Globoki temni gozdDark forest disko

Published on August 20th, 2013

V četrtek, 22. avgusta 2013, bo v projektni sobi SCCA najprej ob 19.00 pogovor in potem audiovizualna situacija z naslovom Globoki mračni gozd.  Naslov nakazuje na gibanje po robu domačega področja – najboljša metafora se zdi mračni gozd, kjer se še vedno potikajo zveri in sence predcivilizacijskih spominov – neidentificirani strahovi, nelagodje. Ko se trdna točka začne izmikati je to globoki mračni gozd.

Situacija bo postregla z modularno sestavljanko treh  umetnikov: Boštjana Leskovška, Borut Savskega in Stefana Doepnerja.

Boštjan Leskovšek: Hungry Artist     (… is an angry artist?)

Borut Savski: Rože zla in projekcija PD-moire 0.3 in svetlobni projektor moire alpha

Stefan Doepner: Jedinstvo Jedan, zvočno svetlobni sistem z video projekcijo

Situacija je tudi konzumacija…     (z vsakim ugrizom je nečesa manj)

Koprodukcija: SCCA in Cirkulacija 2


Gibanje na robu znanega skuša biti lastnost Cirkulacije 2 že od vsega za?etka. Neprestano razvijanje osnovnega koncepta participatorne umetnosti. Estetski izraz Cirkulacije 2 je na prvem mestu  sodelovalna platforma. Platforma za totalno umetnost. Šele nato pridejo drugi izrazi: svetloba, zvok, stvari.

Kakšni so načini in sploh možnosti medčloveškega sodelovanja?  Teza je, da so demokratični principi horizontalni in obratno: vertikalni principi so nedemokratični principi . Metafore avtokratske umetnosti so tudi metafore nedemokracije. Cilj ne posvečuje sredstva. Princip genija je zl0raba umetnosti za druge namene.

Ali v globokem mračnem gozdu vlada zakon močnejšega? Darvinizem? Kaj je bilo prej: demokracija ali avtokracija? Kateri so človekovi primarnejši načini sobivanja?

Konzumacija neznanega hkrati pomeni tudi, da je potem neznanega manj. Ali je neznano omejeno? Ali pa je znano omejeno. Umetnost je nujno raziskovalna, ali pa je ni. Ali drugače: umetnost je tam, kjer je spoznavanje novega – to pa ni nujno v umetnosti.

Umetnost kot javni servis je domislica javnih uslužbencev, ki so dejansko najeti kot javni serviserji, a ne premorejo druge vizure.

Fluidnost je izraz, ki stoji nasproti trdnosti – prepričanj, stališč, obnašanj, identitet. Nedefiniranost razpira prostor definicij. Kje je meja med nečim in ničem?

Bolje slabo novo kot dobro novo? Umetnost je bolj živa, kolikor bolj mrtva je? Umetnost je bolj mrtva, kolikor bolj živa je? Permutacije besed so igrica, kjer je na delu ideologija. Če je pozicija izjavljanja hkrati tudi pozicija moči, potem je to politika ideologije moči. Diktatura.

itd…

foto s situacije v SCCA: Boštjan Leksovšek, Stefan Doepner