Napovedujemo: Cirkulacija 2 @ Makerfaire Ljubljana

April 28th, 2017 | admin

Ljubljana_MMF_LogoV Ljubljani bo v soboto, 13. maja 2017, potekal mednarodni dogodek Makerfaire, katerega lastnik lokalne licence in glavni organizator je Zavod 404 iz Ljubljane, kot soorganizatorji pa nastopajo številne organizacije, v glavnem organizirane kot društva, ki se ukvarjajo s tehnično kulturo in umetnostjo. Med njimi je tudi Cirkulacija 2.

Spletna stran s podrobnostmi o dogodku Makerfaire je dostopna na https://ljubljana.makerfaire.com/

Dogodek je konglomerat znanstvenega, obrtniškega, podjetniškega in izobraževalnega delovanja. Je izredno pomemben kot motivacija za mlade generacije, da se samoiniciativno in tvorno vključijo v sodobno svetovno postindustrijsko ekonomsko in kulturno okolje, ki je vse bolj transnacionalno. Sem sodijo vsi v zadnjem času aktualni trendi samozaposlovanja, kot so: kooperative, socialno podjetništvo, javnosti odprti tehnološko izobraževalni, izdelovalniški in raziskovalni centri, t.i. Fab-lab-i, t.i. Crowd-funding in Start-up projekti, ki samostojno zajemajo sredstva iz širokega mednarodnega prostora. Vsi omenjeni principi bistveno omogočajo zmanjševanje stopnje nezaposlenosti.

Med soorganizatorji ima pomembno vlogo Društvo za interdisciplinarnost, samoprodukcijo in cirkulacijo sodobne umetnosti Cirkulacija 2, saj nudi prostorske zmogljivosti v izmeri 700m2, ki jih najemamo v nekdanji Tobačni tovarni Ljubljana. Osnovna dejavnost društva Cirkulacija 2 je zasnova in produkcija intermedijskih umetniških vsebin – bodisi skupinskih ali samostojno avtorskih, kar pomeni neprestano uporabo in samostojni razvoj tehnoloških rešitev.

Cirkulacija 2 že od svojega začetka leta 2007 razvija vse omenjene principe in deli svoje izkušnje in znanje v občasnih izobraževalnih delavnicah svojih članov. Pri tem sodeluje tudi s podobnimi organizacijami v Sloveniji in tujini: Društvo Ljudmila (Ljubljanski digitalni medijski laboratorij), Roglab Ljubljana (fab-lab izdelovalnica/ izobraževalnica), Zavod Aksioma Ljubljana, Pogon/ Jedinstvo, Kontejner in Radiona iz Zagreba, Galerija Kapelica Ljubljana, Anyma iz Fribourga / Švica, Hackteria in SGMK (Schweizerische Gesellschaft für Mechatronische Kunst) iz Zuericha/ Švica, večletno sodelovanje na kreativnem taboru Sajeta v Tolminu, v sklopu festvala PixxelPoint v Novi Gorici, itd.

V letu 2016 smo imeli v našem prostoru prek 31 mednarodnih javnih dogodkov, pri tem pa je sodelovalo prek 100 posameznikov in posameznic. Ena od dejavnosti, ki jih člani občasno izvajamo, je tudi tehnična vzgoja in promocija tehnične kulture v lokalnem in mednarodnem okolju. Februarja 2016 smo tako sodelovali na sejmu AND (->Abandon Normal Devices): Dostop do orodij / Access to tools na Reki / Hrvaška (5. in 6. februar), le malo manjši sejem pa izvedli nato 9. februarja 2016 v našem matičnem prostoru na Tobačni.

Živalska farma: 3D plastičarji so zasedli C2

Cirkulacija 2 kot del sejma Makersfaire v Ljubljani:

Cirkulacija 2 bo logistično sodelovala z naslednjimi prispevki:
– zagotovitev prostora v izmeri 500m2 za sodelujoče razstavljalce
– zagotovitev prostora za izvedbo treh vzporedno potekajočih delavnic
– tehnična oprema in podpora v teh prostorih
– intenzivno oglaševanje dogodka in pridobivanje sponzorjev

Cirkulacija 2 bo vsebinsko sodelovala z naslednjimi prispevki:
priprava razstavnega panoja in razstavnih doslej narejenih prototipskih naprav – v glavnem umetniških objektov (zanimivi robotski mehanizmi, avtonomne gibalne strukture), elektronski vmesniki in podobno. Pripravljenih in prirejenih bo okoli dvajset različnih prototipov tovrstnih naprav. Avtorji: Stefan Doepner, Borut Savski, Dominik Mahnič, Jakob Hariš, Boštjan Čadež.
– priprava dvostranskih predstavitvenih tiskovin za vse predstavljane naprave. Objava razširjenih opisov na javno dostopnem spletnem mestu Cirkulacije 2.
Razstava objektov in naprav – Prijava dejavnosti na Mini Maker Faire Ljubljana 2017
začetniška tehnična delavnica izdelave enostavnih varčevalnih svetilk z baterijskim napajanjem: Joule Thief / Kradljivec energije. Mentor bo Aleš Hariš. Trajanje delavnice: en popoldan.
Joule Thief – Prijava dejavnosti na Mini Maker Faire Ljubljana 2017
napredna delavnica izdelave mikroelektronskega (arduino) dvokanalnega midi sekvencerja/ metronoma Cirkulino 5.0. Mentor bo avtor naprave Borut Savski. Trajanje delavnice: dva dneva.
Cirkulino – Prijava dejavnosti na Mini Maker Faire Ljubljana 2017
demonstracija in uporaba naprave za rezanje materiala CNC2, ki smo jo izdelali samostojno v okviru Cirkulacije 2 v letu 2014. Mentor bo Stefan Doepner. Trajanje: en popoldan do večernih ur.
demonstracija in uporaba 3D tiskalnika in celovitih aplikacij, ki so jih pri svojem umetniškem delu izdelali člani Cirkulacije 2. Mentorji: Boštjan Čadež, Dominik Mahnič, Stefan Doepner.
CNC2 – Prijava dejavnosti na Mini Maker Faire Ljubljana 2017

Spisek vseh mentorjev, oziroma vodij posameznih vsebinskih enot:
– Stefan Doepner
– Borut Savski
– Dominik Mahnič
– Jakob Hariš
– Boštjan Čadež

Joule thief / Kradljivec energije – delavnica
Galerija Joule thiefov. Detajl verzije s senzorjem svetlobe in dvema transistorjema

jouleThief2jouleThief-rog-lightjouleThief4

CNC2 – izdelava največje šablone na svetu (parafraza na: “največji mercator na svetu”)

stencil

Implementacija umetne inteligence s pomočjo 3D printerja (primer: mag. Mahnič)

mahnicPrinter1

Delavnica arduino vezja – izdelava Cirkulina 5 (Borut Savski)

Cirkulino 5 (prototip), Cirkulino 2 in 3 (verzija z rotacijskim enkoderjem). Cirkulino 1 s standardnim midi izhodom

Cirkulino5_3cirkulino4cirkulino1

Arduino ščitek s senzorjem in sprejemnikom-oddajnikom in kompletna verzija z LCD-jem (B. Savski) ter mini senzorski arduino ščitek z oddajnikom in gumbasto baterijo – iballs z ohišjem  (B. Savski in  S. Doepner)

midiSendReceiveCAM02323iball2

Enostrunske kitare izdelane s CNC2 (Stefan Doepner); coilSynth in forceBoard (S. Doepner)

guitarscoilSynth_forceBoard

Registrski midi vmesnik (S. Doepner) in brezžična iball (B. Savski)

register_Iball

Microbot trio (S. Doepner)

MicroBots

sonicPartner (S. Doepner)

sonicPartner

swivelHorn in swivelSpeakers (S. Doepner in B. Savski)

swivelHornswivelSpeaker

Laserski projektor (Dominik Mahnič)

domsLaser

Utrinki z gostovanja v Velenju na festivalu Kunigunda avgusta 2016

children1children2

robotanika__2kravatarji1

Medijske objave:

http://www.delo.si/prosti-cas/zanimivosti/ljubljana-mini-maker-faire.html
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/bivanje/ljubljana-mini-maker-faire
http://www.24ur.com/novice/znanost-in-tehnologija/najvecji-svetovni-show-and-tell-dogodek-bo-letos-prvic-potekal-tudi-na-slovenskih-tleh.html
http://www.planet.si/novice/znanost-in-tehnologija/ljubljana-mini-maker-faire.html
http://siol.net/trendi/kultura/ljubljana-mini-maker-faire-437927

Alessandro Di Giampietro – Whatever you think I am that is what i’m not

April 14th, 2017 | admin


Slike z razstave | Photos from the exhibition:

Seppo Gruendler in Josef Klammer – Mali pribor | Kleines Besteck

April 10th, 2017 | admin

Spoštovane gledalke in spoštovani gledalci, vabljeni v sredo, 12. aprila 2017 ob 20.30 na ne povsem klasični impro koncert dvojice Seppo Gruendler in Josef Klammer z naslovom “Mali pribor | Kleines Besteck”, ki bo potekal v Cirkulaciji 2 / Tobačna Ljubljana.

Oba glasbenika improvizatorja in umetnika prihajata iz Graza/ Avstrija in že dolga leta sodelujeta v različnih mejnih umetniško-glasbenih zasedbah, v katerih sta bila oba vedno tudi nosilca. Svoj pristop glasbi označujeta kot strukturirano improvizacijo.

Mali pribor pomeni pribor malih instrumentov, tudi tolkal. Morda le “snare” in “hihat” (Klammer) ter miniaturna električna kitara (Gruendler).  In seveda modulacije in perturbacije s pomočjo elektronike.

Klammer & Gründler Duo

Klammer in Gründler sta med pionirji elektroakustične improvizirane glasbe, pionirja pa sta še vedno – tudi v današnji digitalni dobi. Klammer & Gründler Duo (KGD) je nastal v avstrijskem Grazu leta 1985 in ostaja ves čas aktiven projekt, ki se po svoje preriva med različnimi z improvizacijo povezanimi stili: impro-rock, free-jazz, elektroakustika in elektronika.

Zgodnji začetki obeh sodijo v sredino 70-ih let prejšnjega stoletja, ko se je začela glasba jemati širše in bolj resno, tudi če ni bila resna. To je bil čas širšega uveljavljanja improvizacije in umetniških pristopov h glasbi, ki je tedaj še bila nosilka svobodomiselnih idej. Začetni vplivi so bili: Frank Zappa, Checkpoint Charlie und Floh de Cologne.

Glasbeno elektroniko sta začela uporabljati že zelo zgodaj, v začetku 80-ih. Prva mašina je bila ritem-mašina ter ves nabor kitarskih pedal. Tedaj v Avstriji ni ničesar zvenelo tako kot najina glasba, pravi Gruendler. Skupaj sta tako uvedla avstrijski glasbeno-umetniški underground, ki je še danes izjemno močan. Nadaljnja intenzivna raziskava in uporaba elektronike je širila meje spektra njunega zvoka. V 90-ih uporabljata ves nov intermedijski instrumentarij, kot so neposredni radijski prenosi, povezave po telefonskih (in kasneje: internetnih) linijah, kar sta poimenovala “komunikacijska umetnost”. Njun pristop je postal bolj konceptualno-umetniški.

https://de.wikipedia.org/wiki/Klammer_%26_Gr%C3%BCndler_Duo

http://klammer.mur.at/texte/klammer_gruendler_duo.html

Joseph Klammer and Seppo Gründler

Joseph Klammer: Bobnanje je raztegljiv pojem

Cirkulacija 2: Making of the portrait… (Stefan Doepner)

Cirkulacija 2: Načrt 2017

March 14th, 2017 | admin

V Cirkulaciji 2 z veseljem napovedujemo otvoritev sezone leto 2017/ letnik X, ki bo v četrtek, 30. marca 2017, začenši ob 18.00: Preštevanje podpornikov in domačih. Predlagamo socializiranje na način “shareanja” (kakšno dobroto prinesite s seboj).

Prigodni kulturno-umetniški program se bo začel ob 20.00 dokaj neobvezno – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.

Sezonske vstopnice so na voljo za en rabljen laptop (letnik 2007 in starejši, vendar ne pred 2003).

space11

v nadaljevanju:

Klammer & Gründler Duo

Klammer & Gründler Duo

Sreda, 12. april 2017 ob 20.30: Seppo Gruendler in Josef Klammer – Mali pribor | Kleines Besteck
Oba glasbenika improvizatorja prihajata iz Graza/ Avstrija. Mali pribor pomeni mali nabor instrumentov, tudi tolkal – morda le “snare” in “hihat” (Klammer) ter miniaturna električna kitara (Gruendler).  In seveda modulacije in perturbacije s pomočjo elektronike. Oba glasbenika že dolga leta sodelujeta v različnih zasedbah, v katerih sta bila oba vedno tudi nosilca.

