Cirkulacija 2: Program 2018

Published on March 24th, 2018

Z novim veseljem napovedujemo otvoritev najnovejše sezone 2018/ letnik XI v Cirkulaciji 2!

Četrtek, 12. april 2018 ob 20.30: In vendar se vrti | Eppur Si Muove; Stefan Doepner, Borut Savski, Boštjan Leskovšek in Alessandro Di Giampietro z novimi domislicami…

(foto: Stefan Doepner – spinningSpeakerMicrophoneFeedbackSystem)

Trmoglava izjava ”eppur si mouve”| ”in vendar se vrti” seveda pripada Galileu Galileiu, ki je kot moder mož priznal premoč tedanje dogme in tako ohranil lastno kožo, izjava pa je prišla v zgodovino znanosti kot simbolna zmaga nove (znanstvene) dobe. Ki je tudi napisala zgodovino, kot jo danes vemo.

**********************
Dva prispevka k bližnji preteklosti:

Nekatere najbolj reprezentativne zvočne zabeležke Cirkulacije 2 v lanskem letu lahko preverimo na Trivia Records.
http://www.3via.org/records

V preteklih nekaj tednih smo pripravili posebne vrste spletni radio C² Sound Cloud, ki jemlje zvočne datoteke iz bogate zakladnice Cirkulacije 2.
http://www.cirkulacija2.org/cumulus.php

Video arhivi na  youtube
https://www.youtube.com/results?search_query=cirkulacija2

 

V nadaljevanju napovedujemo naslednje pomembnejše sklope sezone, o katerih boste obveščani sproti:

**********************

24. – 28. april 2018, celovečerni dogodek 26. aprila 2018: John Duncan – Tell + Cirkulacija 2 – Kroženje kratkovalovnega spektra = svetovna premiera skladb

Ameriški umetnik John Duncan bo na ponovno povabilo Cirkulacije 2 v času štirih dni bivanja v Ljubljani premierno izvedel koncert/ predstavo s prostorskim zvokom, ki ga omogoča sistem vrtečih se zvočnikov izdelan v Cirkulaciji 2. Zvočni viri bodo kratkovalovne radijske emisije. Medij kratkovalovnega radia je eden od Duncanovih zvočni instrumentov že desetletja. Vsak zvok oddajan na Zemlji se pod vplivom atmosferskih, sončnih in drugih dinamik predrugači v nekaj nepredvidljivega in neponovljivega. Prav tako tudi vsak od teh vplivov samostojno proizvaja specifične radijske signale. Duncan bo na polagi teh zvokov pripravil večkanalno kompozicijo zvokov, ki jih bo v živo razporejal po prostoru. Člani Cirkulacije 2 bodo nato sugerirali neposrednejšo izkušnjo lovljenja radijskih signalov v realnem času. Gre za sodelovalno produkcijo pri kateri sodelujejo trije tuji gostje in dva ali trije domači.

John Duncan po rodu Američan, deloval pa je v Los Angelesu, Tokyu, Amsterdamu, trenutno pa v Bologni v Italiji. Njegova področja so performens/ akcionizem, instalacije, sodobna glasba, video in eksperimentalni film. Njegovi dogodki so raziskovanja temeljnih eksistencialnih pojavnosti – kontroverzni in pogosto skoraj brutalno neposredni. Izredno pomembno je njegovo delo na področju zvoka (glasbe). Sodeloval je s Franciscom Lópezom, zeitkratzerjem, Elliottom Sharpom, itd. Leta 2008 je začel poučevati umetnost zvoka na bolonjski Akademiji lepih umetnosti. Neprestano ostaja aktiven na svojih umetniških področjih, razširil je delovanje tudi na glasbo za sodobni ples.
http://www.johnduncan.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Duncan_(artist)

Yelena De Luca Mitrjushkina (Elena De Luca) je fotografinja, direktorica umetnostne galerije Narkissos Contemporary Art Gallery v Bologni / Italija in v letih 2012/13 glavna urednica spletne revija Creazina (http://www.creazina.it), ki se ukvarja s širokim spektrom kreativnih polj: umetnost, film, ilustracija, moda, oblikovanje in spremljanje vseh teh dogodkov.

Ivan Pjevcevic (Bologna/ Italija) je video umetnik mlajše generacije. ki je sodeloval pri projektu Johna Duncana TERRA AMARA na festivalu AngelicA 26 leta 2016.
http://www.johnduncan.org/video/terra_amara.html

Sodelujoči na strani Cirkulacije 2: Stefan Doepner, Borut Savski in morda Boštjan Leskovšek.

