A Pit of Koelse | Luknja Koelse

May 19th, 2018 | admin

Koelse vabi: od srede, 23. maja 2018 – vsak dan med 18.00 in 20.00 – vabljeni na finsko savno (in razstavo paranormalnih naprav) v Cirkulacijo 2 | Tobačna Ljubljana.

Desetdnevna nanizanka o finski družini Koelse:

A Pit of Koelse.

It is 03:10. Back home. Finally. Accordion music plays on the backgroud. Tuomas rests comfortably in a fetus position in the corner of a large leather couch. We are writing his part of the press release. At Cirkulacija 2, we have nondescript piles of junk spreading through the space like a disease. Proper granite is hard to find. In Finland we at least had rocks. One day into the process, and it is already this great. Wednesday will be something out of this world.

Otto: I do not know why I started this project. I do not have a clear, or even unclear idea what we are doing, or why. Your transcendence is our goal.

Antti: Hi! I am Antti from Koelse. I come from Finland. I like confusing social experiments and hanging out naked. I think end will come soon.

Boštjan: Are you oracle?

Tuomas: Shouldn’t oracle should be independent?

Boštjan: In old Greece oracle was a virgin.

 

Okvir razstave/ situacije je pogojno tehno-religiozen. Med obvezne rituale sodi finska savna. Med pripomočki za dosego višjih (nižjih?) dušnih stanj pa bodo tudi naslednji sklopi naprav: “dream machines”, “symbolic machines”, itd. Zgodovina prvih desetletij tehnološkega razvoja (19. stoletje) je polna naprav, ki naj bi merile ali vplivale na človeška psihosomatska stanja. Ni čisto jasno, kako so te naprave delovale, saj so pogosto delovale tudi, če niso bile prižgane. Koelse v prihodnosti načrtujejo muzej takšnih paranormalnih naprav.

Koelse je postmedijska in postdisciplinarna skupina iz Helsinkov/ Finska – kolektiv za eksperimentalno elektroniko. Po skromni samodefiniciji je skupina navdušencev nad eksperimentiranjem. Zbirajo različne stare aparate in jih preurejajo v zvočne naprave. S temi napravami odigrajo koncert, zgradijo instalacije in učijo druge, kako delati podobne stvari. S projekti, ki so lahko v obliki performensov, instalacij, koncertov ali delavnic je skupina Koelse od leta 2002 gostovala vsepovsod po Evropi – v galerijah in muzejih – pa tudi po smetiščih in skvotih.

Finski gostje so zelo naklonjeni odprtokodnim principom, ki jih sugerirajo in aplicirajo tudi na druga polja medčloveških dejavnosti – še posebej: delo. Njihov pristop je vedno tudi „hekerstvo“ na živem telesu družbe. Njihovi umetniški izrazi segajo od okroglih miz, performensov, delavnic, aktivističnih pristopov: organiziranja kolektivov in dejavnosti, instalacij in koncertov.

Gostujoči: Antti Ahonen,Otto Urpelainen, Tuomas Häkkinen in Tomi Flink.

http://anttia.net/koelse/
https://www.facebook.com/koelse/

Sodelujoči na strani Cirkulacije 2: Stefan Doepner, Borut Savski, Monika Pocrnjić, Alessandro Di Giampietro in Boštjan Leskovšek.

Gostovanje Koelse v Ljubljani je del dvosmerne izmenjave med dvema kolektivoma. Pri ljubljanskem delu bo poudarek na predstavitvi dela in del finskih umetnikov. Predvidevamo navezave sodelovanj, ki so bodo lahko začela znotraj ljubljanskega dela in se v vmesnem času razvila in udejanjila na gostovanju Cirkulacije 2 na festivalu Pixelache na Finskem v oktobru 2018. Pixelache je sicer eden od najbolj znanih novomedijskih festivalov v Evropi.

https://www.pixelache.ac/

 

Špajz + Sound Arson / Velenje v Ljubljani: Kutwyv

May 13th, 2018 | admin

V torek, 15 .maja 2018 ob 20.30, vabimo v Cirkulacijo 2 | Tobačna Ljubljana na gostujoči velehrupni dogodek: 

  K U T W Y V 

Prednastopajoči:        Kikiriki      SNØGG 

KUTWYV

Kutwyv (Lorna Buckley) je ena najuspešnejših nizozemskih noise artistov, čeprav prihaja originalno iz Irske, katere glavna značilnost je, da preseneča s svojimi nastopi – tako v glasbenem smislu, kot v odrski prezenci. Kot članica mendarodne zasedbe FCKN BSTRDS se je predstavila že po celotni Evropi, med drugim pa je tudi ena glavnih organizatorjev festivala sodobnih umetnosti SOTU v Amsterdamu.