Klammer in Gründler sta med pionirji elektroakustične improvizirane glasbe, pionirja pa sta še vedno – tudi v današnji digitalni dobi. Klammer & Gründler Duo (KGD) je nastal v avstrijskem Grazu leta 1985 in ostaja ves čas aktiven projekt, ki se po svoje preriva med različnimi z improvizacijo povezanimi stili: impro-rock, free-jazz, elektroakustika in elektronika.
https://de.wikipedia.org/wiki/Klammer_%26_Gr%C3%BCndler_Duo

flyerB2Cut20. – 27. april 2017: Alessandro Di Giampietro – Whatever you think I am that is what i’m not / LIMBICO; prostorska instalacija
Ale je najnovejši participant pri prostoru C2 na Tobačni. Poleg otvoritve napoveduje še dve intevenciji znotraj prostorskih parametrov. V sodelovanju z domačini.

Alessandro Di Giamapietro se pri svojem umetniškem delovanju ukvarja s fotografijo, video inštalacijami in performansi, pri čemer ruši konvencionalne pripovedne oblike ter zidove med realnostjo in fikcijo. V kontekstu eklektičnega, šaljivega in navidezno minljivega izražanja ustvarja bizarne in skrivnostne situacije, v katerih realnost postane negotovost, negotovost pa se zlije z realnostjo.

Njegovo delo, pa naj gre za fotografije ali video inštalacije, je v svojem bistvu vizualna kakofonija podob in živih barv, ki so igrive, a obenem predrzne in moteče. Vsa svoja dela realizira z amatersko opremo, vsakdanjimi napravami, kot npr. pametnimi telefoni. Celotno delo je neke vrste osvobodilni ritual, v katerem so družbene norme in zunanje podobe potisnjene ob rob, izpod mask pa privrejo skrivni vzgibi. Pošasti, ki živijo v Alessandrovih stvaritvah, se nenehno kopičijo in rastejo v organizem, ki se širi iz realnosti v fotografijo, video ali na internet.
/Francesco Urbano Ragazzi/

torek, 9.maj 2017: Z.B.Ø.R. (Boštjan Perovšek, Marko Košnik, Borut Savski)
Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za glas kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo.

Ljubljana_MMF_Logo13. maj: Mini Maker Faire Ljubljana
Maker Faire je svetovno največji ‘show and tell’ dogodek, ki združuje raznovrstne ‘maker-je’, izumitelje, ustvarjalce, umetnike, znanstvenike in tehnološke zanesenjake. Celodnevni sejem z razstavami, demonstracijami in delavnicami bo potekal v soboto 13. maja od 10.00 pa do večernih ur na več lokacijah v Tobačni Ljubljana – in tudi v Cirkulaciji 2. Dogodek je konglomerat znanstvenega, obrtniškega, podjetniškega in izobraževalnega delovanja, ki s povezovanjem vseh teh in še nekaterih drugih sfer bivanja in dela družbe, ponuja zanimivo raziskovanje vsakomur, ki ima željo po novih odkritjih. Zato vabljeni vsi!

robotanika223. maj: otvoritev razstave/ performativnega tehno okolja Robotanika – Genesis
Sodelujoči: Lars Vaupel (Nemčija), Ewa Justka (Velika Britanija/Poljska), Adam Donovan (Avstrija/Avstralija), Karlheinz Jeron (Nemčija), Stefan Doepner (Slovenija/ Nemčija), Borut Savski, Dominik Mahnič, Boštjan Čadež, Boštjan Leskovšek (vsi Slovenija). Robotanika: Geneza je intermedijska razstava in sklop performativnih dogodkov. Tritedensko dogajanje bo imelo več vrhuncev:
– Otvoritev razstave Robotanika: Geneza 23. maja.
Razstava bo odprta vseskozi – pa do javne zatvoritve konec prvega tedna junija 2017.
– 26. maj: Ewa Justka (mali zvočni sintetizatorji, ki jih dela sama)

Javni vrhunci so v osnovi umerjeni na posameznega gostujočega umetnika, ki za ta namen izkoristijo prostor/ razstavo in seveda prejmejo polno tehnično in avtorsko podporo prisotnih sodelujočih umetnikov. Vsak od performativnih dogodkov je celovečerni, saj nastopi več avtorjev.
Cilji:
1. Predstaviti situacijo in kibernetske objekte/ naprave na način, da bodo glavni dejavniki (-> ne več zgolj orodja) avtonomne naprave, njihova vzajemno-prepletena in soodvisna dinamika. Naprave torej ne smejo biti samo klišeji in reprezentacije (pop-)kulturne dominance Človeka;
2. razumevanje pojma naprav razširiti še na mehkejše pojavne oblike (demodulirani signali: temperatura, radijski valovi, svetloba in drugo); seveda tudi računalniški programi (logični jezik). Nekaj od tega zajemati in prestaviti v vidni svet, slušni svet, gibanje, besede, kar so vse determinante intermedijskega estetskega prostora – to so mediji, ki jih kot intermedijci vse uporabljamo;

četrtek, 1. junij: Zasavje Noisefest 2017 – ljubljanski intro
http://znfi.org/upcoming

2. do 7. junij: nadaljevanje Robotanika- Genesis
– Hermes Opera: Karlheinz Jeron ima zanimiv pristop do pojočih struktur
– javna zatvoritev v prvem tednu junija 2017 bo zaključni dogodek projekta.

 

Derek Holzer: Vector Synthesis sketch, Helsinki FI, January 2017

Derek Holzer: Vector Synthesis sketch, Helsinki FI, January 2017

10. – 17. junij: Derek Holzer (ZDA, Finska) – VECTOR SYNTHESIS | VEKTORSKA SINTEZA; audiovizualni performens; pogled v zvočno modulacijo svetlobe…

Projekt Vektorska sinteza temelji na audiovizualizaciji s pomočjo analogne sinteze na podlagi principov vektorske grafike, pri katerem se raziskuje neposreden soodnos me zvokom in podobo. Lahko je v obliki živega nastopa, ali generativne instalacije. Zvok in grafiko poganja analogni sintetizator, ki vpliva na vertikalne in horizontalne premika žarka in sestavlja oblike z neskončno resolucijo, kar omogoči hipnotičen pogled na zvok.
Več na: http://macumbista.net/?page_id=4869

 

TanjaVujinovic-Explosions-web20. junij 2017: Tanja Vujinović – dva avdio-vizualna dela iz ciklusa Univerzalni Objekti -> Eksplozije in N_zvoči_objekti; do 27.junija
Eksplozije je delo, ki je sestavljeno iz štirih scen eksplodirajočih objektov. Samo za trenutek smo kot opazovalci v poziciji, ko lahko vidimo delikatne objekte pred in po tem. Dogodke v tišini spremlja skupina avatarjev.
N_zvoči_objekti bo tokrat predstavljen kot enokanalni video. Sestavljajo ga nenehno mutirajoče trodimenzionalne čoveške figure, ki jih parcijalno transformira pet zvokov prevzetih iz znane knjižnice takoimenovanih nepojasnjenih zvokov (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_unexplained_sounds).
Poligoni trodimenzionalnih objektov so generirani, fragmentirani in repozicionirani v realnem času, sočasno pa naključni parametri nizkofrekvenčih generatorjev hrupa vplivajo na teksture površin objektov. Notranje sledi teh abstraktnih digitalnih teles obkrožajo neznano, medtem ko njihovi trajektoriji počasi odkrivajo možne strukture.
Produkcija Zavod Ultramono v sodelovanju s Cirkulacijo 2.
http://www.ultramono.org

 

dghsgfje5. september 2017: Monika Pocrnjič – zvočno svetlobna instalacija malih enočipnih optosenzitivnih sintetizatorjev SVAROG.3
Elektronski glasbeni instument Svarog.3 je optični theremin na katerega igramo z uporabo različnih virov svetlobe ter tako spreminjamo višino tona in glasnost zvoka.

Svarog-ov.3 oscilator je izdelan s pomočjo IC NE555 in fotoupora. Na izhodu (3, output) daje pravookotni impulz, katerega frekvenca je odvisna od upornosti fotoupora (LDR1). Recept: 555 čip,2x fotoupor, 3×4,7k upor, 1x 10 k upor, , 1x 0.1 uF kondenzator, 1x 10uF kondenztor, 1x audio output… Do 12. septembra 2017.

 

 Luka Prijatelj: De-ikonizacija, 2016

Naslovna fotografija: Luka Prijatelj: De-ikonizacija (ALUO, UL, 2016)

19. september 2017 ob 20.00: Peter Rauch: Ponavljanje – samostojna skupinska razstava (do 30. septembra)

 

“Ponavljanje” je prostorsko-performativna instalacija, ki izhaja iz fotografskega medija in se razširja v polje situacije, srečnja mimoidočh z razstavljenimi objekti. Rauch zasnuje razstavo skozi radikalne reze v ustvarjena dela, iztrgane fragmente iz zaključenih zgodb in na ta način ustvari prostorski kolaž, instalacijo, kiparsko-fotografsko postavitev, ki jo umesti v izbrani prostor. Nastalo delo je predlog, so navodila, usmeritev gledanja, izkušanja, mišljenja, nikakor pa ne dokončno delo. Razstava je živ organizem — v Rauchovo postavitev, bolj rečeno predlog postavitve posegajo avtorji, gledalci, zaposleni, naključni mimoidoči z namenom, da od ustvarjenega preidemo k ustvarjalnemu, od dela k delovanju.

Produkcija: Trajekt – Zavod za prostorsko kulturo, Ljubljana
Koprodukcija: Cirkulacija 2
S podporo Mestne občine Ljubljana.

 

klaus filip & noid: some of our tonewheels

klaus filip & noid: some of our tonewheels

6. oktober 2017: Klaus Filip (Dunaj/ Avstrija) ::optosonics::
skupinska produkcija 2. -7. oktober; installational performance
Klaus Filip: It must have been very exciting, when sound artists discovered optosonics – the synthesis of sound by modulating light – around 1900. The good thing about it is: it is still exciting. Although it was used by commercial film, the technology never made it into common awareness – people still experience it as magic – while radio – which is based on exactly the same technology – is percepted as old-fashioned. Optosonics can be rediscovered with relish in the age of DIY.
http://filipino.klingt.org/sonic_luz/
http://filipino.klingt.org/photophon/

 

oktober 2017: Stiropor

oktober 2017: Neža Jurman

oktober, november : roboti – risarji (Mahnič, Doepner, Čadež)

november: Robotika v Trstu?

 

Preko vode do svobode v Kinu Šiška

January 24th, 2017 | admin

Toplo vabljeni na dvojni dogodek, ki bo  v četrtek 26. januarja 2017 ob 20.00 v Kinu Šiška. Oba gostujoča projekta sta bila v letu 2016 del programa Cirkulacije 2, Tobačna Ljubljana. Večer nosi naslov Preko vode do svobode, kar pomeni, da si je treba na poti do svobode zmočiti noge/ sezuti čevlje, nogavice/ zavihati hlače, spodrecati krilo.

Kako je stati med dvema bregovoma z gležnji v vodi? Lepo, ni pa lahko… (je biti Slovenec) (Ciril Zlobec; 1992). Eden od nezanemarljivih rezultatov so čiste noge. Dodaten razvoj in zaokrožitev zgodbe o prekovodedosvobode je, da smo mi na drugem bregu že bili, a se vračamo, ker bi radi čez prepeljali tudi druge. Ranjenici morajo proći! (Richard Burton v filmu Bitka na Sutjeski; 1973).

Ob 20.00 bo na sporedu tretja prigoda novih Novokomponiranih z naslovom Herman & Savski: Vračnica in bali. Bogdana Herman in Borut Savski družita ljudske povedi, pesmi, petje, zvok in glasbo v novodobno butaro brez celofana.

Ob 21.00 sledi zvočno-vizualna-gibalna predstava Dogodek O trojice Simon Svetlik, Ryuzo Fukuhara in Tušek (alias Borut Kržišnik).

P1020327_crop

Herman & Savski: Vračnica in bali
Duet Bogdana Herman in Borut Savski v novem serijalu Slovenskih novoljudskih gradita na osnovi ritualnih prvin – starosvetostih, ki jih je slovenska tradicija očitno polna. Tako kot ljudske pesmi so se ohranile v polju ljudskega izročila. Rekla, uganke, uroki, zagovori, molitvice – to so vse starodavni pripomočki samouravnavanja in usklajevanja z okolico/ z (neobvladljivim) zunanjim. Poleg tega sta avtorja dodala nekaj glasbenih točk, zgrajenih na podlagi manj znanih ljudskih pesmi: Žlahtni gospod Baroda, Alenčica Gregicova sestrica (obe zapisal France Prešeren) in Kaj se po svetu godi (zapisal Karel Štrekelj).

Avtorja sta izbrala performativni glasbeno-zvočni pristop, ki razširi polje dramaturških in interpretativnih možnosti. V tako ustvarjen prostor tudi poslušalec zlahka vstopi. Aranžmaji izbranih ljudskih pesmi so za oba avtorja časovni stroj, s katerim pesmi preskočijo stoletja in se znajdejo v sodobnem času. Nobene glasbene arheologije, prosim!