**********************

21. – 30.  maj 2018:  Na rezidenci bo hekerska postmedijska in postdisciplinarna skupina Koelse iz Helsinkov/ Finska
Med dogovarjanji o sodelovanju s finskimi kolegi – umetniško-tehnološkim kolektivom Koelse, ki je že vrsto let organizirajo in tudi umetniško sodelujejo pri festivalu Pixelache – smo se strinjali s konceptom skupinske razstave, instalacije, sodelovanj in večih živih performensov, kot je to v navadi pri Cirkulaciji 2. Sodelovanje smo oblikovali kot dvosmerno enakovredno gostovanje na relaciji Ljubljana – Helsinki.

Pri ljubljanskem delu bo poudarek na predstavitvi dela in del finskih umetnikov. Predvidevamo navezave sodelovanj, ki so bodo lahko začela znotraj ljubljanskega dela in se v vmesnem času razvila in udejanjila na gostovanju Cirkulacije 2 na festivalu Pixelache na Finskem v začetku oktobra 2018. Pixelache je eden od najbolj znanih novomedijskih festivalov v Evropi.

Koelse je imenovano kot društvo za eksperimentalno elektroniko. Po skromni samodefiniciji je skupina navdušencev nad eksperimentiranjem. Zbirajo različne stare aparate in jih preurejajo vvzvočne naprave. S temi napravami odigrajo koncert, zgradijo instalacije in učijo druge, kako delati podobne stvari. S projekti, ki so lahko v obliki performensov, instalacij, koncertov ali delavnic je skupina Koelse od leta 2002 gostovala vsepovsod po Evropi – v galerijah in muzejih – pa tudi po smetiščih in skvotih. Finski gostje so zelo naklonjeni odprtokodnim principom, ki jih sugerirajo in aplicirajo tudi na druga polja medčloveških dejavnosti – še posebej: delo. Njihov pristop je vedno tudi družbeno osveščen. Torej: družbeno „hekerstvo“ v enaki meri kot pri „hekanju“ elektronike. Vsi so sposobni raznih načinov javnega nastopanja. Njihovi umetniški izrazi segajo od okroglih miz, performensov, delavnic, aktivističnih pristopov: organiziranja kolektivov in dejavnosti, instalacij in koncertov. Okvir bo tehnoreligiozen.

Gostujoči: Antti Ahonen, Sara Milazzo, Otto Urpelainen, Tuomas Häkkinen in/ali Tomi Flink.
http://anttia.net/koelse/
https://www.pixelache.ac/
https://www.facebook.com/koelse/

Sodelujoči na strani Cirkulacije 2: Stefan Doepner, Borut Savski, Monika Pocrnjić, Alessandro Di Giampietro in morda Boštjan Leskovšek.

**********************

26. maj 2018:  MiniMakerFaire Ljubljana 2018; tokrat poteka na ploščadi pred skupščino in v Cankarjevem domu
Cirkulacija 2 bo ponovno t.i. soorganizator, kar pomeni da bo samostojno in bistveno vsebinsko prispevala k celodnevnem dogajanju na sejmu.  Pri tem nam bodo pomagali finski kolegi Koelse!

**********************

14. ali 15. junij 2018: koOonC2rt – oOo in C2 z gosti / 10- ali 15-letnica komunalnih koOoncertov

oOo je trojica, ki je morda bend – ali pa tudi ne – in v zadnjih letih (desetletnica?) širi prostor rokenrola na improvizacijsko in družbeno sodelovalno.
https://www.facebook.com/oOofreeo/

Celoten prostor C2 pretvorjen v združen oder in poslušalnico. oOo smo na sredini prostora, ostali glasbeniki pa razporejeni po prostoru. Vsi skupaj improviziramo po načelih poslušanja in ustvarjanja prostora za skupni zvok. Med izvajanjem je vsak glasbenik svoj vir zvoka in se vklaplja v celoto in izklaplja iz nje po svoji presoji brez omejitev. Poslušalci po prostoru lahko gibljejo prosto. S tem neposredno vplivajo na svoj mix in slišno zvočno sliko. Namen nastopa je ustvariti celoto in posamezne zvočne prostore, ki se zapirajo in odpirajo v skupni zvok.