https://www.facebook.com/Kutwyv-1165187226843489
https://www.youtube.com/watch?v=-5FRqS-pNwI&list=PLCzqg2mdBxwQxPi9iuLxAdJQQRCjbGfGj

KIKIRIKI

Kikiriki aka. Nina Farič je že dvajset let dejavna v raznih glasbenih kolektivih. Od leta 2009 nastopa kot solo noise izvajalka, eksperimentira z v živo sproduciranim zvokom iz predvsem analognih sintetizatorjev ali naredi-sam elektronskih vezij. Kot Kikiriki je izdala devet izdaj, od tega par kolaboracij.

http://kikiriki.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/watch?v=bDtMAd2knVw&list=PLXmHZw—r1q_PrYCn0Rr52Atgsoni_0p

SNØGG (noise edition)

Snøgg je experimentalni black metal duet iz Velenja nastal leta 2013, znan po zelo raznovrstnih nastopih, ki segajo od tradicionalnega black metala, preko post metala do akustičnih in noise performensov. V večini primerov na odru nista sama, ampak sta obdana z več ali manj gosti. V skoraj petlenem obstoju je Snøgg izdal demo in tri ep-je (self-titled, Qivitoq, Abeloth), poleg Slovenskih nastopov pa imajo za seboj že 4 turneje po vzhodnji in južni Evropi ter tudi nekaj posameznih koncerov v Nemčiji in na Nizozemskem.

https://www.facebook.com/Snoggband/
https://snogg.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/watch?v=EEkkcFBktvA&list=PL9C_JShHaDOxLCWmGyk2_FCHX49bUWni3

Nova londonska scena | New London underground Specimens, JC Leisure, Vida Vojić, Joe Summers

May 8th, 2018 | admin

Petek, 11. maja 2018 ob 20.30 v Cirkulaciji 2 Tobačna Ljubljana: 

First Terrace Records in Pale Master predstavljata: Specimens, JC Leisure, Vida Vojić, Joe Summers

“Mlada južnolondonska neodvisna eksperimentalna scena v podalpski vasici! Pridružena tudi nova severnoangleška liverpulska ter švedsko-berlinska…”

First Terrace Records je londonska neodvisna založba, usmerjena na eksperimentalno glasbo raznolikih zvrsti. Podobno deluje tudi liverpulska založba Pale Master. Založba je način oblikovanja kolektivne platforme. Evropsko turnejo vidijo kot možnost neposrednih sodelovanj s sorodnimi kolektivi in posamezniki.

Specimens – https://soundcloud.com/specimensmusic
Občutljivo razporejene zanke s kaset, multiple plasti sintetiziranih zvokov  in razbohoten kitarski zvočni zid. Alex Ives (aka Specimens) je producent  in glasbenik, ki so ga h kreaciji tovrstne glasbe lerta 2014 napotila dela ustvarjalcev kot so: William Basinski, Lawrence English, Leyland Kirby, Helm in drugih.

Vida Vojić – http://vidavojic.tumblr.com
Delujoča v Berlinu. Zvočna ekspresij/ glasovne manipulacije/ introvertirani ritmi/ nostalgični ambienti/ elektrificirani izbruhi. ”Nezavedno sem se znašla v zvoku, kjer lahko izrazim nevidno notranje. Vse prepleteno, močan občutek v želodcu, spremenjen v zvok, se razrašča v povsem nov svet. Iščem čistost – tisto kar je potlačeno pod intelekt. Fizična reakcija na soočenje s samim seboj, ki razgradi mejo med mano in mojim odsevom – zvokom. Največja izguba je pozabiti čutiti. Skušam se čimbolj približati občutkom, ne da bi karkoli razlagal – pustiti stvari odprte za neprestano raziskovanje. Morda tedaj misel postane nepomembna, poslušanje pa najprej stvar telesa in šele potem misli.”

JC Leisure – https://soundcloud.com/jczones
Na podlagi posnetkov zadnje angleške glasbeno-kulturne alternative (jungle, garaža in piratski radio) iz let 1994-2002, JC Leisure rekontekstualizira angleško postklubsko postkapitalistično prihodnost.

Joe Summers – https://soundcloud.com/first-terrace-records/joe-summers-good-news
Oblikovan feedback & ojačen zvok metala. Nejasne vibracije / iskanje resonanc/ občutka prostora.