Kombiniranje glasbe in glasbe osvobojenega zvoka ter na drugi strani pripovedi in pete pesmi pomeni za oba avtorja (in občinstvo) zmočiti noge. Na eni strani preciznost, metrum, red, zaporedje, zgradba, unificirani instrumenti – vse prepojeno s stoletnimi ideološkimi kalvarijami. Na drugi strani zvočni ambient osvobojen napake, metra, sozvočja – ne poljuben, vendar neprimerno bolj prhek material!

Bogdana Herman – glas, beseda, pripoved, pesem
Borut Savski – zvok, glasba, elektrificirani instrumenti, elektronski vmesniki, računalnik
Tomaž Kolarič – analogna video manipulacija
Več o projektu na http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/2016
Zahvale: Cirkulacija 2, KUD Trivia, Kino Šiška, Galeriji Kapelica; projekt je v letu 2016 podprla Mestna občina Ljubljana

Projekt “O”
Ni ničesar bolj zanimivega kakor nenehno raziskovanje čudnih pota svobode. Nahajamo se na odprtem in spolzkem prostoru, kjer se podoba svobode preliva iz ene oblike v drugo. Meja med živim in tehnološkim zbledi, premišljenost in mehanska določenost se raztreščita ob nepredvidljivost sedanjega trenutka. Tako zmeraj znova odkrivamo živost v tehnoloških napravah in mehanske vzorce v nas samih. V tem tesnem klinču nepredvidljivosti in nenehnega spreminjanja na eni strani in fiksnih konstruktov na drugi gradimo tisto “nemogočo” izvedbo, ki jo ni mogoče izvesti na drugačen način.

Simon Svetlik – video projekcija, video modulacija
Ryuzo Fukuhara – ples, gib
Tušek (alias Borut Kržišnik) – glasba, računalnik, avdio modulacija

O v4 from O company on Vimeo.

Organizacija dvojnega dogodka: Kino Šiška
Napoved na http://www.kinosiska.si/glasba/preko-vode-do-svobode-vracnica-in-bali-projekt-o

Herman & Savski (foto: Boštjan Leskovšek)

Dogodek O (foto: Boštjan Leskovšek)

Luka Prinčič: Razpoke vmesnika IF4Q

January 18th, 2017 | admin

V petek, 20. januarja 2017 ob osmih zvečer vabljeni v veliko dvorano Cirkulacije 2 na avdio-vizualni dogodek, ki ga bo izvedel Luka Prinčič: Razpoke vmesnika IF4Q.

Princic_razpoke

Razpoke vmesnika je serija avdio-vizualnih raziskovanj, ki jih Prinčič od leta 2013 razvija v produkciji zavoda Emanat.

Različne kinozvočne epizode družita metoda in format: potopitvena situacija v temi kinodvorane, uporaba digitalnih in odprtokodnih orodij za generiranje slike in zvoka, razpetost med fiksirano kompozicijo in improvizacijo v času, nagibanje v abstrakcijo, iz katere vznikajo delci konkretnega in igra s sinhronizacijo zvoka in slike.

Ob tem, da je v procesu priprave performansa prisotno preizpraševanje stanja človeka in njegovega bivanja v sodobnem času, pa je konvencionalna narativnost manj pomembna in ostaja v ozadju. Pri Razpokah vmesnika gre torej za fragmentirano potovanje skozi abstrakten zvok in gibljivo sliko. Njuno sinestetično prepletanje izhaja iz procesa iskanja razpok in subjektivnosti v navidezni nepredirnosti gladkih in polariziranih vmesnikov – mediiranih, med-strojnih, medčloveških.

več na:
http://emanat.si/si/produkcija/?search=razpoke

Duplerica: Boštjan Čadež “ROJ” in DivinaMimesis “AUTOBIOGRAPHICAL ANIMAL”

December 26th, 2016 | admin

ledStarOb zaključku leta vas še zadnjič vabimo na dvojni dogodek, na katerem bomo predstavili nov projekt Boštjana Čadeža – ROJ – in projekt kolektiva DivinaMimesis – AUTOBIOGRAPHICAL ANIMAL.

Obe predstavitvi bosta v sredo, 28. decembra 2016 ob 20.00 (oziroma ena za drugo) v prostorih Cirkulacije 2 v Tobačni Ljubljana.

B. Čadež: ROJ

Projekt Roj nadaljuje Čadeževo prakso izumljanja in razvoja lastne strojne in programske opreme, pri katerih avtor razvija vmesnike, v katerih se med računalnik in strojno opremo vmeša realnost fizičnega sveta. Rezultat teh so vedno izrazito organski, pa čeprav gre v osnovi predvsem za računalniško avtomatizirane oz. generativne avtonomne sisteme.
Čadeža tudi pri novem projektu zopet zanimajo predvsem prenosi povsem digitalno generiranih vsebin, rastrov, mrež, modelov, ki jih tvorijo matematično določeni parametri. Na podlagi teh vznikajo abstraktni vzorci in kompozicije, ki dajejo občutek organske naključnosti, a so v resnici plod (razmeroma preprostih) algoritmov, ki jih narekuje za to namensko napisan program. Gre torej za računalniško ustvarjene vsebine, ki seveda niso figurativne, temveč bi bilo njihovo referenčno ozadje kvečjemu iskati v modernističnem raziskovanju kompozicije in »zrnatosti« medija. Le da si medij, ki ga analiziramo tokrat, najprej šele ustvarjamo.

Tehnična skica:
V razmeroma zatemnjenem prostorju je nameščenih več vzporednih parov golih vodnikov (žic). V vsak par žic je vpet enostaven in lahek elektromotor z majhnim propelerjem. Na vsakemu od njih sveti LED. Motorji delujejo glede na električno napetost, da a se pomikajo navzgor in navzdol po žici. Zaradi vzgona, ki ga ustvarja njihovi propelerji se ti lahko dvigujejo, lebdijo ali spuščajo. Vrtenje propelerjev tvori brenčečo zvočno krajino.

DivinaMimesis: AUTOBIOGRAPHICAL ANIMAL

AUTOBIOGRAPHICAL ANIMAL je instalacijski organizem, zastavljen kot razstavitev otrokove zavesti v pokrajino in njegovo soočitev z avtomatizmi in brutalno vseprisotnostjo smisla. Soočitev s konceptom beleženja, puščanja sledi, ki je tista človeška specifika, v kateri prihaja do stika z odsotnim, z nečloveškim.

Kot novoletni ritual se formira tridnevno bivanje kolektiva DivinaMimesis v prostoru Cirkulacije 2; tam se soočijo sledi, ki jih je kolektiv kopičil skozi leto in fiksirajo v razpostavljen dialog.

Ni nekega sveta – je le zemljevid, ki govori: tudi ti si vključen. Neizprosnost obstoječega narekuje strukturam sveta, da vpadajo in določajo branje tudi tam, kjer je sled otroškega sveta najbolj občutljivo prisotna in najbolj razprta kot možnost.

Odsotnost, negativiteta, soočitev s prehodom in izničenjem nečesa, kar se je zdelo prisotno, je trenutek odprtja črne luknje, cirkulacije, v zavesti in telesu; v zaznavanju lastnega prehajanja za nov vogal krožnega štetja.

Performativna utopija: mar ne leži njen pomen v tem, da nam odkriva fantazmatske meje obstoječe resničnosti v čisti obliki, v tako imenovanih eksperimentalnih pogojih izničenja vsake zunanjosti in drugosti? – Namen te performativne izkušnje je izpostaviti gledalca njegovi težnji po beleženju. Presek svetov se dogaja v njem. Prenos pozicij opazovalca-opazovanega. Zavedati se nasilja, inherentnega konceptu narave, človeka, živali; inherentnega vsemu samoumevnemu. Med človekom in živaljo – je gledalec.

DivinaMimesis so Nika Erjavec, Andrej Koruza, Jan Krmelj, Katja Markič in Gašper Torkar.

Nastanek obeh projektov sofinancira Mestna občina Ljubljana (Odd. za kulturo).

We’re not done yet! Before the New Year celebration kicks in, we would like to invite you the last event in this year’s calendar: Boštjan Čadež will introduce Swarm and the DivinaMimesis collective will present the Autobiographical Animal.

Both presentations will take place on Wednesday, 28th December 2016 at 20.00 (one after another) in the premises of Cirkulacija 2 in Tobačna Ljubljana.

B. Čadež: SWARM

The Swarm is a project by Boštjan Čadez that continues the line of his interface inventions created out of the custom-made hardware and software in which the reality of the physical world crucially determines the relation between the control/computer and the machine. Čadež is again motivated by exploring the digitally generated content, raster, networks and patterns determined by mathematical parameters that create abstract shapes with a quality of organic randomness, despite being a result of (relatively simple) algorithms, created by the custom made software. The generated content is thus never figurative, but if we needed to, we could find the references more in his modernistic exploration of composition and the graininess of the media. But with a slight twist, since the medium that he analyses needs first to be created.

A tech sketch:

In a dimly lit space there are multiple pairs of parallel wires. Each of them holds a lightweight electromotor running a small propeller. On each of these shines an LED light. The motors are voltage controlled and move up and down the wire caused by the lift of the propellers that make them ascend, float and descend. The multiple running propellers create a buzzing soundscape.

DivinaMimesis – AUTOBIOGRAPHICAL ANIMAL

Autobiographical Animal is an installational organism, a disassembly of a child’s consciousness into the landscape and his confrontation with automations and brutal omnipresence of meaning. Confrontation with the concept of conservation and leaving the traces, the one specific human quality where a connection with the absent and inhuman appears.

Three-day residence of the DivinaMimesis collective is taking the form of a New-Year’s ritual set at Cirkulacija 2, where the confrontation of the traces accumulated by the collective through the year and fixation of these into a displayed dialogue will take place.

There is no world. There is only a speaking map: you are included. Inexorability of the existing is dictating the structures of the world. It cuts in and determines reading even where the trace of the child’s world is the most present and the most open as a possibility.

Absence, negativity, confrontation with the transition and elimination of something which appeared as present is the moment of the opening of the black hole, circulation in the mind and body; in perceiving of one’s own transition behind the new corner of the circulatory counting.

Performative utopia: does its meaning not lie in the revelation of phantasmatic border of the existing reality in its purest form, in the so-called experimental conditions of negation of every externality and otherness? The purpose of this performative experience is to expose the observer to his tendency to conserve. The intersection of the worlds happens there. The transfer of the positions of the observer and the observed. To be aware of the violence, inherent to everything which is self-evident. Between the human and the animal is the observer.

DivinaMimesis are Nika Erjavec, Andrej Koruza, Jan Krmelj, Katja Markič in Gašper Torkar.

Both projects are co-financed by the Municipality of Ljubljana

Simfonija groze. Happy New Fear 2017!

December 21st, 2016 | admin

nosferatu-murnau_postcard

Predsednik države: Na koncu tunela vidim luč!
Predsednik vlade: Krize je konec.

V petek, 23. decembra 2016 ob 20.30 (vrata odprta od 19.30 dalje) vabljeni v mali prostor Cirkulacije 2 v Tobačni Ljubljana  na praznovanje vrhunca=konca krize, v katero so nas pred davnimi leti pahnili vsi krvosesi tega sveta. Prigodni program ob zmagi noči nad lučjo/ najdaljši noči v letu, bo alegorija boja proti strahu in grozi, ki ju seje nevidno neznano. Seveda na koncu vedno zmaga ljubezen (kot nas učijo…) – odslej bo šlo na bolje.

Podlaga: filmska klasika Nosferatu – Simfonija groze iz leta 1922 (režija Friedrich Wilhelm Murnau).

Sodelujejo: Gregor Kamnikar, Iva Tratnik, Boštjan Leskovšek, Stefan Doepner, Dominik Mahnič in Borut Savski.

Neživi-nemrtvi, živi mrtveci, vampirji, krvosesi, bitja noči:  živijo ponoči, podnevi mrejo, hranijo se s krvjo živih, paraziti, so kužni – svoje žrtve spremenijo v krvosese, kot so oni sami, so nesmrtni… Strašljiva bitja noči so arhetipske prispodobe prisotne v vseh človeških kulturah (Carl Gustav Jung), v zadnjem času so naselile tudi subkulture (George A.  Romero: Živi mrtveci), kot zombiji so neogibni del risank in računalniških igric/ streljačin – in protikapitalističnih demonstracij.

Duhovi mrtvih so transcendenčni moment človeške vpetosti v čas –  duhovi prednikov, ki so nas rodili in nas spremljajo. Humanistična dimenzija človeške vrste, ki jih kot prednike moramo spoštovati in upoštevati, vendar se jih tudi bojimo, še posebej ponoči, ko nas kot spomini obiskujejo. Nekoč so prednike pokopavali pod hišno ognjišče, ki je bilo osrednje mesto krvno povezane družine. V drugih kulturah so posušene mumije vstavljali v posebne line  bivališča – oltarje.