Uverturni spisek  sodelujočih: trojica oOo, člani C2, Iztok Osojnik (poezija), Dejan Koban (poezija), Nina Dragičevič (abelton), Nina Farič Kikiriki (nojz), itd.

**********************

18. in 19. junij 2018 ter 4. in 5. julij 2018: Pošta – projekt plesalcev Jane Jevtović in Engin Cana
/podrobnosti sledijo/

**********************

21. – 30. junij 2018: Alessandro Di Giampietro – Zadeve| Cose (del projekta Whatever you think I am -> that is what I am not); produkcija v centru Ljubljane
V Ljubljani bo avtor v okviru projekta začasno ustvaril prostor spoznavanja in druženje, ki bo mali bar – najbolj razumljivo izhodišče kreacije prostora druženja. Vendar bi šlo za zelo neobičajen bar – za umetnost samo po sebi. Vsak predmet v baru – od stola do kozarca – bi bila stvaritev umetnika. Aktivni del umetnosti bi tako postali tudi obiskovalci. V času “razstave”, bo umetnik obiskovalcem stregel in skrbel za red in čistočo – tako kot v običajnem baru. Bar bi bil odprt od jutranjih ur do poznega popoldneva, po popoldanski pavzi pa se bo odprl ob večernih urah, ko se bo program razširil na male koncerte, performanse, branja, itd..

Sodobna umetnost še nikoli ni bila tako oddaljena od večine ljudi in se zdi namenjena samo peščici izbrancev, pravi umetnik. Di Giampietra zanima umetnost, ki jo lahko uporabijo vsi – umetnost kot koncept skupnega.
Približanje umetnosti sleherniku poteka prek ideje bara – kjer je vsakdo anonimen, če to želi. Plačilo kave ali čaja kupcu zagotovi zasebnost. Druga linija razmisleka lahko spregovori o vlogi umetnika v sodobnem času. Projekt je tako namenjen prebivalcem Ljubljane in turistom – kot prav posebna estetska točka v samem centru mesta.

Alessandro Di Giampietro se pri svojem umetniškem delovanju ukvarja s fotografijo, video inštalacijami in performansi, pri čemer ruši konvencionalne pripovedne oblike ter zidove med realnostjo in fikcijo. V kontekstu
eklektičnega, šaljivega in navidezno minljivega izražanja ustvarja bizarne in skrivnostne situacije, v katerih realnost postane negotovost, negotovost pa se zlije z realnostjo. Njegovo delo, pa naj gre za fotografije ali video inštalacije, je v svojem bistvu vizualna kakofonija podob in živih barv, ki so igrive, a obenem predrzne in moteče. Vsa svoja dela realizira z amatersko opremo, vsakdanjimi napravami, kot npr. pametnimi telefoni. Celotno delo je neke vrste osvobodilni ritual, v katerem so družbene norme in zunanje podobe potisnjene ob rob, izpod mask pa privrejo skrivni vzgibi. Pošasti, ki živijo v Alessandrovih stvaritvah, se nenehno kopičijo in rastejo v organizem, ki se širi iz realnosti v fotografijo, video ali na internet.

Drugi gostujoči umetniki: Marta Pierobon (Milano/Brescia), Paolo Gonzato (Milano), Antonio Barletta (Milano), Christian Holstad (New York), Giovanni De Francesco (Milano), Sabine Delafon (Paris, Milano), Laura Santamaria(Como, London), Mauro Vignando (Milano), itd.

**********************

konec julija 2018: Bogdana Herman in Borut Savski – Vračnica in bali – peta javna vaja;
Duo Herman / Savski je v veliki meri domačin v prostoru Cirkulacije 2, saj ves razvoj instrumentarija, pristopov in vaje – tako prave kot javne – potekajo prav tam že od leta 2016. Vsak koncert privabi zelo specifično občinstvo, ki sicer ne zahaja prav pogosto na druge dogodke Cirkulacije 2.  Produkcija novega letnika in nadaljnega razvoja intermedijsko zasnovanega glasbeno-zvočno-svetlobnega performensa, ki ga sooblikujeta Bogdana Herman in Borut Savski, bo tokrat usmerjen produkcijsko intenzivno, koncert pa bo le kulminacija.