Pale Master – https://palemaster.bandcamp.com/
Založba iz Liverpoola, ki jo vodi JC Leisure

First Terrace Records – https://firstterracerecords.bandcamp.com/
Založba iz Londona, ki jo vodita Joe Summers & Alex Ives

http://firstterracerecords.com | https://soundcloud.com/first-terrace-records | https://twitter.com/firstterrace | https://www.facebook.com/firstterracerecords

 

 

John Duncan “The TELL” = svetovna premieraJohn Duncan “The TELL” = world premier

April 18th, 2018 | admin

[lang_si]Četrtek, 26. april 2018 ob 20.30: John Duncan, kratkovalovna skladba  “The TELL”
v sodelovanju s Cirkulacijo 2; kroženje kratkovalovnega spektra
Cirkulacija 2, Tobačna Ljubljana

The TELL pomeni na videz nepovezano izgovarjanje kratkih povedi – kot v transu – ki pa se v prihodnosti izkažejo kot pomensko povedne in pravilne.

John Duncan bo na ponovno povabilo Cirkulacije 2 v času štirih dni bivanja v Ljubljani premierno izvedel koncert/ predstavo s prostorskim zvokom, ki ga omogoča sistem vrtečih se zvočnikov izdelan v Cirkulaciji 2. Zvočni viri bodo kratkovalovne radijske emisije. Medij kratkovalovnega radia je eden od Duncanovih zvočni instrumentov že desetletja. Vsak zvok oddajan na Zemlji se pod vplivom atmosferskih, sončnih in drugih dinamik predrugači v nekaj nepredvidljivega in neponovljivega. Prav tako tudi vsak od teh vplivov samostojno proizvaja specifične radijske signale. Duncan bo na podlagi teh zvokov pripravil večkanalno kompozicijo zvokov, ki jih bo v živo razporejal po prostoru.

Člani Cirkulacije 2 bodo nato sugerirali neposrednejšo izkušnjo lovljenja radijskih in drugih valov v realnem času. Gre za sodelovalno produkcijo pri kateri sodelujejo trije tuji gostje in trije domači: Stefan Doepner, Borut Savski, Boštjan Leskovšek, Yelena De Luca Mitrjushkina (Bologna/ Italija) in Ivan Pjevcevic (Bologna/ Italija) in seveda John Duncan.

John Duncan je po rodu Američan, v preteklih petih esetletjih pa je deloval v Los Angelesu, Tokyu, Amsterdamu, trenutno pa v Bologni v Italiji. Njegova področja so performens/ akcionizem, instalacije, sodobna glasba, video in eksperimentalni film. Njegovi dogodki so raziskovanja temeljnih eksistencialnih pojavnosti – kontroverzni in pogosto skoraj brutalno neposredni. Izredno pomembno je njegovo delo na področju zvoka (glasbe). Sodeloval je s Franciscom Lópezom, zeitkratzerjem, Elliottom Sharpom, itd. Leta 2008 je začel poučevati umetnost zvoka na bolonjski Akademiji lepih umetnosti. Neprestano ostaja aktiven na svojih umetniških področjih, razširil je delovanje tudi na glasbo za sodobni ples.
http://www.johnduncan.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Duncan_(artist)

Yelena De Luca Mitrjushkina (Elena De Luca) je fotografinja, direktorica umetnostne galerije Narkissos Contemporary Art Gallery v Bologni / Italija in v letih 2012/13 glavna urednica spletne revija Creazina (http://www.creazina.it), ki se ukvarja s širokim spektrom kreativnih polj: umetnost, film, ilustracija, moda, oblikovanje in spremljanje vseh teh dogodkov.

Ivan Pjevcevic (Bologna/ Italija) je video umetnik mlajše generacije. ki je sodeloval pri projektu Johna Duncana TERRA AMARA na festivalu AngelicA 26 leta 2016.
http://www.johnduncan.org/video/terra_amara.html

Kdo danes sploh še posluša radio? Ali prisluškuje kratkovalovnemu in srednjevalovnemu spektru in lovi daljne radijske postaje? Ali koga sploh še fascinira občutek daljave, ko je vse tako blizu in dostopno?

Ali kdo sploh še oddaja na teh frekvencah? Ali pa je prosluli medij spet mesto bohotenja naravnih dinamik, radio pa stvar medijske predzgodovine, v kateri je radijski medij zavzemal bistveno mesto. Sprehajanje z radijskim sprejemnikom po teh frekvencah danes povzroči močan občutek, da prisluškujemo posnetkom iz preteklosti – iz časa velikih ideologij.