Hkrati je strašljivi moment živih mrtvecev tudi tujost teh bitij, njihova dehumaniziranost – niso ljudje. Vedno več jih je. Kot truma blodečih polljudi prečijo naše meje in nas kot val skušajo pogoltniti v svoje usodne globine.

Nasprotje noči je luč dneva. Luč na koncu tunela obljublja sleherniku konec sesanja njegove žive substance. Mesijanstvo z velikim veseljem nase prevzame izvoljeni oče naroda. Pritrdi mu vodja zmagovite koalicije.  Javnim uslužbencem se utrne zvezdica v očeh. Spet bo božičnica.

Simfonija groze je zastavljena kot dekonstrukcija obstoječe trdne dramaturške linije filmske klasike Nosferatu. V obliki predstoječe predstave ohrani svoj pripovedni lok, pridobi pa prostorske zvočne, vizualne in gibalne dimenzije, ki so umetniške interpretacije vseh omenjenih sodelujočih.

undead

RADART #7: RADAR NAD TOBAČNO

December 11th, 2016 | admin

Cirkulacija 2 se pridružuje odprti radijski raziskovalni platformi RADAR Radia Študent v sredo, 14. decembra 2016! Rezidenti: Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in še kdo…

radar_trobila

RADART #7: RADAR nad TOBAČNO bo med 12. in 16. decembrom v sodelovanju z umetniki in »prebivalci« Tobačne mesta, Odprtimi ateljeji, Zavodom YugoTranslate, Cirkulacijo 2, Klubom ZOO, Poligonom, Staragaro in KC Tobačna 001 z radijsko oz. (inter)medijsko nadgraditvijo obstoječih prostorov in soustvarjanjem umetniških praks poskušal osvetliti retorično vprašanje: Kaj sploh je to, Tobačna mesto?

RADAR – Odprta radijska raziskovalna platforma RŠ je namenjena tako širši promociji in predstavitvi kot tudi radijski oz. (inter)medijski nadgraditvi in soustvarjanju umetniških dogodkov, projektov in iniciativ v polju sodobnih raziskovalnih in razvojnih umetniških praks (intermedijska, novomedijska, uprizoritvena, radijska, zvočna, spletna ipd. umetnost). Gre za partnersko komunikacijsko-produkcijsko platformo, odprto za najrazličnejše oblike sodelovanja tako s posameznimi umetniki kot tudi z društvi, inštitucijami, drugimi radii ipd., ki skozi produkcijsko in komunikacijsko infrastrukturo Radia Študent podpira alternativne in inovativne uporabe radijskega medija v umetniške oz. širše družbeno in medijsko kritične namene.

V petih letih je platforma RADAR v obliki javnih dogodkov iz serije RADART, ki se sinhrono dogajajo v fizičnem prostoru ter etru RŠ gostovala v Galeriji Alkatraz, Galeriji Kapelica, MSUM-u, Tovarni ROG, Klubu K4, Kiberpipi, privatnem stanovanju na Starem trgu ter prostorih Cirkulacije 2 v Tobačni, po drugi strani pa je v eter RŠ prenašala oz. radijsko nadgradila številne dogodke iz področja sodobnih raziskovalnih in razvojnih umetniških praks.

Read more �

Vrhunski zvok|glas|slika: MK9 (ZDA/USA) + Rusalka (K/Canada) + HuxDexAA (Slo)

November 27th, 2016 | admin
cancelled0Rusalka_pic1

Zaprtje -> Dominik Mahnič – Kosi 2014-2016

November 9th, 2016 | admin

razst006

M_-nastalnemnaslovu500Po odprtju vabljeni še na zaprtje slikarske razstave akademskega slikarja Dominika Mahniča (Kosi 2014-2016; krajine in video risbe) , ki bo v petek 11. novembra 2016 ob 19.00 v veliki dvorani Cirkulacija² v Tobačni Ljubljana.

Zaprtje razstave bo verjetno zadnje dejanje v veliki dvorani pred zimsko sezono, zato vabljeni še v posebej velikem številu!

Dominik Mahnič (r. 1981) je diplomiral iz slikarstva ter magistriral iz videa na Ljubljanski univerzi. Mahnič se nam bo predstavil v kombinirani različici prostorskega sobivanja dveh medijev. Razkriva še nikoli razstavljene pejsaže ter dva videa v katerih se loteva analize lastnih knjig umetnika.

Podobe prikazujejo umetnikovo bližnjo okolico, predvsem Ljubljano in obrežje Save, ki se ponujajo tako avtorju kot gledalcu v meditativen razmislek. Umetnik namreč skozi slikanje krajin poizkuša ustvariti pomirjujočo kompozicijo. Mir.

V videih avtor predstavi drugo plat delovanja, svoje knjige umetnika – dve izmed njih nastali med leti 2014-2016 – v katerih se nahajajo raznovrstne skice portretov, krajin in ostalih motivov, ki ga spremljajo v vsakdanjem življenju.
/iz spremnega besedila Nine Pernat; več na http://www.cirkulacija2.org/?p=3250/

Ob odprtju razstave je izšel še priložnostni esej, ki ga brez Mahniča ne bi bilo!
Borut Savski -> Apologije za Mahniča (o rešiteljih podobe in podobnih rešiteljih)

Detajli z otvoritve…

razst5 razst_iva
razst6 razst1
razst2 razst3
razst4 razst0

Robotanika na razstavi Robotica v TrstuRobotanica at Robotica exhibition in Trieste

November 1st, 2016 | admin

robotanika__2

razstava0

CAM01914 CAM01896
CAM01911 CAM01909

slikarska razstava -> Dominik Mahnič | Kosi 2014-2016

October 18th, 2016 | admin

Cirkulacija 2 napoveduje slikarsko razstavo sodelavca in prijatelja, akademskega slikarja Dominika Mahniča z naslovom Kosi 2014-2016 (krajine in video risbe).

M_-nastalnemnaslovu500

Slikarska razstava v Cirkulaciji 2?

Neverjetno!

Blasfemično.

Dominik Mahnič
vizualni metafizik izziva post-modernističnega krajinarja

poudarki = ključne besede:
podobe iz narave avtor interpretira in ne le posnema /// veliki formati in pogosto žive barve ter meditativni učinki, ki jih kombinacija teh izvablja /// ko se umetnik iz digitalne ere vrača na rečni breg /// sveža atmosfera s platna na poti v bivanske prostore /

Odprtje razstave bo v petek 21. oktobra ob 19.00 v prostoru Cirkulacija² v Tobačni Ljubljana in bo trajala do 11. novembra 2016. Poleg razstavljenih del bo na odprtju v živo modulirana zvočna atmosfera še poglabljala vtise likovnih del.

Dominik Mahnič (r. 1981)

je diplomiral iz slikarstva ter magistriral iz videa na Ljubljanski univerzi. Mahnič se nam bo predstavil v kombinirani različici prostorskega sobivanja dveh medijev. Razkril bo še nikoli razstavljene pejsaže ter dva videa v katerih se loteva analize lastnih knjig umetnika.

Slikanja krajin se je Mahnič hotel lotiti že od nekdaj, vendar se mu je uresničevanje tega pričelo precej pozno na zelo naključen način. Pri ustvarjanju podob iz narave vztraja že kar nekaj let, razstavljeni kosi pa tako odražajo študij, ki kulminira v upodobitvah krajine v večinoma velikih formatih.

Avtor ustvarja na prostem in prevaja svojo vizijo v formo, ki ne posnema realnosti, temveč jo interpretira. Med samim procesom večkrat sreča slikarje iz preteklosti in sedanjosti ter stopa z njimi v dialog.

Podobe prikazujejo umetnikovo bližnjo okolico, predvsem Ljubljano in obrežje Save, ki se ponujajo tako avtorju kot gledalcu v meditativen razmislek. Umetnik namreč skozi slikanje krajin poizkuša ustvariti pomirjujočo kompozicijo. Mir.

V videih avtor predstavi drugo plat delovanja, svoje knjige umetnika – dve izmed njih nastali med leti 2014-2016 – v katerih se nahajajo raznovrstne skice portretov, krajin in ostalih motivov, ki ga spremljajo v vsakdanjem življenju. Umetnik vsako od njih podrobneje opiše, predstavi ozadje samega nastajanja ter izvedbe na preprost in občasno zabaven način.

Prek videa tako dobimo vpogled v intimo njegovega risarskega ustvarjanja, ki ga lahko tokrat prvič vidimo v sklopu galerijskega prostora.

Nina Pernat

Novo! Priključeno besedilo: Borut Savski – Apologije za Mahniča (pdf)

press material za objavo:
> vabilo prednja stran (pdf)
> vabilo zadnja stran
(pdf)
> impresija razstavljenjih del

inviteDM

John Duncan v C² !

October 10th, 2016 | admin

words broken      besede prelomljene
voice missing      manjka glas
message failed    sporočilo neuspešno

More english on wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/John_Duncan_(artist))

http://johnduncan.org

concert3

borut stefan
bostjan iva

concert1

Simptomi meta mesta #37: Želja

October 7th, 2016 | admin

V petek, 7. oktobra 2016 ob 20.00

Simptomi meta mesta #37:  Želja

Majda Gregorič, Olga Kacjan in Boris Romih

vizualno zvočna postavitev pred in v prostoru Cirkulacija 2 , Tobačna Ljubljana

Majda_l046ORMl1urbf6qo1_r1_1280

Simptom meta mesta #37 Želja jemlje misli iz besedila  De Vita Beata (“O srečnem življenju”), ki ga je napisal Seneka mlajši okoli leta 58.  Seneka razlaga, da je iskanje sreče  iskanje smisla. Ne le iskanje logičnega smisla, ampak tudi razumevanja načinov narave. Na nek način poenoti naravo z bogom, kar zahteva našo poslušnost  (“Rojeni smo bili v to kraljestvo in naša svoboda je da ubogamo boga”.

Stoik Seneka predstavi moralo, ki temelji na preziranju užitkov (“užitek je nekaj nizkega, slabotnega in minljivega”), vendar priznava vrednost zmernih zadovoljstev, ki so povezane z načini modrega človeka.

Doseganje sreče je možno le, če gojimo vrlino, ker “nihče ne more živeti zadovoljno ne da bi živel častno.” Seneka razločuje med zahtevnimi in manj zahtevnimi vrlinami in trdi:  “vrline ni brez napora”. Med zahtevnimi so potrpežljivost, trdnost in vztrajnost, med lažjimi pa dopuščanje, zmernost in pohlevnost.

Materialni pogoji produkcije | Meta City Symptoms

Serija minljivih in konkretnih umetniških dogodkov v javnih, zapostavljenih, neznanih, izpodrinjenih ali pozabljenih prostorov, ki jih mednarodna umetniška skupina s sedežem v Ljubljani, Sloveniji, predstavlja vsak prvi in tretji petek v mesecu.| A series of ephemeral and concrete art events in public, neglected, obscure, displaced or forgotten spaces developed by an international art group based in Ljubljana, Slovenia each first and third Friday of each month. |  Una serie de efímeros y concretos acontecimientos artísticos en espacios públicos, abandonados, descuidados, dislocados, oscuros u olvidados desarrollada por un grupo internacional de artistas con base en Ljubljana, Eslovenia, los primeros y terceros viernes de cada mes.

Domača stran http://metacitysymptoms.tumblr.com/

Anyma na obisku v Cirkulaciji 2

October 4th, 2016 | admin

m-010
Cirkulacija 2 vabi v četrtek 6. oktobra 2016  ob 20.00 na skupen video-zvočni večer Anyma (Michael Egger) in posadke C2, ki smo ga družno poimenovali Alptraum, oziroma Podalpski sen, v katerem se lepote, narava in zelena barva zoperstavijo bolj sivo-grozečim rečem. Torej hommage skupku: gore, narava, zelena prestolnice Evrope, odmevi + povratne zanke, citre (hommage á Miha Dovžan), itd…

Dogodek, ki bo seveda v C² @  Tobačna Ljubljana, je zanimiv predvsem za VJje in druge, ki se ukvarjajo s predelavo slike v živo. Ker gre za samostojen razvoj in oblikovanje instrumentov in kontrolnih vmesnikov, je zanimiv tudi za vse tehnološko razpoložene.

m-014Michael bo najprej predstavil svoje izjemno zanimive domisleke/ naprave, ki služijo za video manipulacijo v živo: najnovejši komandni pult/ instrument video citre (naslednik video basa). Pred leti je zgradil je tudi analogni video sintetizator imenovan Synkie. Michael je tudi zelo aktiven na področju umetniške rabe mikrokontrolerjev, še posebej na platformi arduino.

V nadaljevanju večera bo v praksi pokazal delovanje video-instrumenta, pri tem se mu bodo v družnem umetniškem podvigu priključili posamezniki iz Cirkulacije 2. Performens/ umetniški večer AlpTraum | Podalpski sen.

