Simptomi meta mesta #37: Želja

Published on October 7th, 2016

V petek, 7. oktobra 2016 ob 20.00

Simptomi meta mesta #37:  Želja

Majda Gregorič, Olga Kacjan in Boris Romih

vizualno zvočna postavitev pred in v prostoru Cirkulacija 2 , Tobačna Ljubljana

Majda_l046ORMl1urbf6qo1_r1_1280

Simptom meta mesta #37 Želja jemlje misli iz besedila  De Vita Beata (“O srečnem življenju”), ki ga je napisal Seneka mlajši okoli leta 58.  Seneka razlaga, da je iskanje sreče  iskanje smisla. Ne le iskanje logičnega smisla, ampak tudi razumevanja načinov narave. Na nek način poenoti naravo z bogom, kar zahteva našo poslušnost  (“Rojeni smo bili v to kraljestvo in naša svoboda je da ubogamo boga”.

Stoik Seneka predstavi moralo, ki temelji na preziranju užitkov (“užitek je nekaj nizkega, slabotnega in minljivega”), vendar priznava vrednost zmernih zadovoljstev, ki so povezane z načini modrega človeka.

Doseganje sreče je možno le, če gojimo vrlino, ker “nihče ne more živeti zadovoljno ne da bi živel častno.” Seneka razločuje med zahtevnimi in manj zahtevnimi vrlinami in trdi:  “vrline ni brez napora”. Med zahtevnimi so potrpežljivost, trdnost in vztrajnost, med lažjimi pa dopuščanje, zmernost in pohlevnost.

Materialni pogoji produkcije | Meta City Symptoms

Serija minljivih in konkretnih umetniških dogodkov v javnih, zapostavljenih, neznanih, izpodrinjenih ali pozabljenih prostorov, ki jih mednarodna umetniška skupina s sedežem v Ljubljani, Sloveniji, predstavlja vsak prvi in tretji petek v mesecu.| A series of ephemeral and concrete art events in public, neglected, obscure, displaced or forgotten spaces developed by an international art group based in Ljubljana, Slovenia each first and third Friday of each month. |  Una serie de efímeros y concretos acontecimientos artísticos en espacios públicos, abandonados, descuidados, dislocados, oscuros u olvidados desarrollada por un grupo internacional de artistas con base en Ljubljana, Eslovenia, los primeros y terceros viernes de cada mes.

Domača stran http://metacitysymptoms.tumblr.com/