mi mir! + Petek trinajstega: Trije zvočni pari + Vida Vojić: poezija, zvok in glas + Špica Ljubljana: Alessandro Di Giampietro – Thinga Things | Stvari + Jana Jevtović & Engin Can: Teleskopiranje | Telescoping + oOo! 5. oOobletnica poOovezoOovanj v C² + Blind Pilots Calculation + A Pit of Koelse | Luknja Koelse: Sublimacija znoja + Velenje v Ljubljani: Kutwyv + Nova londonska scena | New London underground Specimens, JC Leisure, Vida Vojić, Joe Summers + John Duncan “The TELL” = world premier + In vendar se vrti | Eppur Si Muove + Cirkulacija 2: Program 2018 + Disinformation + Savski in Zone + Alte Lezbiše Kunst; zvočni performans + 2017 Kikiriki in ROR v C2 + Doepner in Savski na Robotics Anteprima v Trstu + Marko Batista – Uspavanka za CIRKULACIJO + Nez Pez // Pez Pushing + Maribor: Ambasada Cirkulacija 2 na MFRU + Stiropor = ekspandirani polistiren + Klaus Filip ::optosonics:: + HuXterlTronik = Dani Bedrač + ::vtol:: = Dmitry Morozov + Peter Rauch: Ponavljanje – samostojna skupinska razstava + Knjiga oglja / DopisovanjeM + Monika Pocrnjić – SVAROG.3 + Ponovni vzpon Poljske kraljice! + Tatsuru Arai – Arkhitek-ton /+\ Tinitus – Ljubezen je hladnejša od smrti + M / DopisovanjeM + Tanja Vujinović – Universal Objects (Explosions, BBFs2, Still Life) + Mešani dvojni trojček | Mixed double triplet = Mike Hentz, Javier Areal Vélez, Strunarja + Derek Holzer – VECTOR SYNTHESIS | VEKTORSKA SINTEZA + OPERA ROBOTANIKKA GENESISI Karl Heinz Jeron + ZASAVJE NOISEFEST v C2/Tobačna/Ljubljana! + Adam Donovan & Katrin Hochschuh: Psychophysics Machines and Swarms + Ewa Justka at Robotanikka: Light = Sound || Zvok=Svetloba? + Robotanika: Genesis + Mini Maker Faire @ C2 Tobačna Ljubljana! + Z.B.Ø.R. (Boštjan Perovšek, Marko Košnik, Borut Savski) + Alessandro Di Giampietro – Whatever you think I am that is what i’m not + Seppo Gruendler in Josef Klammer – Mali pribor | Kleines Besteck + Cirkulacija 2: Program 2017 + Preko vode do svobode v Kinu Šiška + Luka Prinčič: Razpoke vmesnika IF4Q + 2016 Duplerica: Boštjan Čadež “ROJ” in DivinaMimesis “AUTOBIOGRAPHICAL ANIMAL” + Simfonija groze. Happy New Fear 2017! + RADART #7: RADAR NAD TOBAČNO + Zaprtje -> Dominik Mahnič – Kosi 2014-2016 + Robotanica at Robotica exhibition in Trieste + slikarska razstava -> Dominik Mahnič | Kosi 2014-2016 + John Duncan v C² ! + Simptomi meta mesta #37: Želja + Anyma na obisku v Cirkulaciji 2 + MC2=Ǝ / gibalna razstava + Neverjetno! 10 let Cirkulacije 2 + Herman & Savski: Vračnica in bali; druga javna vaja + Nina Dragičević: Parallellax release + V nedeljo se dobimo: Na stalnem naslovu najinega početja + Robotanica = C2 does Velenje + Herman & Savski: Vračnica in bali; prva javna vaja! + 3rd august 2016 : Niku Senpuki & Emerge, pavleisdead, Emerge & Neven M. Agalma + Atlas of Tremors v C2 + Zasavje NoiseFest 2016 v C2-labu! + Klima: Nedekadentni koncert? + DekaDANCE + Mike Hentz: Live Art as Research of Culture and Life + Announcing: Clime, decadence, human|machine + Introducing Mike Hentz + Event O5 in C² + In search of the simplicity lost + Urkuma in ROR v C² + April/ maj v Cirkulaciji 2 – uvod v antidekadenco + Sejem Dostop do orodij | Access to Tools + Welcome to ATT/AND Rijeka – abandon normal devices fair! + 2015 happy new fear 2016 – party on wires + Oscar Martin: Extreme Atractors at C2 + Jesenski odmevi Hrup smo mi: Dušan Zidar + Jesenski odmevi Hrup smo mi: Arturas Bumšteinas + Predstavitev C2 tehnologij na #MTFCentral + šmarnica in cvičk v C2: N’toko in Igor Vuk + Cirkulacija 2: Showcase 0.3 = prigodna razstava preteklih in prihodnjih del in opravil + Noise is