Michael Egger, ki je ta teden na obisku v Cirkulaciji 2,  je video umetnik, razvijalec naprav, programer, glasbenik in pedagog. Razvija glasbene instrumente, ki proizvajajo video namesto zvoka. V realnem času vpliva na potek podob in jim tako podeli glasbeno izraznost. Redno deli svoja znanja o senzorjih, programiranja mikrokrmilnikov ter elektronike na delavnicah in kot gostujoči predavatelj na univerzah. Je ustanovni član [ a n y m a ] in član švicarskega mehatronskega umetniškega društva. Anyma domuje v mestecu Fribourg v Švici v lepem in velikem prostoru, ukvarjajo pa se s tehnološkimi in medijskimi umetnostmi ter izobraževanjem in delavnicami za male in velike.

Več o Anyma: http://www.anyma.ch

Na sliki: analogni video synth Synkie in mobilni TV studio StreeTV

m-006m-001

dopis:
Dragi Borut,
Alptraum po nemško pomeni mora, nočna mora. Konotacija je izrecno negativna, tumorna, turobna.
Podalpski sen pa prinaša pozitivno konotacijo, planšarsko veselje in poskočnost.

Odg.: OK, potem bo učinek moral biti sivo-zelene barve…

MC2=Ǝ / gibalna razstava

September 26th, 2016 | admin

Vabimo na srečanje treh skupin in posameznikov, ki bo potekalo od torka, 27. septembra 2016 do petka, 30. septembra 2016 v prostoru Cirkulacija² v Tobačni Ljubljana.

Marjeta Kamnikar, Nelson Valmor, Cirkulacija2, Iskra Sukarova

MC²

gibalna razstava

Cirkulacija2, Tobačna 2, Ljubljana

Emc2

Vsak dan med 27.9.2016 in 30.9.2016, od 12.00 do 20.00.
V torek, 27.9. ob 17.30 vodenje po razstavi in ob 18.00 igra M.
V sredo, 28.9. ob 17.30 vodenje po razstavi in ob 18.00 Cirkulacija2.
V četrtek, 29.9. ob 17.30 vodenje po razstavi in ob 18.00 predstava Tehnike manipulacije giba.
V petek, 30.9. ob 17.30 vodenje po razstavi in ob 18.00 zatvoritev razstave.

Še sreča, da obstaja srečanje, ker drugače ne bi ničesar bilo, še niča ne. Nič ne bo, če se ne srečamo. In kakšna sreča, ko se srečamo!!!

Tri skupine ljudi, tri skupine praks se srečajo, sobivajo, soustvarjajo, sodelujejo na štiridnevni razstavi, kjer bodo vsak dan organizirana vodenja po razstavi, ki jim bodo sledili dogodki. Zakaj? Ker je zabavno. V redu, v redu, resneje: da se srečajo.

Vabljeni, da se srečate z njimi in njih srečate s svojo prakso, s svojim bitjem in bivanjem. Zakaj? Ker je zabavno. V redu, v redu, resneje: ker to potrebujemo. Manjka nam, da se srečamo. Tudi z vami.

Za to potrebujemo energijo. Prav poseben vir energije lahko postane ravno srečanje M, Cirkulacije 2 in skupine umetnic iz Makedonije. Pridite, srečajmo se, ustvarimo energijo za nova srečanja!

Tolmač:
Tri skupine ljudi = Cirkulacija2 / skupina treh umetnic iz Makedonije / M
Tri skupine praks = upravljanje z zvoki, videi, kabli, vijaki, tronožci, štirinožci, enocikli, tricikli, štiricikli in ostala laznina ter plaznina / upravljanje z gibi / upravljanje z igro in prostorom
Srečanje = neskončno približevanje bližine
Sobivanje = poslušanje, kako drugo/i diha
Soustvarjanje = odkriti pot, ki je sploh nisi nameraval
Sodelovanje = prečiti razlike
Štiri dni = 27., 28., 29., 30. 9. 2016, vsak dan od 12.00 do 20.00
Razstava = razstavljanje dejavnosti po prostoru in času
Vodenje po razstavi = vsak dan bo ob 17.30 ena oseba iz ene skupine ljudi vodila po razstavi in jo razstavljala ter povabila na dogodek večera
Dogodek = 27. 9. bo predstava M, 28. 9. bodo posegi Cirkulacije2, 29. 9. bo raziskava in predstava Tehnike manipulacije giba (30. 9. pa zaključek)
Cirkulacija2 = Boštjan Leskovšek, Dominik Mahnič, Boštjan Čadež, Stefan Doepner, Borut Savski, tronožci, štirinožci, enocikli, tricikli, štiricikli in ostala laznina ter plaznina
Skupina umetnic iz Makedonije = Iskra Šukarova, Viktorija Ilioska, Elena Risteska
M = Marjeta Kamnikar, Nelson Valmor in ostali resni igralci

MC²
je del niza pilotskih sodelovanj igre M z drugimi praksami. Z igro M s svojimi praksami sodelujejo (bodo/so sodelovali) Dragana Alfirević, Barbara Novak, Tina Dobaj, Ksenija Demič, Sara Novak, Cirkulacija2, Klemen Papež, Timon Jelen, Teja Reba, Snježana Premuš, Andreja Podrzavnik, Pia Brezavšček, Mihaela Ciuha, Ryuzo Fukuhara, Martina Štirn…

Igra M je gibalna igra srečanj, kjer se srečajo med drugim tudi igre. Prvotna igralca Marjeta Kamnikar in Gregor Kamnikar – njuno sodelovanje se je začelo 2007 – sta to gibalno igro razvijala v formatu srečanja, predstave in instalacije skupaj z Barbaro Novak, Klemnom Papežom, Timonom Jelenom in Nelsonom Valmorjem.

Namen pilotskih sodelovanje igre M z drugimi praksami je razviti vsako izmed sodelovanj v samostojno različico igre M, ki mogoče niti ne bo več nosila ime igre M.

Zasnova celotne igre M in prvotna igralca igre M: Marjeta Kamnikar in Gregor Kamnikar
Zasnova in MC igre razstave MC2=Ǝ: Nelson Valmor
Produkcija: Nomad Dance Academy Slovenija in Federacija
Koprodukcija: idto.upri.se
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Erferifund
Program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije v okviru DANCE ON, PASS ON, DREAM ON podpira tudi M.

Cirkulacija2
Interdisciplinarna postaja je center za sodobno umetnost, v katerem se hkrati vrši produkcija in prezentacija sodobne umetnosti. Je model takšnega centra, ki mora nujno presegati dosedanje muzejske in galerijske / oblike prezentacij umetnosti. Je delavnica – laboratorij in razstavni / predstavitveni prostor v enem. V času svojega delovanja generira sebi lasten odtenek identitete mikroskupnosti.

Osnovni parametri:
1. Skrb za skupen (komunalni / kulturni / produkcijski) prostor – socialno-kulturno delovanje
2. Skrb za lasten (individualni) prostor – kulturno-umetniško delovanje
3. Pridobivanje sredstev, ustvarjanje projektov, programov za obe zgornji kategoriji

Cirkulacija2: Boštjan Leskovšek, Dominik Mahnič, Boštjan Čadež, Stefan Doepner, Borut Savski, tronožci, štirinožci, enocikli, tricikli, štiricikli in ostala laznina ter plaznina

V letih 2016-2019 Mestna občina Ljubljana podpira program Cirkulacije 2, pred tem je podpirala projekte Cirkulacije 2 na letni ravni. V letih 2010-2013 je Ministrstvo za kulturo podprlo štiriletni projekt Cirkulacija 2 – Platforma za totalno umetnost. Od tedaj na letni ravni podpira projekte Cirkulacije 2 (razen takrat, kadar ne…).

Tehnike manipulacije giba
Manipulacija je v projektu Tehnike manipulacije giba glavno koreografsko orodje za ustvarjanje gibalnega jezika. Manipulacija poteka med koreografinjo in plesalko. Občinstvo je priča odnosu med ustaljeno vlogo koreografinje in vlogo plesalke ter lahko pri tem opazuje različne načine manipulacije: koreografinja daje napotke, plesalka jih izvaja. V projektu se raziskuje nove vidike koreografskega orodja, s katerimi lahko ustvarimo predstavo in pri tem upoštevamo ples kot formo neodvisno od koreografije.

Koreografinja: Iskra Šukarova
Plesalki: Iskra Šukarova kot koreografinja in Viktorija Ilioska kot plesalka
Sodelavka in zunanje oko: Helena Botto
Tehnična pomoč: Elena Risteska
Dramaturška sodelavka: Ana Vujanović

Projekt je bil kot delo v nastajanju prikazan na festivalu Locomotion v Skopju (2014). Rezidenco v Uferstudio v Berlinu (2015) je omogočil Tanzfabrik Berlin, APAP in EU Program Kultura (Izobraževanje in kultura). Projekt je bil prav tako izveden na festivalu Co-project v Skopju (2016).

Gostovanje projekta Tehnike manipulacije giba Iskre Šukarove poteka v okviru projekta Kolektiva Federacija Dinamični prostori. Gostovanje projekta Tehnike manipulacije giba v Ljubljani je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Makedonije.

Read more �

Neverjetno! 10 let Cirkulacije 2

September 16th, 2016 | admin

cirku10letPrijateljice in prijatelji Cirkulacije 2 vabljeni na desetletnico intenzivnega delovanja našega omiljenega kolektiva. Praznik bomo slavili v soboto, 17. septembra 2016 od 16.00 dalje v prostoru Cirkulacija² v Tobačni Ljubljana.

Pridruženo praznovanje pod nazivom Virgo Party pa pomeni, da trije člani C2 slavijo tudi visoke osebne jubileje! Naj živijo.

Program:

Piknik / BBQ = roštilj
– pečemo kruh, meso, zelenjavo;
– tudi vi prispevajte vaše priljubljene dodatke
– ali prispevke

Srečanje bo potekalo ne glede na vremenske razmere.
Drva so.
Streha je.
Strahu pa ne!

Vzporedno v veliki dvorani ad-hoc dogodki, intervencije, robotki, avdio-video, interakcije.
Tudi zaplesali bomo, je rekel Stefan!

Herman & Savski: Vračnica in bali; druga javna vaja

September 13th, 2016 | admin

V četrtek, 15. septembra 2016 vabljeni na drugo javno vajo dueta Herman Savski v serijalu Vračnica in bali, ki bo tako kot prva potekala v prostorih Cirkulacije 2 v Tobačni Ljubljana. Začetek ob 20:15, vstop je prost.

P1020225

Bogdana Herman in Borut Savski sva dramaturški zasnovi dodala nove elemente, zato bo doživetje še bolj polno in popolnejše!

Uvodna dramaturgija je zgrajena na ritulnih prvinah, ki jih je starodavna človeška tradicija polna – ohranile pa so se prav v polju ljudskega izročila. Rekla, uganke, uroki, zagovori, molitvice – to so vse starodavni pripomočki samouravnavanja in usklajevanja z okolico/ z (neobvladljivim) zunanjim.

V sklopu druge javne vaje se bomo še večkrat spomnili na turške vpade, ki se kažejo kot pomembna usodnost v premnogih ljudskih pesmih iz regije. Tako sva glasbenemu drugemu delu poleg Alenčice, Gregecove sestrice, ki turškemu carju zabrusi: “Ima take tvoja carica!?” dodala še ljudsko balado Žlahtni gospod Barodá, ki se s z vojne s Turki ni vrnil.

Posnetek druge javne vaje/ koncerta 15.9.2016 download

Najin pristop je sinteza eksperimentalnega zvoka in ljudske pesmi, torej nečesa, kar se razume kot umetno in abstraktno, ter nečesa, kar se zdi naravno in razumljivo. Princip javnih vaj omogoča, da vsakič na novo premisliva repertoar in ga izvedeva na nov način. Vsaka vaja naj bi tudi postregla z novo skladbo. Aranžmaji so izjemno pomembni, saj prek tega lahko preskočiva stoletja in se znajdeva v sodobnem času. Pomembno pa je, da sva pri oblikovanju sodobnih pristopov čimbolj prosta arheologije.

P1020250 P1020214

V toku razmislekov o reklih, ugankah, urokih, zagovorih, molitvicah se zdi zanimivo ugotoviti, na katerih področjih so takšni samogovori še danes živi. Prav gotovo so to kletve, oziroma kletvice. Izbruhi občutkov besa, maščevalnosti pri vsakem med nami rodijo plaz kletvic, ki gotovo segajo stoletja nazaj. Problem je, ko se takšne kletvice izrečejo ali celo udejanjijo. Kot npr. v nedavnem balkanskem konfliktu.

Nenazadnje pa še slogan:
“Edini prostor, kjer najina glasba ne zazveni, je prazen prostor v glavi!”.

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana in poteka v sodelovanju med avtorjema in KUD Trivia in Cirkulacija 2.