**********************

Tri, štiri poletne  razvojne situacije:

Poletne pripravljalne koprodukcije (nosilcev njihovih samostojnih projektov: Gregor Kamnikar/ Engin Can, Vlado Repnik, Neven Korda, Marko Košnik)

**********************

Julij, avgust 2018: ‘Daj mi mir!’ intermedijski projekt Nevena Korde; prva javna predstavitev bo izvedena v prvih dneh avgusta 2018 v veliki dvorani Cirkulacije 2 / Tobačna Ljubljana.

**********************

Avgust, september 2018: “Brzinski spomeniki” avtorja Marka Košnika.

Projekt bo v obliki performansa s kibernetskimi govorci, prevajalci, prepoznavalci pisave in govora predstavljen med junijem in oktobrom 2018 – glede na razpoložljive možnosti predvidenega programa Cirkulacije 2.

**********************

16. avgust 2018: friformAV -> Ballint Bocs, Samo Kutin in Lina Rica; avdio vizualni koncert
/podrobnosti sledijo/

**********************

6. september 2018: enodnevni dogodek / večmedijska razstava in javna predstavitev projekta usposabljanja za delo v kulturi, ki ga vodi Kulturno umetniško društvo Trivia. Sodelovale bodo ustvarjalke in ustvarjalci različnih vej in generacij.

**********************

September 2018: Borut Savski – Twin Speaks; interaktivna zvočno-robotska instalacija/ performens
V celoletnem postopnem razvoju je sistem dveh premičnih robotskih elementov, ki morata ozavestiti en drugega: torej sta v dialogu – kar zahteva da imata pomensko polje, ki ni le njuno, ampak zadosti tudi opazovalcu. Letošnji poudarek v polju interaktivalij je očitno na AI – umetni inteligenci. Razvoj bo potekal kar nekaj časa, tako da bodo vmesne faze predstavljane tudi v kontekstih drugih dogodkov v Cirkulaciji 2.

**********************

14. -21. oktober 2018: Robotanika – Exodos; gostovanje Cirkulacije 2 na festivalu Pixelache Helsinki/ Finska
je neke vrste nadaljevanje lanskoletne produkcije Cirkulacije 2 (Robotanika – Genesis), ki se je izkazal kot izjemno odprt koncept in precejšnja novost v načinu prostorske postavitve. Tokrat skupaj s skupino Koelse.

Pri finskem delu mednarodne izmenjave bo poudarek na predstavitvi dela in del slovenskih umetnikov, ki so sodelovali pri prvem delu Robotanike leta 2017. Kljub temu predvidevamo dokaj spremenjeno situacijo. Koncept Robotanike kot „kibernetskega rajskega vrta“ smo ohranili, ker je naslov trendovsko privlačen in sugerira nadaljne ukvarjanje s tehnologijo kot religijo: tehno-religijo. Pri tem sta obe strani zanimivi: tako tehnofilija kot tehnofobija. Zadnji navdušeni klici o najnovejših korakih pri razvoju umetne inteligence so seveda vključeni: inteligenca, ki zajema podatke iz široko razvejanega svetovnega spleta in „internetu stvari“, ki so oči in udje tega stvora.

Koncept Robotanike temelji na pristopu, da so razmeroma avtonomni umetni organizmi, mehanizmi in procesi že dokaj samosvoja bitja, ki lahko kreirajo lastno dinamiko znotraj razstavišča. Izpostavljen je „njihov pogled“ – v nasprotju z antropocentričnostjo običajnega galerijskega pogleda. Tako je tudi človeško dojemanje estetike popolnoma drugačno: nadomesti jo dinamika stvari. Zelo zanimivo je bilo to prečiščenje čoveškega pogleda opazovati pri raznoliki publiki na razstavi maja in junija 2017 v Cirkulaciji 2.

Sodelujoči na strani Cirkulacije 2: Stefan Doepner, Borut Savski, Monika Pocrnjić, Alessandro Di Giampietro in morda Boštjan Leskovšek.

**********************

The Sound of the Internet of Things / Musikprotokoll 2017

oktober ali november 2018: „The Sound of the Internet of Things“ | „Zvoki interneta stvari“;Josef Klammer (AT) / Seppo Gründler (AT) / Stefan Doepner (SI/DE)
Postprodukcija performensa izvedenega v sklopu Musikprotokoll Steirischer Herbst 2017, kjer je požela izjemen aplavz. Priprava je potekala v Cirkulaciji 2 v Ljubljani. Sodelovanje je rezultat dosedanjega večkratnega gostovanja Seppa Gruendlerja in Josefa Klammerja v Ljubljani.

