Herman & Savski: Vračnica in bali; prva javna vaja!

Published on August 3rd, 2016

Nedopustnike vabimo na prvo javno vajo novega kroga slovenskih novoljudskih, ki bo v četrtek, 4. avgusta 2016 ob 20.15 v Cirkulaciji 2 v Tobačni Ljubljana.
Vracnica-in-bali
Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. Rezultati so dostopni na spletnih mestih KUD Trivia http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/index in http://www.3via.org/records/index.php?opt=item&id=62V letu 2016 nadaljujeva s projektom, ki poteka v sodelovanju s KUD Trivia in Cirkulacijo 2.

Posnetek koncerta 4.8.2016 download

Vracnica-in-bali-_koncert1_2 Princip javnih vaj omogoča, da izvajamo različne delne repertoarje in preverjamo efektnost na kraju izvedbe. Celotni novi repertoar bo jasen šele po nekaj takšnih javnih vajah. Vstop je brezplačen.

Naslov Vračnica in bali je povzet po Francu Kotniku (Slovenske starosvetnosti). Takole pravi: “Bali je zelo star zdravnik. Srečamo ga že v Brižinskih spomenikih. Bali je bil besednik, ki je besedoval in z besedo zdravil. Zdravljenje se je v stari dobi vršilo z besedo in zagovarjanjem.”

Vračnica ali vračarica (vračnik, vračar) ima seveda v osnovnem pomenu tudi opraviti z zdravilstvom.

Dramaturški lok bo zgrajen na ritualnih prvinah, ki jih je starodavna človeška tradicija polna – ohranile pa so se prav v polju ljudskega izročila. Rekla, uganke, uroki, zagovori, molitvice – to so vse starodavni pripomočki samouravnavanja in usklajevanja z okolico/ z (neobvladljivim) zunanjim.

Vracnica-in-bali-_koncert1_1Najin pristop je sinteza eksperimentalnega zvoka in ljudske pesmi, torej nečesa, kar je za večino ljudi umetno in abstraktno ter nečesa, kar se zdi naravno in razumljivo. Ob tem sva vedno trčila tudi na meje razumevanja.

Edini prostor, kjer najina glasba ne zazveni, je prazen prostor v glavi!”. (BS)

Več na http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/2016

Projekt v letu 2016 podpira Mestna občina Ljubljana.