Več na
http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/2016

Nina Dragičević: Parallellax release

September 9th, 2016 | admin

Nina_Dragicevic_kamizdat

V ponedeljek, 12. septembra 2016 ob 20.00, napovedujemo priložnostni dogodek/ poslušalnico ob izidu spletne in fizične oblike zvočnega dela “Parallellax” avtorice in glasbenice Nine Dragičević, ki je izšel pri založbi Kamizdat. Na voljo bodo sveži izvodi knjižice z USB-jem v omejeni nakladi (32). Dogodek bo potekal v veliki dvorani Cirkulacije 2 na Tobačni Ljubljana.

Nina Dragičević, sicer večstranska avtorica in umetnica, piska, aktivistka in glasbenica, se od leta 2013 osredotoča na produkcijo avtorske glasbe. V svojih doslej objavljenih kompozicijah – »Preslišanih fragmentih zvoka« (december 2013), »HRTBRKS« (januar 2014) in »Oda mojemu klavcu« (maj 2014) – kombinira elektronske zvoke z organskimi, snemanje okolice in sebe, te elemente pa združuje v zvočno poezijo. Pri svojem ustvarjanju se vključuje v tradicijo pionirk elektronske glasbe, kot so Delia Derbyshire in Eliane Radigue. Debitantski nastop je izvedla decembra 2013 v ljubljanski Galeriji Škuc.

Kompozicija »Parallellax« Nine Dragičević je še ena njena mojstrovina, ki zvočno zapisuje neinhibirano meta-realnost. »Kaj se dogaja, medtem ko se dogaja vse ostalo«, se sprašuje glasbenica v spremnem tekstu h kompoziciji, ki že v naslovu spaja besedi »paralela« in »paralaksa«. Paralelno in paralaksno sta eksplicitno nakazana tudi na sami naslovnici, ki je, ne po naključju, stiliziran akt. Skratka, Ninin perceptivni predlog se glasi: stvarnost so paralelne, vzporedne realnosti, ki jih preči paralaksa, prevara v pogledu, izkrivljenost v pogledu.      /Nataša Velikonja/

Več:
Nina Dragičević: http://ninadragicevic.com/about/
Kamidat: http://kamizdat.si/

V nedeljo se dobimo: Na stalnem naslovu najinega početja

September 1st, 2016 | admin

M_ nastalnemnaslovu500
Fotografija: AniRadar

Na stalnem naslovu najinega početja
Score No. 21-23: Skriti tigri, vzhajajoča reka
Performativno-zvočna inštalacija

Nedelja, 4. 9. 2016, med 18.00 in 21.00
Cirkulacija2, Tobačna ulica 2, Ljubljana

Idejna zasnova projekta: Radharani Pernarčič
Avtorji in izvajalci: Radharani Pernarčič, Srečko Jorš, Neven M. Agalma
Koprodukcija: Cirkulacija2

Nasveti in priporočila za uporabo performativno-zvočne instalacije: instalacijo lahko obiščete KADARKOLI med 18.00 in 21.00 in lahko ostanete POLJUBNO dolgo. Vabljeni, da ste okoli instalacije malo več časa, saj se v trajanju skrivajo tigri in reka, kot pravi naslov.

Je dovolj kemija za alkimijo? Ali alkimija sploh potrebuje kemijo? Ali potrebujemo še kaj več od kemije za alkimijo? Če je odgovor pritrdilen, kam ga pritrdimo? Če je odklonilen, v katero smer se odklonimo in v katero priklonimo?

Ko je prostor enkrat odklenjen, je vse tu. Zato vabljeni, da sem nam priključite pri motrenju ob vzhajajočem testu!

Radharani in Srečko že vrsto let preigravata različne score, da raziščeta odgovore na vprašanja, kako iz vsakdanjega vznike nevsakdanje (hoja, sedenje, hranjenje, ležanje, zalivanje rož, popravljanje avtomobilov…) in ne ne zadnje, kako nevsakdanje poganja vsakdan. Tokrat se jima priključuje zvočni umetnik Neven M. Agalma, z improvizacijo na svojih elektronskih zvočilih ter prepletom ambient/noise elementov, v ravno tako ne/vsakdanje momente in gmote slušno-‘vidnih’ ne/podob.

Performerji, kad in ogromen kup testa. Nič ni vnaprej pripravljeno.

Performerji se na licu mesta potopijo v šum. V kad. V material, ki ima neko svoje življenje.

Na videz običajni prizori dveh otrok, ki se skupaj kopata. Ali pa dveh ljubimcev, ki proslavljata. Nemara dveh neznancev, ki na avtobusu sedita drug nasproti drugega, vozeč se v isto smer. Predstavnost prizora se spreminja s prezenco nohta na ušesu. S svojim gibanjem mesijo življenje. Bolj kot se svet gosti, bolj se v odvisnosti od nenavadnega vzgona spreminja njihov kolektivni zagon. Koliko akcije je še najmanj potrebno, da se v gledalcu prebudi njegova lastna domišljija? Koliko decipikslov kemije potrebujemo za skupno alkimijo?

Za več informacij srecko.jors@gmail.com, http://pocetje.tumblr.com

M_testo1

Robotanica = C2 does VelenjeRobotanika = C2 gre v Velenje

August 19th, 2016 | admin

robotanika__2

kravatarji1

all2 children2children1 all1

Herman & Savski: Vračnica in bali; prva javna vaja!

August 3rd, 2016 | admin

Nedopustnike vabimo na prvo javno vajo novega kroga slovenskih novoljudskih, ki bo v četrtek, 4. avgusta 2016 ob 20.15 v Cirkulaciji 2 v Tobačni Ljubljana.
Vracnica-in-bali
Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. Rezultati so dostopni na spletnih mestih KUD Trivia http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/index in http://www.3via.org/records/index.php?opt=item&id=62V letu 2016 nadaljujeva s projektom, ki poteka v sodelovanju s KUD Trivia in Cirkulacijo 2.

Posnetek koncerta 4.8.2016 download

Vracnica-in-bali-_koncert1_2 Princip javnih vaj omogoča, da izvajamo različne delne repertoarje in preverjamo efektnost na kraju izvedbe. Celotni novi repertoar bo jasen šele po nekaj takšnih javnih vajah. Vstop je brezplačen.

Naslov Vračnica in bali je povzet po Francu Kotniku (Slovenske starosvetnosti). Takole pravi: “Bali je zelo star zdravnik. Srečamo ga že v Brižinskih spomenikih. Bali je bil besednik, ki je besedoval in z besedo zdravil. Zdravljenje se je v stari dobi vršilo z besedo in zagovarjanjem.”

Vračnica ali vračarica (vračnik, vračar) ima seveda v osnovnem pomenu tudi opraviti z zdravilstvom.

Dramaturški lok bo zgrajen na ritualnih prvinah, ki jih je starodavna človeška tradicija polna – ohranile pa so se prav v polju ljudskega izročila. Rekla, uganke, uroki, zagovori, molitvice – to so vse starodavni pripomočki samouravnavanja in usklajevanja z okolico/ z (neobvladljivim) zunanjim.

Vracnica-in-bali-_koncert1_1Najin pristop je sinteza eksperimentalnega zvoka in ljudske pesmi, torej nečesa, kar je za večino ljudi umetno in abstraktno ter nečesa, kar se zdi naravno in razumljivo. Ob tem sva vedno trčila tudi na meje razumevanja.

Edini prostor, kjer najina glasba ne zazveni, je prazen prostor v glavi!”. (BS)

Več na http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/2016

Projekt v letu 2016 podpira Mestna občina Ljubljana.

: Niku Senpuki & Emerge, pavleisdead, Emerge & Neven M. Agalma

July 30th, 2016 | admin


Senpuki
V sredo, 3. avgusta 2016 ob 21.00 v Cirkulaciji 2, Tobačna Ljubljana. Hrupni poletni večer… odmev junijskega Zasavje NoiseFest, ki je imel postajo tudi v C2.

Trije, štirje nastopajoči zvočnoeksperimentalni projekti.

NIKU SENPUKI je poskus preliti različne nasprotujoče si glasbene pristope v eno zvočno pokrajino – med melodijo in noiseom, improvizacijo in kompozicijo, v živo in s posnetki. Glavni viri zvokov so strunski instrumenti – brenkala in godala – in človeški glas, ki pripoveduje v izmišljenem jeziku Jyalosæ. Svetovna glasba za novi, zelo osebni svet.
https://nikusenpuki.bandcamp.com/

EMERGE se hrani z minimalističnimi glasbenimi tradicijami eksperimentalne in neakademske noise glasbe. Sproti nastajajoče zvočne strukture ustvarjajo različne čustvene atmosfere, ki jih vsak poslušalec doživlja drugače. Uporabljeni zvočni viri (instrumentarij) so minimalni – pogosto komaj prepoznavni. Kot osnovni zvočni material uporablja tudi zvoke drugih avtorjev (reciklaža…).
https://emerge.bandcamp.com/

pavleisdeadpavleisdead jemlje inspiracijo od prerokov, filozofov, političnih skrajnežev, osebnega interesa za okultno in iz bazične vere v brezčasno transcendenčno veličino, ki jo ugleda na dnu človeštva – prepozna in sprejme. Pavleisdead sestavi apolonične in dionizične elemente v enovito celoto, ki je strukturirana, a abstraktna – mestoma nasilna. Vsak projekt vzpostavi igralca in zaplet, ki je posledica vizij iz sanj. Bistvo projekta je postopen, ekstatičen razpad boga s strani nevidnih sil. Pavle v svojem nastopu živi in mre v kreativni in optimistični harmoniji s trpljenjem, ki ga nudi življenje – poln “eksperimentalne nesramnosti, vse dokler se vaša ušesa ne odločijo, da se bodo obrnila nazaj”.
https://pavleisdead.bandcamp.com/

Neven M. Agalma & Emerge

-> Wednesday, 3rd August 2016, 21.00 at Cirkulacija 2, Tobačna Ljubljana. A bit noisy summer night…

NIKU SENPUKI is an attempt to meld/melt various contrasting music genres into one sonic landscape. Seated comfortably between melody and noise, improvisation and composition, live and pre-recorded. The main sound sources are string instruments and the human voice using the constructed language Jyalosæ. World-music for a new, personal world.
https://nikusenpuki.bandcamp.com/

EMERGE is inspired by the minimalist traditions of experimentalism and non-academic noise music, focusing on generating sound structures intended to make atmospheres emerge that are open to each listener’s own interpretation. The choice of sound sources used is usually very limited. In most cases only rudiments of the original sounds are recognizable due to various treatments. EMERGE also uses and recycles raw material from a variety of artists/musicians.
https://emerge.bandcamp.com/

pavleisdeadpavleisdead is taking inspiration from prophets, philosophers, radical politics, a heavy interest in the occult and a fundamental desire for a transcendent eternal greatness by looking into the abyss of humanity and passionately affirming it. Pavleisdead seeks to bring a violent noise ridden mixture of both Apollonian and Dionysian elements into one seamless whole that is structured yet abstract and resurrects this balance in thematic driven releases. Each project puts forth an actor and a plot that are the development of a dream vision, the essence of the project being a chronological ecstatic dismembering of a god by intangible forces. Pavle lives and dies creatively in optimistic harmony with the sufferings of life over tracks full of “experimental nastiness until your ears want to flip themselves backwards”.
https://pavleisdead.bandcamp.com/

Neven M. Agalma & Emerge

Atlas of Tremors v C2

June 9th, 2016 | admin

atlasoftremors

Zasavje NoiseFest 2016 v C2-labu!