V performensu Stefan Doepner, Josef Klammer in Seppo Gründler raziskujejo, kako zveni Internet stvari. Na odru so skupaj z zvočnimi roboti, mehanizmi, kupljenimi in predelanimi napravami. Klammer in Gründler sta vedno uspešno sledila spremembam časa. Od njunega projekta “Razionalnik”, s katerim sta raziskovala glasbene zmožnosti računalniških mrež že pred tridesetimi leti, in projektom “RGB”, s katerim sta dvajset let nazaj preverjala možnost (in nemožnost) sinhronizacije na festivalu Musikprotokoll.
http://www.steirischerherbst.at/english/Programme/musikprotokoll-2017/The-Sound-of-the-Internet-of-Things
https://de.wikipedia.org/wiki/Klammer_%26_Gr%C3%BCndler_Duo
http://klammer.mur.at/texte/klammer_gruendler_duo.html

**********************

November 2018:  Karl Heinz Jeron in Stefan Doepner z delovnim naslovom „Singing from the memory“
Karl Heinz Jeron je bil gost Cirkulacije 2 v okviru projekta Robotanika – Genesis v letu 2017Že dalj časa se ukvarja z umetno inteligenco svojih robotov – predvsem na področju semantike in jezika ter umetnega govora. Zato smo ga povabili na enotedensko bivanje v Ljubljano in možnost razvoja svojih pristopov v okviru programa Cirkulacije 2. Med svojo rezidenco bo Karl Heinz Jeron naredil še kakšen korak v smeri uporab algoritmov za zvočno sintezo govora. Pri tem bo uporabil nevronske mreže, ki je eden od načinov implementacije umetne intelligence (AI). To bo apliciral na nekaj značilnih vzorcev – kot so uglašenost, višina tona, hitrost govora, glasnost, vsebina in celo spomin.

Jeron je v preteklosti že predstavil nekaj umetniških delna področju umetnega govora in petja, sedaj pa dela na raziskavi kako v obstoječe integrirati novo enoto, ki se sama odloča. Doslej je namreč delal z algoritmi za sintezo, ki imajo precizna pravila, kako interpretirati črke in besedilo v govor. Z novim pristopom bo napravam omogočil samorazvoj strukture obnašanja (“machine learning”), ki se bo oblikovala in razraščala s pomočjo odnosa/ komunikacije z obiskovalci. Jeron bo predstavil tako teoretsko, kot tudi umetniško estetsko ozadje svojega dela.

Predvideno je sodelovanje s Stefanom Doepnerjem, ki razvija svoj lastni projekt sistema za bio-zaznavanje in bio-spomin, ki se želi predstaviti kot nezavedno Jeronovega novega sistema sinteze govora.

November 2018: Umetnost umetne inteligence; simpozij na meji med AI in matrico
je vzporedni sklop dogodkov, pri katerem razstava nudi komplementarno ozadje za diskurzivni in izobraževalni ter celo razvedrilni del projekta, ki tako ponudi večplasten vpogled vintermedijsko sodobno umetnost, ki se tiče umetnih organizmov/ mehanizmov – in umetnega življenja. Tako zasnovan celovit pristop smo imenovali simpozij, ker s povabljenimi gosti presega običajno estetsko umetniško predstavitev. Povabljeni sodelujoči bodo projektu pristopili iz svojih specifičnih strani, predvidoma bodo med njimi tudi “naturalisti” – oziroma zagovorniki svetosti življenja. Kar nas bo približalo etičnim vprašanjem.

Diskurzivni del je tako namenjen tudi kritiki vseh mogočih apektov, ki jih prinaša pospešen razvoj umetne inteligence. Kljub temu bo temeljno polje diskurza ostalo v domeni umetnosti. Teoretsko in tehnično se bomo podučili o temeljnih principih umetne inteligence. Promocijski del je razvedrilni del, kjer se praktične izvedbe umetnih organizmov predstavi na nereflektiran (a emocionalno poln) način fascinacije z umetnimi stvori, kar morda zmorejo le še otroci.

Razstavni del zagotovi ustrezno poln prostor za niz javnih dogodkov, ki bo obsegal otvoritev razstave, javni simpozij o teoretskih in praktičnih vidikih umetne inteligence, oziroma avtonomije strojev, ter javnih predstavitev posameznih avtorskih pristopov k objektom v sklopu razstave. Tako predvidevamo skupno štiri javne dogodke, na katere bomo povabili tako strokovno, študentsko, umetniško in tudi najmlajšo javnost.

