Nina Dragičević: Parallellax release

Published on September 9th, 2016

Nina_Dragicevic_kamizdat

V ponedeljek, 12. septembra 2016 ob 20.00, napovedujemo priložnostni dogodek/ poslušalnico ob izidu spletne in fizične oblike zvočnega dela “Parallellax” avtorice in glasbenice Nine Dragičević, ki je izšel pri založbi Kamizdat. Na voljo bodo sveži izvodi knjižice z USB-jem v omejeni nakladi (32). Dogodek bo potekal v veliki dvorani Cirkulacije 2 na Tobačni Ljubljana.

Nina Dragičević, sicer večstranska avtorica in umetnica, piska, aktivistka in glasbenica, se od leta 2013 osredotoča na produkcijo avtorske glasbe. V svojih doslej objavljenih kompozicijah – »Preslišanih fragmentih zvoka« (december 2013), »HRTBRKS« (januar 2014) in »Oda mojemu klavcu« (maj 2014) – kombinira elektronske zvoke z organskimi, snemanje okolice in sebe, te elemente pa združuje v zvočno poezijo. Pri svojem ustvarjanju se vključuje v tradicijo pionirk elektronske glasbe, kot so Delia Derbyshire in Eliane Radigue. Debitantski nastop je izvedla decembra 2013 v ljubljanski Galeriji Škuc.

Kompozicija »Parallellax« Nine Dragičević je še ena njena mojstrovina, ki zvočno zapisuje neinhibirano meta-realnost. »Kaj se dogaja, medtem ko se dogaja vse ostalo«, se sprašuje glasbenica v spremnem tekstu h kompoziciji, ki že v naslovu spaja besedi »paralela« in »paralaksa«. Paralelno in paralaksno sta eksplicitno nakazana tudi na sami naslovnici, ki je, ne po naključju, stiliziran akt. Skratka, Ninin perceptivni predlog se glasi: stvarnost so paralelne, vzporedne realnosti, ki jih preči paralaksa, prevara v pogledu, izkrivljenost v pogledu.      /Nataša Velikonja/

Več:
Nina Dragičević: http://ninadragicevic.com/about/
Kamidat: http://kamizdat.si/