June 4th, 2016 | admin

Cirkulacija 2 najavlja ljubljanski odmev festivala Zasavje NoiseFest International 2016, ki se bo zgodil v ponedeljek, 6. junija ob 21.00 v C2 Labu v Tobačni Ljubljana. Dogodek poteka v sodelovanju z Infundibulum Association [Assoc. for Theory and Practice of (Experimental/Noise) Sound Art] // ZNFI 2016 & Slovenian Noise Transversale // HrastnikTrbovljeMariborBistrica ob SotliKoperTolminLjubljanaVrhnika.

http://znfi.org/upcoming

Prihajajo:

CRANK STURGEON (usa)
ZAN HOFFMAN/BODYCOCKTAIL (usa)
ERIK DRESCHER (de)

še odprto:
Agression Sonore (fr), Emerge (de), Holzkopf (ca)

O nastopajočih:

DCsturgBWCRANK STURGEON je neklasičen nojz umetnik, ki je znan po svojih interaktivnih performansih in deluje že od leta 1990. Uporablja doma narejene instrumente/zvočila, ki jih sam ozvočuje preko kontaktnih mikrofonov, ki jih prav tako sam izdeluje, in v svoje performanse vnaša dobršno mero komičnosti s svojimi poetičnimi vložki, spontano improvizacijo ter komunikacijo z občinstvom in nenazadnje tudi z izdelavo čudnih mask in drugače ne/uporabnih materialov (plastičnih cevi, balonov, selotejpa, žic itd.) ki jih inkorporira v svoje performativne zvočne abstrakcije.

http://cranksturgeon.com
http://cranksturgeon.com/potos.html
http://cranksturgeon.com/mp3.html
https://cranksturgeon.bandcamp.com
http://pcrv.bandcamp.com/album/husonaut
http://crypticcarousel.bandcamp.com/album/crank-sturgeon-onager-sass-ccr-012

Zan-Singing-webZAN HOFFMAN/ BODYCOCKTAIL (plesalec, zvočni raziskovalec & cazador d’hórreo, ZDA), še eden od nenavadnih umetnikov, ki prinaša svežino skozi svoj obskurno-sentimentalni pevski izraz in interpretacijo ameriško-španskih viž, ki jih pospremi s svojo glasbo, v čisto svojski, skoraj otroško-eksperimentalni obliki, pri čemer pa ne gre spregledati njegov specifičen in originalen izraz, ki presega meje konvencionalnega pristopa k glasbi, ki se trudi pridobiti čim večjo pozornost občinstva. Zanu to vsekakor čudežno uspeva, pri čemer se elementa, kot sta to npr. humor in emocionalna patetika, združujeta na edinstven način, ki definitivno ni dolgočasen. Z enim stavkom: Zan je perfekten izbor za ljubitelje/obiskovalce barov in obsedence pitja svežih koktejlov.

https://www.youtube.com/watch?v=u8D8hMOeeSY
https://www.youtube.com/watch?v=8j4Vsmen1M4
https://www.youtube.com/watch?v=PhpNUm6Jx3A
https://www.youtube.com/watch?v=1_vUeZ5l_ro
https://www.youtube.com/watch?v=M9PB2gR4zaQ
https://www.youtube.com/watch?v=XXnltjf-Q44

20121202_erik_drescher_0173ERIK DRESCHER je flavtist, performer in kurator na polju sodobne glasbe, ki prihaja iz Berlina. Poleg tega, da je izjemno aktiven s samostojnimi projekti, je sodeloval tudi v mnogih skupinah, ki izvajajo  sodobno glasbo. Napisal je neverjetno količino skladb, ki jih je vse tudi sam naročil in posvetil samemu sebi. Sodeloval je s skladatelji kot so Peter Ablinger, Maryanne Amacher, Antoine Beuger, Axel Dörner, Sabine Ercklentz, Julio Estrada, Dror Feiler, Friedrich Goldmann, Hauke Harder, Hanna Hartman, Adriana Hölszky, Nicolaus A. Huber, Jamilja Jazylbekova, Sven-Åke Johansson, Christian Kesten, Artur Kroschel, Bernhard Lang, etc. Posebna specifika zadnjih let je uporaba glissando flaute, ki je običajna C-flauta z dodanim premičnim zglobom. Skladbe za ta novi instrument je zbral v publikaciji “The Glissando Flute Collection Erik Drescher” (Verlag Neue Musik).

http://www.erikdrescher.de/

Klima: Nedekadentni koncert?

June 1st, 2016 | admin

Bog Inja

V sredo, 1.6.2016 ob 21.00 uri, vabljeni v Cirkulacijo 2 (Tobačna Ljubljana) na vrhunec performativnega segmenta Klima, v katerem sodelujoči poprimejo za instrumente in odigrajo pravi koncert z dodatki!

Predvideni naslovi zaključnega večera Klime: Nedekadentni performens, Trije teddybearji in miss Biggy, Trije dandybearji in kraljica Avi. Na koncu smo ostali brez naslova. Koncert bo potekal pod taktirko Mikea Hentza, ameriško-švicarskega umetnika živečega v Nemčiji, že drugič gostujočega v projektih Cirkulacije 2.

Struktura:
– “dolgčas” – uvodni predkoncertni ambient
– “raziskava, razvoj, ekstaza” – koncert
– “dodo dada” – dodatek z interakcijo

Sodelujoči: Sir Mike, Kraljica Avi, Boštjan Veliki in Boštjan Mali, Tovarišć Štefan ter Baron Kurosavski.  Vsak od njih na svojih omiljenih tipkalih, brenkalih, trobilih…

download mp3

Zvočna in vizualna podoba v veliki meri zajema iz posnetkov in rekvizitov zajetih v preteklem tednu, ko je potekala  t.i. klavzura – skupinska delavnica za devet udeležencev, ki jo je vodil Mike Hentz, med drugimi pa so sodelovali: Iva Tratnik, Boštjan Leskovšek, Boštjan Čadež, Stefan Doepner in Borut Savski.

Projekt Klima: Dekadenca je potekal na presečišču mnogih umetniških polj in jih še dodatno zapletel z drugimi področji, tako da je nastala prava intermedijalna prepletenka, ki pa je mnogo bliže življenju, kot pa je to v primeru siceršnjih umetniških praks.

Kaj torej je dekadenca? Izhodiščna misel, da je to oznaka  za družbeni razpad, torej za nekaj negativnega, je dobila nasprotno misel, da je to historična oznaka za umetniško obdobje bohemov 19.  stoletja, ki so združili eksces in znanje – v neke vrste subkulturo – kar lahko štejemo kot pozitivno. Na kateri strani je torej dekadenca? In na kateri strani je cinizem? Na strani bogatih ali revnih?

BicSavski

DekaDANCE

May 28th, 2016 | admin

V nedeljo, 29. maja 2016 ob 18.00 vabimo v prostore Cirkulacije 2 na Tobačni Ljubljana, na otvoritev in javno predstavitev rezultatov 30-urne klavzure/ delavnice/ performensa zaprtega tipa z naslovom Klima: Dekadenca, človek stroj, ki bo potekal pred tem pod vodstvom gostujočega umetnika prof. Mikea Hentza.

DekaDANCE bo postregel z zapisi fragmentov vseh v klavzuro vključenih raziskav/ pogovorov/ predavanj.

Ekstaza

Ljubljanska Klima ima naslednje ključne besede: dekadenca, klima, človek | stroj. Udeleženci bodo v času klavzure postali raziskovalna in debatna skupina, ki bo izmerila različne vidike vsega tega: kakšna je lokalna družbena klima, scenariji podnebne klime – svetovnih podnebnih sprememb, kaj sploh je dekadenca in kakšne asociativne povezave lahko vlečemo skupaj, kako se vse to kaže na ravni trenutne človeške kulture – še posebej v konkretnem lokalnem okolju, ki ga bomo intenzivno pretipali.

Dekadenca historična kategorija, tudi danes je lahko oznaka za postopen upad (npr. družbenih) dinamik, po njihovem vrhuncu.  Dekadentnost pa pogosto pomeni povsem različne stvari: brezpravnost, zanikanje veljavnih družbenih vrednot, neupoštevanje meril, poljubnost, ekscesnost, hlastanje za užitki, kupovanje užitkov, lepote, popolnosti, luksuz, prestižnost, simboli moči, čaščenje stvari/ idolatrija, itd.

Prof. dr. Svetlana Slapšak v enem intervuju hudomušno povzame izjavo “ko se v določeni kulturi pojavijo kuharji kot pomemben fenomen v javnem diskurzu, je to znamenje resne dekadence tega naroda. ” in doda: “Dokaz, da je večina državljanov oropana demokracije in pravic, je na krožniku! “.

V polju človeške kulture se vedno dogajajo politike. Politike so do neke mere zamenjale ideologije, pomenijo nekaj zelo podobnega, vendar so kratkoročnejše in bolj poljubne. V zadnjih desetletjih poznamo dva scenarija podnebnih sprememb, ki so jih z veseljem povzemali politiki, saj so svetovni katastrofični scenariji mobilizacijsko zelo dobrodošli.  Mag. Mišo Alkalaj v knjigah Zelene laži in Podnebna prevara zagovarja tezo, da je človeški vpliv na podnebje zanemarljiv in da gre za politiko manipulacij.

Del dekadence se morda kaže tudi v delu kulture, ki se tiče človeškega telesa in postaja vedno bolj del vsakodnevne popularne kulture, ki si ga lahko privoščimo – predrugačenje telesa, sprememba spola – estetska kirurgija. Android (človek stroj) Paradigma etike je tu povsem spremenjena. A to je le začetek. Kaj nas še čaka? Guenther Anders je že v petdesetih letih prejšnjega stoletja izjavil: “Zakaj smo ljudje manj popolni od strojev? Zato ker nismo bili izdelani.” . Estetski kirurg dr. Franc Planinšek v knjigi Lepo večkrat omeni Stvarnikovo roko. Morda roko lepotnega kirurga?

Enourni sestavek dokumentarnega materiala bo predstavljen tudi na Radiu Študent v ponedeljek, 30. maja 2016 ob  23.00.

download mp3

jump to Radio Študent

Last supper

Mike Hentz: Živa umetnost kot raziskava kulture in življenjaLive Art as Research of Culture and Life

May 25th, 2016 | admin

Opozarjamo na predavanje, ki se bo zgodilo v sredo, 25. maja 2016 ob 18.00 na Akademiji za vizualne umetnosti AVA na Trubarjevi 5 v Ljubljani. Predavanje bo potekalo v angleščini.

Mike Hentz: Živa umetnost kot raziskava kulture in življenja in predstavitev del
v sredo, 25. maja 2016, ob 18.00 na A.V.A. – Akademija za vizualne umetnosti, Trubarjeva 5, Ljubljana

V predavanju bo Mike Hentz predstavil izbrane kulturne in umetniške projekte, ki jih je skupinsko ali samostojno izvedel v zadnjih 40 letih Hkrati nas bo seznanil z značilnostmi svojih pristopov – od situacijske in žive umetnosti, performansa, ulične umetnosti, akcionizma, body-arta, gledališkega pristopa vse do interaktivnih medijskih projektov. Posebno pozornost bo namenil živi umetnosti kot obliki raziskave kulture in življenja ter vidiku trajanja projektov, ki tečejo več mesecev ali celo let.

Hkrati bo predavanje uvod v njegov ljubljanski projekt Klima, ki bo potekal v soboto in nedeljo (28. in 29. maj) v Cirkulaciji 2 v Tobačni Ljubljana.  Doslej je izvedel že okoli 50 takšnih projektov vpenjanja v lokalna okolja po vsem svetu. Ljubljanska Klima ima ključne besede “dekandenca” in “človek stroj”. To razpre široko polje razmislekov: od postopnega razpadanja sistemov vrednot, lovljenja različnih vidikov skrajnih užitkov, doživetij, prek zadovoljevanja potreb, ki se lahko šteje kot luksuz, instantnih samoidentifikacij, do danes povsem realnih možnosti doseganja popolnosti, lepote, celo spremembe spola. In seveda klima kot podnebje, družbena klima, mikro-klima v skupini…

S projektom Klima se želimo čim bolj vpeti v resnično lokalno okolje, zato k sodelovanju skušamo kot predavatelje/ strokovnjake pritegniti različne specialiste.

Situacija Klima se definira kot 30-urna klavzura – performens zaprtega tipa, za katerega se udeleženci prijavijo osebno. Sprejeli bomo največ 15 ljudi. Podrobni pogoji za sodelovanje so nižje spodaj. Prijave sprejemamo na email savskib@mail.ljudmila.org  ali na telefon 040 911 069, oziroma kot odgovor na ta email.

Hentz pravi, da so bile vse klavzure Klima doslej intenzivne, vendar so bili vsi udeleženci izjemno zadovoljni in bi hoteli ponovno sodelovati.

Mike Hentz (1954, ZDA/Švica) je vizualni in polimedijski umetnik, glasbenik, performer, soavtor številnih pionirskih projektov na področju medijske umetnosti v 80-ih in 90-ih.

Soorganizatorji gostovanja: Cirkulacija 2, Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo ter A.V.A.