Sodelujoči predavatelj: dr. Damjan Bojadžiev (Inštitut Jožef Stefan)
Gostujoči umetnik/ predavatelj: Karl Heinz Jeron (Berlin)
Gostujoči umetniki: Lars Vaupel (Hamburg)
Domači umetniki/ rezidenti: Stefan Doepner, Borut Savski, Boštjan Čadež, mag. Dominik Mahnič

November 2018:  Slika(nje); painting robots | roboti risarji; razširjena razstava
Roboti risarji so od vseh vej robotske umetnosti najbolj komunikativni in se tudi najbolj neposredno  spogledujejo z ustvarjalnostjo človeka. Vprašanje umetne inteligence verjetno ni zmaga računalnika v šahu, ampak kreacija tako domišljijske stvaritve, kot je umetniško delo.

Estetsko premikanje robotov ali njihove poteze so seveda lahko stvar algoritmov, ki logično razdelijo sicer pogosto vektorsko natančno reprezentacijo motiva in oponašajo visoko abstrahirane umetnikove poteze, ki so polne nelinearnosti – navdiha, vendar tudi priučene, trenirane – torej neke vrste rokohitrski programi. Poteza umetnika je globoko cenjena kot vrhunec sozvočja ideje in telesa.

Posamezniki, ki delujejo blizu in znotraj Cirkulacije 2, so se v preteklosti skoraj vsi po vrsti ukvarjali z neko obliko robotiziranega risanja. Pokazali so interes, da svoje robote risarje prikažejo na enem mestu – na razstavi.

Sodelujoči: Dominik Mahnič, Boštjan Čadež,  Stefan Doepner, Lars Vaupel, Dmitri Morozov in še kdo

**********************

Majda Gregorič – Krilati Eros; interaktivna kiparska instalacija
V prostoru “lebdijo” skulpture dvojih kril, sestavljenih iz velikega števila malih ptic – abstraktnih skulptur, ki so obešene na tankih nitih – nekatere na tankih žicah. Material teh skulptur je keramični gres, ki je lahek in na pogled krhek, vendar je zapečen v trden porcelan. Material so imenovali suprematistična keramika, ali tudi propagandna keramika: je političen material, plastičen in gnetljiv v enem stanju, krhek in trden v drugem.
Krila so med seboj v ravnotežju – na takšnih razdaljah druga od druge, da lahko gledalec hodi med njimi. Gibanje obiskovalca proži digitalne senzorje. Obiskovalec se zato dotika brez resničnega dotika. Mehanična izvedba gibanja dveh jat / kril bo verjetno s pomočjo dodatnih prečnih niti. Osvetlitev z dvema ali tremi projektorji
zajame celoten prostor. Video napiše verze pesnice Marine Cvetajeve, nekaj se ustavi na “jati” – jo osvetli.

Majda Gregorič: Razmišljam o času izpred 100 let. O uničevalnem in ustvarjalnem duhu tistega časa. O ruski revoluciji, in o distopičem razvoju ideje o svobodi. Ker me svoboda zanima, in kaj pomeni danes. Kaj je ostalo, in česa ne rabimo več. Aleksandra Kollontai – ruska “protofeministka” – je poudarjala pomen enakopravnosti žensk v revoluciji, Krilati Eros pa je naslov njenega besedila (Make Way for Winged Eros: A Letter to Working Youth – What place the proletariat ideology provides to love?). Je manifest – provokativen in presežen. Kollontai je znana predvsem po tem, da je zagovarjala svobodno ljubezen, vendar predvsem kot kritiko patriarhalnih idej lastništva, ki tudi v socializmu žensko potiskajo v vlogo izkoriščane. Kot del pravega socializma bi morala nastopiti tudi radikalna preobrazba odnosa do spolnosti, kot del osvoboditve od izkoriščevalskih meščanskih principov lastništva. Zavzema se tudi za notranjo revolucijo: v notranjem življenju/ doživljanju delovnih ljudi. Sem sodi tudi estetsko doživljanje – umetnost.

____________________________

Program Cirkulacije 2 tudi v letu 2018 sofinancira Mestna občina Ljubljana

Simpozij Umetnost umetne inteligence in pridruženo razstavo sofinancira Javni sklad RS  za kulturne dejavnosti