Jesenski odmevi Hrup smo mi: Arturas Bumšteinas

Published on October 13th, 2015

Cirkulacija 2 vabi na jesenske odmeve festivala Hrup smo mi – Kulturni vmesniki.

Prvi dogodek bo v četrtek 15. oktobra 2015 ob 21.30 – nekoliko pozno, vendar do neke mere usklajeno z dvema podobnima dogodkoma tisti dan v Ljubljani. Torej: začnite sprehod po milozvočni Ljubljani začenši ob 20.00 v galeriji Kapelica, nadaljujte v bližnji MoTa in zaključite ob kuhanem vinu in pečenih kostanjih v Cirkulaciji2 ob 21.30!

Nastopil bo litvanski skladatelj Arturas Bumšteinas, ki je v zadnjem desetletju vedno bolj intenzivno prisoten na sceni resne umetnosti zvoka.

Arturas Bumšteinas: 22 piščali / 22 whistles

Skladba bo improvizacija s predhodno pripravljenimi materiali in 21 glinenimi piščali, ki jih je izdelal skladatelj, ter živimi zvočnimi permutacijami članov C2. Čisti toni piščali sugerirajo izrabo npr. dveh piščali s približno enakimi toni za lovljenje tona razlike frekvenc, ki jo pridoda človeški sluh in je običajno od nekaj Hz do nekaj deset Hz. Po nekaterih trditvah ima to zanimive psihološke učinke. Seveda pa ne bo ostalo le pri visokih tonih.

Arturas Bumsteinas (->wikipedia)
Rojen 1982, skladatelj elektronske in akustične glasbe, umetnik zvoka ter izvajalec/ performer iz Vilniusa (Litva). Je tudi vizualni in konceptualni umetnik. Zadnje dve leti nastopa tudi pod psevdonimom Refusenik. Diplomant Litvanske Akademija za glasbo in gledališče. Sodeloval je med drugim pri naslednjih festivalih: Holland Festival, Angelica, Sensoralia/Romaeuropa, Avanto, Sonic Circuits, Skanumezs, Full Pull, Cut & Splice, Wundergrund, Vilnius Jazz Festival.

Arturas Bumšteinas’ homepage

Arturas Bumšteinas’ releases

 


V četrtek 22. oktobra 2015 pa bo nastopil Spiro Mason (SI). Podrobnosti sledijo.

Cirkulacija 2 s temi dogodki odpira svoj akustični prostor za intervencije drugih umetnikov. To smo imenovali Zvočni hiperprostori, z imenom pa želimo poudariti tako stilske razlike, kot dejstvo, da se akustični prostor z uporabo dinamičnih virov zvoka širi v nevidene dimenzije.