Pravila za udeležence klavzure:

1. Pomembno je, da pri aktivnostih skupine ostanete od začetka do konca 30-urnega segmenta, ki se začne v soboto 28.5 ob 12.00 (opoldne) in konča ob18.00 v nedeljo 29.5.2016.
2. Prehrana in spanje bosta sestavni del skupinskih dejavnosti.
3. Skupina bo obiskala različne lokacije in ljudi v mestu, povezanih z različnimi apekti tematik: dekadenca, klima/ vreme in besedne zveze človek stroj.
4. Med potekom projekta bo neprestano nastajala zvočna in slikovna dokumentacija, ki pripada vsem udeležencem, zato si jo lahko vsakdo od njih shrani.
5. Pri pisanju dnevnika projekta se zapisovalci izmenjujejo krožno.
6. Če nekdo ne želi, da se objavijo deli dokumentacije, ki vsebujejo zanj preveč osebne zadeve, ima za to izključno pravico (veto).
7. Dokumentacija ni namenjena za reality šov – za norčevanje nad posamezniki – ampak služi za informacijo o vsebinah in dosežkih klavzure, ter za demonstracijo tehnik in strategij takšne raziskave.
8. Klavzura je raziskovalno orodje, ki nam pomaga spoznavno in praktično preveriti teme in izoblikovati naše osebno izkustvo.
9. Redne refleksije in skupinske debate služijo za povzemanje izkušenj in doseganje spoznanj ter omogočijo vpogled v izkustveno linijo.
10. Časovni razpored aktivnosti bo okvir za celoten potek dejavnosti/ performens, v katerem se bodo telesne aktivnosti (kot npr. plavanje) izmenjevale z intelektualnimi aktivnostmi – vse skupaj bo oblikovano v domišljen tok energijske obremenitve, zato, da bi dejavnosti potekale v čim boljšem vzdušju.
11. Dodatne ideje in domisleki so dobrodošli, vendar v okviru možnosti realizacije.
12. Pri dejavnostih udeleženci sodelujejo, če se jim tako zazdi,  pa lahko le opazujejo .
13. Prenosni telefoni bodo morali biti v 30 urah klavzure ugasnjeni, stiki izven skupine niso zaželjeni, zasebne komunikacije na spletu pa tudi ne.
14. Dva telefona bosta dostopna za nujne primere in za organizacijske potrebe.
15. Klavzura je zaprta za javnost, razen ko gre za obiske ljudi in krajev, ki so v programu. Prijatelji in obiskovalci pa so dobrodošli v nedeljo po zaključeni klavzuri ob 18.00, ko se lahko pridružijo prijateljskemu duhu skupine. Tedaj bomo tudi predstavili nekaj rezultatov in tudi odgovorili na vsa vprašanja. Deka-dance.
16. Udeleženci pridite s kolesom!!! Za poti po mestu bomo uporabljali kolesa. Prinesite dva kompleta oblačil (enega dekadentnega/ ali resnega, drugega udobnega običajnega), prinesite tudi kakšen dekadentni ali drugače ljub predmet, stvar, ki jo potrebujete za razvedrilo, napravo za snemanje, dokumentiranje, pisanje lastnega dnevnika in seveda pripomočke za osebno higieno. Prinesite tudi kopalke in brisačo. S seboj imejte okoli 20 eurov za vstopnino na kopališče in za morebitno kavico ali drugo pijačo med potmi (približno toliko bi porabili tudi med obiskom koncerta ali za kakšno drugo zabavo).
17. Mi poskrbimo za hrano in pijačo, za vse druge stvari, vstopnino v Živalski vrt in za pripravo situacije. Za vegetarijance bo prav tako poskrbljeno, vegane pa prosimo, da s seboj prinesete tisto, kar potrebujete.
18. Človekove pravice in posameznikovo integriteto bomo v vsakem trenutku in v celoti spoštovali!
19. Zadnji sestanek pred klavzuro za vse zainteresirane je četrtek 26.5.2016 ob 19.00 v Cirkulaciji 2 Tobačna Ljubljana.

V nadaljevanju še pravila v angleščini:
Read more �

Napovedujemo: Klima, dekadenca, človek|strojAnnouncing: Clime, decadence, human|machine

May 19th, 2016 | admin

[lang_si]Cirkulacija 2 napoveduje dogajanje v prihodnjih dveh tednih:

V goste prihaja Mike Hentz, ključni umetnik/ neukrotljivi sopotnik sodobne umetnosti – avtor/soavtor mnogih mednarodnih kulturno-umetniških platform! -> kdo je Mike Hentz <-

Hentz3n

Kaj nam bo ponudil:

Predavanje “Živa umetnost kot raziskovanje kulture in življenja”, ki bo v sredo 25. maja 2016 ob 18.00 na Akademiji za vizualne umetnosti AVA, Trubarjeva 5. Ljubljana

V predavanju bo Mike Hentz predstavil izbrane kulturne in umetniške projekte, ki jih je skupinsko ali samostojno izvedel v zadnjih 40 letih (Minus Delta T, Van Gogh TV, Frigo idr.). Hkrati nas bo seznanil z značilnostmi svojih pristopov – od situacijske in žive umetnosti, performansa, ulične umetnosti, akcionizma, body-arta, gledališkega pristopa vse do interaktivnih medijskih projektov. Posebno pozornost bo namenil živi umetnosti kot obliki raziskave kulture in življenja ter vidiku trajanja projektov – njegovi lahko tečejo več mesecev ali celo let.

Hentz že dobrih 40 let razvija in izvaja posebne tehnike skupinskega dela na področju kulture in umetnosti. V drugem delu predavanja bo pokazal nekaj primerov zaprtih performensov, ki jih imenuje “klima” (vzdušje, počutje). Trajajo od 24 ur do 2 tednov ter potekajo kot oblika skrbno zasnovane mise-en-scène človeških dinamik/ performansa. V vodeni situaciji zaprtega tipa se skupinsko delo in sobivanje združita v precizno časovno potekajočo dramaturgijo skupnega raziskovanja, eksperimentiranja in ustvarjanja.

Predavanje je uvod v Hentzovo 30-urno klavzuro “Klima, dekadenca, človek stroj”, ki bo potekala med 28. in 29. majem v prostorih Cirkulacije 2 v Tobačni 5 v Ljubljani. Prijave na to delavnico/ performens/ vodeno sodelovanje že sprejemamo!

inverted_237__contentimagesPerformensi/ predstave zaprtega tipa, ki trajajo med 24 urami in 2 tednoma, vedno potekajo kot vnaprej pripravljeni, zelo precizno oblikovani scenosledi/ scenariji. Vse poteka v živo. Ker pa udeleženci niso v javni situaciji, se lahko eksperimenti in tematike oblikujejo brez diktata popolnosti ali kritičnega očesa javnosti. Udeleženci skupine lahko potem zajemajo iz skupnega nabora tematik in dognanj iz izmenjanih znanj, teorije in prakse. Razpored časa in dejavnosti skupine so oblikovani glede na izbrano temo in okolje. Časovnica vključuje enakovredno mero telesnih in intelektualnih aktivnosti, kar upošteva različne tradicionalne in sodobne ritualne tehnike. Sodelovanje v takšni skupini pomeni za udeležence intenziven delovni dan, vendar so vključeni tudi razbremenilni trenutki: dobra hrana in zabava.

Glede na predvidene tematike bodo vsebinski poudarki:
Aspekti, ki jih vnaša beseda Klima – v različnih pomenih (od vroče do hladne, od dolgočasne, čustvene, živčne, do vzpodbudne, itd.) – bodo vključeni v okolja, ki jih bomo izbrali in počutja, ki jih želimo ustvariti. Prav tako vprašanja, ki se tičejo pojma Dekadence – od propada Rimskega cesarstva do naših postmodernističnih življenj. „Človeška bit v času industrijske revolucije“ je precej neznan pristop Christiana Andersa o čustvenem odnosu med človekom in strojem.

Klavzura (predstava zaprta za javnost) se bo začela v soboto, 28. maja 2016 ob 12.00 in bo trajala do 18.00 naslednjega dne, ko bo klavzura odprta in bo možen javni vstop – sledil bo namreč prigodni Deka-dance

Prijave za sodelovanje na klavzuri nabiramo na telefonski številki 040 911 069. Število mest je omejeno na 15, zato ne odlašajte! Zaželjena je zelo mešana struktura udeležencev.

Najpomembnejše pri takšni klavzuri je, da udeleženci ostanejo skupaj do konca. Seveda lahko vsakdo odide kadarkoli. Če pa nekdo zapusti skupino, se ne more več vrniti vanjo.

Le tisti, ki boste ostali od začetka do konca, lahko izkusite krožno logiko debat in spoznanj, se naučite tehnike, prepoznate napake in – na podlagi izkustvene prakse – razumete razvojno pot do kvalitet, pomembnih za skupinsko delovanje.

Prostor za spanje v tisti noči je Cirkulacija 2, prinesite spalne vreče, za skupinske poti po mestu je priporočeno, da udeleženci pridejo z lastnimi kolesi. Prav tako se primerno oblecite, s seboj prinesite dodatna bolj topla obačila. Tudi stvari, knjige ali orodja, naprave, za katere mislite, da bi jih lahko vključili/ uporabili v različnih trenutkih, vzdušjih.

Delo bo dokumentirano, vendar le za interno rabo skupine in kot orodje, ki je na voljo vsem udeležencem. Objavljen bo le povzetek z  opisom tehnik in časovnica aktivnosti. Kaj več pa le v primeru skupnega dogovora v skupini.

V nedeljo, 29. maja 2016 se ob 18.00 torej začne DEKA-DANCE!

V ponedeljek 30. maja ob 23.00 lahko marsikaj o dogajanju okrog Hentza, klavzure in Cirkulacije 2 izveste na Radiu Študent.

V sredo 1. junija ob 21.00 pa napovedujemo zaključni dogodek tega desetdnevnega segmenta v Cirkulaciji 2, ki bo neke vrste končna produkcija.

Soorganizirajo: Cirkulacija 2, Društvo za kulturo in teorijo Igor Zabel in Akademija za vizualne umetnosti AVA Ljubljana
Sofinancira: Mestna občina Ljubljana
Predavanje je pripeto na posvet KAKO JE UMETNOST POMEMBNA. IN KAKO POMENI., v organizaciji DUM – društva umetnikov in Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo.

[lang_en]Cirkulacija 2 announces next two weeks of activities:

Our guest artists is Mike Hentz, key figure of contemporary art – author/co-author of the most important international arts&culture platforms! -> introducing Mike Hentz <-

Hentz3n

He offers:

A lecture “Live Art as Research of Culture and Life” on Wednesday, 25th May 2016 at 18.00 at Academy for Visual Arts AVA, Trubarjeva 5, Ljubljana

Mike Hentz will show and explain artistic and cultural projects, which he has realized in the last 40 years with groups and alone (Minus Delta T, Van Gogh TV, Frigo etc.). From situation art, street art, actionism, bodyart, theaterlike to interactive media projects – all these approaches will be shown and discussed. Also his durational projects lasting months and even years will be presented.

Mike Hentz has been practicing and developing special techniques of group work in artistic and cultural situations. He will present some of his earlier “klima” workshops/ closed type performances, which can last between 24 hours and 2 weeks. They are well prepared „mise en scenes“ of  live action/ life within a group trying to act as a collective.

The lecture is also an introduction to his 30-hours klavzur/ closure/ a closed situation “Clime, Decadence, Human, Machine” that will take place on 28th and 29th May at Cirkulacija 2 in Tobačna 5 Ljubljana. You can already apply to participate on this workshop/ performance!

inverted_237__contentimagesClosed type performances, lasting between 24 hours and 2 weeks, are always well structured timelines of activities – a live dramaturgy. As the participants are not in a public situations, experiments and themes can be tested and refined without the stress of perfection and a critical public eye. It gives the group a collective pool of practice, theory and knowledge in the fields and themes they work. The partition and timetables are thematicly structured in ambiances and themes in which the group collectivly perform. The timetables are energetically organized to fullfill a balance between bodywork and intellectual work, which in one part certainly refers to traditional and modern ritual technics, but also organizes an endurance and help of concentration in the different themes practices. Certainly a full day of work, but pleasure and good creative food are included.

The themes: human machine, decadence and klima are major themes in this upcoming 30 hours closureat Circulacija 2.

„The human soul in the time of industrial revolution“ is rather unknown approach of Christain Anders to the emotional relation between man and machine and will be integrated in the research and planned exercises.
The aspect of Klima/ Clime –  in different senses (from hot to cold, from nervous to boring) will be integrated in the different locations and atmospheres we want to create.
And questioning Decadence from the fall of the roman empire to our postmodernistic life will be celebrated, compared and questioned till the performance of Deca – dance.

One of the conditions of the participants is, that they stay together from beginning to the end. If somebody leaves he cannot re­enter the group, but everybody is free to leave if desired and it will not be discussed. It is recommanded really to stay from beginning till end, because in the roundup and regular resumees and discussions, the technics, mistakes and experienced practices can be interpretated and understood in a collective quality devellopement.

The hub for sleeping will be Circulacija 2 – bring the sleeping bags, for visiting other sites it is recommended to bring bycicles. Also take comfortable cloths and a set of serios cloths, objects books and tools of your choice which you’d like to use or integrate in the different performances or atmospheres.

Closure/ Klavzura (closed to public) will begin on Saturday, 28th May at 12.00 and will last to 18.00 on the next day (Sunday), when it will be opened and made accessible to public – what follows is Deca-dance

To apply for parrticipation call 040 911 069. Number of participants is limited to 15 – do not wait to apply! We wish for a broad structure of participants.

On Sunday 29th May 2016 at 18.00 starts… the DECA-DANCE!

On Monday 30th May at 23.00 on Radio Student – a special program Re: Hentz, closure/klavzur and Cirkulacija 2.

On Wednesday 1st June at 21.00 the final session of the the 10-day segment at Cirkulacija 2.

Co-organizers: Cirkulacija 2, Igor Zabel Association for Culture and Theory, and A.V.A. Institute
Co-financed by: City of Ljubljana – Department for Culture
Lecture is associated with the program HOW ART MATTERS. AND HOW IT MEANS., co-organized by DUM Association of Artists and Igor Zabel Association for Culture and Theory.