Radijski valovi so eden od t.i. naravnih resursov, ki so podobno kot drugi (podzemlje pod, zrak nad, obalni pas ob, dež in pitna voda, ki se zbira na dvodimenzionalnem terenu) podložni teritorializaciji – pripadajo teritoriju. Ta poteka najpogosteje na državni ravni (“javni”), vendar je lastništvo lahko tudi privatno. V primeru radijskih valov je teritorij pretežno nadnacionalni, razen v primeru valov kratkega dosega.  Teritorializacija naravnih resursov je seveda tipična kolonizacija – v primeru radijskih valov – zelo abstraktnega (večdimenzionalnega) teritorija.

Za naravne resurse se pogosto reče, da praviloma pripadajo vsem, oziroma točneje: nikomur posebej. Beseda zveza, ki jo v takšnih primerih pogosto uporabljamo je “javni prostor”. Vendar je jasno, da so naravni resursi na na tržišču in se dajejo v začasno upravljanje. Slednje kaže na razumevanje, da so naravni resursi samoobnovljivi, neizčrpni in večni. V primeru nižjih radijskih frekvenc se zdijo ponovno prepuščeni naravi.

Alessandro Di Giampietro je na performensu naredil video hommage vrtečim se zvočnikom, ki jih je v glavnem naredil Stefan Doepner

 

Foto: Boštjan Leskovšek

 

 

 

 

[lang_en]Thursday, 26th April 2018 at 20.30: John Duncan, a shortwave composition “The TELL”
in participation with Cirkulacija 2; the circulation of shortwave spectrum
Cirkulacija 2, Tobačna Ljubljana

On the occasion of our second invitation John Duncan and two artists from Bologna | Italy and the C2 crew will prepare and perform a concert/ performance with spatial sound system of Cirkulacija 2. Sound sorces will be shortwave radio emissions. The shortwave radio medium has been one of Duncan’s instruments for decades. Every sound transmitted by radio from Earth is by way of atmospheric, solar and other influences transformed into something  unpredictable and non repeatable. Any of these influences also has its own radio dynamics. On the basis of these sounds Duncan will present a multi-channel composition, that will be distributed in space live.

Members of Cirkulacije 2 will also suggest a more immediate experience of catching the real-time radio signals. The project is a collaboration among three guest artists and three home artists.

John Duncan is an American, worked in Los Angeles, Tokyo, Amsterdam, currently in Bologna | Italy. His artistic areas are performance/ actionistic events, installations, contemporary music, video and experimental film. His events are jumps into basic existential situations – controverse and often almost brutally direct. Very important is his work in sound and music. He collaborated with Francisco López, zeitkratzer, Elliott Sharp, etc. In 2008 he started to teach sound art at Bologna Academy of Fine Arts. He remains active as artist, expanding it to music for contemporary dance.
http://www.johnduncan.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Duncan_(artist)

Yelena De Luca Mitrjushkina (Elena De Luca) is a photographer, chief of Narkissos Contemporary Art Gallery in Bologna / Italy and in 2012/13 she was editor in chief of Creazina (http://www.creazina.it) webzine – delaing with wide area of creative fields: art, movies, illustration, fashion, design.

Ivan Pjevcevic (Bologna/ Italy) is a video-artist. He participated in John Duncan’s TERRA AMARA project at AngelicA 26 festival (2016).
http://www.johnduncan.org/video/terra_amara.html

Participants on the side of Cirkulacija 2: Stefan Doepner, Borut Savski and Boštjan Leskovšek.

Is anybody at all still listening to radio nowadays? Or scanning the short and medium waves searching for far-away radio stations? Is anybody still fascinated by the notion of distance when everything is so readily available? Does anybody still transmit on these frequencies? Or has the medium simply slipped back to the its natural dynamics, and the radio has become a thing of media history – where it holds the most important place. Nowadays, scanning the medium waves with a radio receiver produces a strong feeling of listening to the pieces of the past – from the times of the big ideologies.

Radio waves are one of the so-called natural resources that are being territorialized – similarly to the others (subterranean under, air above, coastal line at, rain and water, collecting on a two-dimenional terrain) – they belong to a territory. This occurs most often on state/ national levels (public), but the ownership can be private also. In the case of radio waves the territory is mostly international, except with short distance waves.  Territorialization of natural resources is of course a typical colonisation act – in the case of radio waves: of a very abstract (multidimensional) territory.

For natural resources it is often said that they belong to everybody – more precisely: to nobody in particular. Often one hears the definition “public space”. It is clear however, that natural resources are on the market and given on the lease. The temporality of lease shows the understanding that the natural resources are self-sustainable, inexhaustible and everlasting. In the case of lower frequency spectrum they are left back to the nature.

