“-O-” = Simon Svetlik, Ryuzo Fukuhara in Takatsuna Mukai v C2

Published on December 15th, 2018

V ponedeljek, 17. decembra 2018 ob 20.00, vabljeni na predzadnjo letošnjo seanso v Cirkulaciji 2. Prvič se bodo srečali pri ustvarjanju skupnega dogodka/ performansa “-O-“: vizualni umetnik Simon Svetlik (SI)  in dva Japonca – virtuoz plesa in giba Ryuzo Fukuhara in vrhunski glasbenik Takatsuna Mukai. Ker bi njihovo sodelovanje stežka napovedali enoznačno, saj gre za umetnike bogate zgodovine, številnih referenc, mnogih izjemnih projektov in raznoterih profilov, je še najbližje imenovanje avdio-vizualni performans, čeprav bo zagotovo šlo za veliko več. Transmedijski večer bo potekal v zimski sobi Cirkulacije 2 (“več bo vas – manj zeblo nas…”).

Simon Svetlik – video projekcija, video modulacija
Ryuzo Fukuhara – ples, gib
Takatsuna Mukai – električna violina, sintetika in programiranje

Vsi trije v svojem delu raziskujejo lasten medij, drzno eksperimentirajo z njim in ga stalno nadgrajujejo ter razširjajo meje svojih ustvarjalnih obzorij. Njihova umetnost je dejansko življenje, po katerem se pretakajo tekočne inspiracije, razmišljevanja in aktivnosti, ki jih sčasoma prelijejo pred nas, da bi se z vsakim atomom naselili v prostor, se prelili v naše misli in prestavili naše odnose na nivo umetniškega.

“-O-” je tudi subtilna medsebojna komunikacija umetnikov, jezik kolektiva ter komunikacija s prostorom ter ljudmi v njem; je jam session; je neponovljiva “skupna pesem” pričujočih, ki začasno ustvarja “svet”; je nadaljevanje skupne pripovedi umetnikov; je abstraktna predstava; je pot v neznano; je načn delovanja in življena umetnikov, ki jih prostor in čs naplavljata skupaj na vsakič drugo obalo, drug prostor…

Simon Svetlik, rojen l. 1973 v Ljubljani, je diplomiral iz slikarstva. Ustvarja z vsemi dostopnimi mediji, in se stilsko ne omejuje, zato ga je težko opisati s skupnim imenovalcem/ izmom; experimentira predvsem z odnosom/ vključjivostjo vizualne in ostalih umetnosti; tematsko s svojim ustvarjanjem v glavnem ostaja v polju univerzalnega, ki predpostavlja enakost inteligenc in se tako kot “skupinski/ kolektivni simptom sprašuje za čoveštvo”. Ustvaril je raznovrstna umetniška dela (slike, kipe, fotografije, ambientalne postavitve, instalacije, performanse, scenografije, video…) in sodeloval v mnogih skupinskih projektih. Nekaj vidnejših: soustanovil skupino “Art group rgb” (kolektivni umetniški laboratorij – 2001), kot VJ že vrsto let ustvarja video podobo klubske serije Elektroliza, soustanovil platformo Simptomi Meta Mesta (neinstitucionalna mednarodna umetniška platforma – 2015), ter zvočno-video-plesni projekt “O” (od 2008), katerega “skrbnik“ je.

Ryuzo Fukuhara (r. 1965) je japonski plesalec in koreograf, ki živi v Sloveniji. S plesom je začel leta 1987 – po delavnici Butoh-a, ki ga je vodil Semi-maru iz skupine Sankaijuku. Leta 1991 se je pridružil je Butoh skupini Maijuku, ki jo je vodil Min Tanaka. Od leta 2000 živi in deluje v Evropi. Leta 2006 je prejel 2. nagrado na solo-plesnem tekmovanju na 11. Masdanza – mednarodni sodobnoplesni festival na Kanarskih otokih / Španija. Leta 2010 je bil vabljen na Arsenale della Danza kot učitelj master klasa na Beneškem bienalu. Od študentov zahteva, da se soočijo z neposrednim okoljem, kar pomeni, da se znebijo konvencij – spremenijo načine gibanja in razmišljanja.

Takatsuna Mukai je japonski glasbenik in skladatelj, ki deluje v Evropi. Igra električno violino in najraje se pojavlja kot del performensov – bodisi avtorskih projektov ali tudi predstav in gledaliških uprizoritev drugih avtorjev. Pri tem je sodeloval je z nekaterimi najvidnejšimi umetniki in režiserji iz Evrope in ožjega tukajšnjega prostora. Potem ko je zaigral na predstavi NOORDUNG v MMC KIBLA v Mariboru pred desetimi leti, ga je Dragan Živadinov vključil v projekt Elizabetinske tragedije Vladimirja Stojsavljevića. Na odru sta mu tedaj delala družbo Milena Zupančič in Borut Veselko.