Us::Cultural Interfaces + Strictly Analog 3# in Svetlobna Gverila v Tobačni & C² + RADART #6 :: RADAR RIZOM :: 4 LETA PLATFORME RADAR + Ars ac²ustic²a -> ART’S BIRTHDAY PARTY, 16. januar 2015 + 2014 Happy New Fear! + Hrup smo mi: Prostor časa | Space Time + Microbot (Stelarc in Doepner) v Cirkulaciji² + C² – the opening of the new Cirkulacija 2 space + Smernice razvoja: Prostor časa + 2013 VELIKA POŽRTIJA – sobota 21. december ob 20.00 + Arduino praktikum = novodobni tehno intenziv + Dva ugrabljenca z MFRU: John Smith in Oscar Martin + C2 / Platforma za totalno umetnost: Tri socialne skulpture + Izjava Cirkulacije 2 – skupine začasnih uporabnikov Roga + Dark forest disko + Zvok organizma – Organizem zvoka + Fruity-Box (Karl Heinz Jeron v Cirkulaciji 2) + Taste of Vtol/ Okus Vtola + Redno letno srečanje ljubiteljev cirkulacije + 2012 Cirkulacija 2: pričetek predstavitev in delavnic Uvod v arduino v RogLabu + Multipla cirkulacija – socius urbis / otvoritev RogLaba + Interšmano = Cirkulacija 2 praznuje… + Sajeta 2012, tehnološke delavnice -> Združene sile C2_TO + Three mice: Cirkulacija 2, Konrad Gęca and Ana Raquel Pereira + Cirkulacija 2 in Zagreb – Močvara gallery, 9. -13. June 2012 + Total Noise Session #3 – Marcus Beuter = umetnost zvoka + v Cirkulaciji 2: Uvod v arduino + Kunst und Brot – Salon des Refusés 2012/1 + 2011 Drevo spoznanja in Hrupni robot v C2 + Total art platform at MFRU 2011 + trial version: Urbi et Orbi intervention – in your city, when the night comes… + Paralelni svetovi na Metelkovi + Cirkulacija 2 na Sajeti 2011 + Cirkulacija 2 na Svetlobni gverili + 42 let RŠ – platforma RADAR + Redundantne tehnologije – zbiralna akcija + Cirkulacija 2: Space is the Place + Indija v Cirkulaciji >< Cirkulacija v Indiji + 2010 Zvoki Cirkulacije 2 na Novem trgu v Ljubljani + Expanded Cirkulacija2 at PixxelPoint + C2_Kiblix_Mfru_Haip : Total Noise Session v Cirkulaciji 2 + Jesenski sadeži Cirkulacije 2 + Social Noise Session + C2 na Paralelnih svetovih na Metelkovi + Cirkulacija 2 at Sajeta 2010 + New media drivers feat. Cirkulacija 2 + Expanded Cirkulacija at Alkatraz – wrapping up + Expanded Cirkulacija at Alkatraz + Cirkulacija na Vstop prost v Celju + Cirkulacija 2 prejme Zlato ptico + Predstavitev Cirkulacije 2 v Novi Gorici + Cirkulacija 2: Pomladanski zvitki in Mehki zvoki naveličanosti + Cirkulacija 2 gosti vegetarijanko, aktivistko, umetnico, glasbenico in galeristko Reni Hofmueller + 2009 Cirkulacija 2 na Netart Community Convention v Grazu + javno snemanje: Analogična kompozicija + Reality show – “voice-noise karaoke” + Moška umetnost / Male art + CIRKULACIJA 2 na festivalu SAJETA pri Tolminu + Prostor zvoka = telo zvoka + Cirkulacija 2 in Antikonzum + Netart – krompir v žerjavici + 2008 Cirkulacija 2: Vladavina Konzuma + Majda Gregorič v Muzeju premoderne umetnosti + Transpozicije prostorov na Paralelnih svetovih + Odprta Cirkulacija 2 + Cirkulacija na koruzi / Dario Seraval v Brlogu + Napoved: Cirkulacija pod pritiskom + Elektro / Elektra + Zvočenja v Cirkulaciji 2 + Novi okusi Cirkulacije 2 + Video: Kerber nezavednega + Kerber nezavednega in druge zgodbe + Okus Cirkulacije 2 – st. 3 + Video: Event C + Čisto običajen večer v Cirkulaciji 2 + Totalna razprodajna razstava umetnosti + Event C: Taljenje umetnosti v dogodek + Hobotnica s polento + Brlog + 2007 Rotirajoči dogodek v Cirkulaciji 2 + BRLOG + Predstavitev Trivia Records / Zapisi v Cirkulaciji 2 + Razbita lepota, Broken beauty + Reanimacija Cirkulacije + CIRKULACIJA 2 v tovarni Rog nadaljuje + Boj se kreativnosti oblastnikov! + INTERDISCIPLINARNA POSTAJA