Alessandro Di Giampietro made a video hommage to turning loudspeakers mostly made by Stefan Doepner

Photo: Boštjan Leskovšek

 

In vendar se vrti | Eppur Si Muove

April 12th, 2018 | admin

Otvoritev sezone bo predstavitev rezultatov dela v ravno minulih zimskih mesecih (ko člani Cirkulacije 2 ne počivajo) in napoved bližnje prihodnosti v Cirkulaciji 2| Tobačna Ljubljana.

Četrtek, 12. april 2018 ob 20.30: In vendar se vrti | Eppur Si Muove; Stefan Doepner, Borut Savski, Boštjan Leskovšek in Alessandro Di Giampietro z novimi domislicami…

Trmoglava izjava ”eppur si mouve”| ”in vendar se vrti” seveda pripada Galileu Galileiu, ki je kot moder mož priznal premoč tedanje dogme in tako ohranil lastno kožo, izjava pa je prišla v zgodovino znanosti kot simbolna zmaga nove (znanstvene) dobe. Ki je tudi napisala zgodovino, kot jo danes vemo.

(foto: Stefan Doepner – spinningSpeakerMicrophoneFeedbackSystem)

Stefan Doepner bo predstavil njegov sistem akustično aktivnega sistema s povratno zanko (spinningSpeakerMicrophoneFeedbackSystem), ki ga je prvič uporabil že pred leti, zdaj pa je dodelan z vsemi izdelovalnimi možnostmi trenutnega strojnega parka C2.

Foto Mahnič

Borut Savski  je v preteklih mesecih prav tako izdatno uporabil strojni park C2 in izdelal dve električni kitari: levo in desno polovico. Pri predstavitvi, ki ne bo nič manj kot koncert,  bo uporabil tudi najnovejšo verzijo poganjavčka, ki je dvokanalni softverski sempler. V detajle izdelave kitarskih polovic lahko pokukate na spletnem naslovu:
http://www.ljudmila.org/~savskib/?p=630

Boštjan Leskovšek:
“V vrtinec oscilatorjev
ujeta kalimba, ki
iz domačega preide v tujost
neznanega. Elektonika:
0-Coast, Axoloti(8xOSC),
Werksttat 0-1, Pure data Loop
.ROR”

Alessandro Di Giampietro pa je za to priložnost sestavil instalacijo Take A Rest (sl: Postoj in počij…)

 

Cirkulacija 2: Program 2018

March 24th, 2018 | admin

Z novim veseljem napovedujemo otvoritev najnovejše sezone 2018/ letnik XI v Cirkulaciji 2!

Četrtek, 12. april 2018 ob 20.30: In vendar se vrti | Eppur Si Muove; Stefan Doepner, Borut Savski, Boštjan Leskovšek in Alessandro Di Giampietro z novimi domislicami…

(foto: Stefan Doepner – spinningSpeakerMicrophoneFeedbackSystem)

Trmoglava izjava ”eppur si mouve”| ”in vendar se vrti” seveda pripada Galileu Galileiu, ki je kot moder mož priznal premoč tedanje dogme in tako ohranil lastno kožo, izjava pa je prišla v zgodovino znanosti kot simbolna zmaga nove (znanstvene) dobe. Ki je tudi napisala zgodovino, kot jo danes vemo.

**********************
Dva prispevka k bližnji preteklosti:

Nekatere najbolj reprezentativne zvočne zabeležke Cirkulacije 2 v lanskem letu lahko preverimo na Trivia Records.
http://www.3via.org/records

V preteklih nekaj tednih smo pripravili posebne vrste spletni radio C² Sound Cloud, ki jemlje zvočne datoteke iz bogate zakladnice Cirkulacije 2.
http://www.cirkulacija2.org/cumulus.php

Video arhivi na  youtube
https://www.youtube.com/results?search_query=cirkulacija2

 

V nadaljevanju napovedujemo naslednje pomembnejše sklope sezone, o katerih boste obveščani sproti:

**********************

24. – 28. april 2018, celovečerni dogodek 26. aprila 2018: John Duncan – Tell + Cirkulacija 2 – Kroženje kratkovalovnega spektra = svetovna premiera skladb

Ameriški umetnik John Duncan bo na ponovno povabilo Cirkulacije 2 v času štirih dni bivanja v Ljubljani premierno izvedel koncert/ predstavo s prostorskim zvokom, ki ga omogoča sistem vrtečih se zvočnikov izdelan v Cirkulaciji 2. Zvočni viri bodo kratkovalovne radijske emisije. Medij kratkovalovnega radia je eden od Duncanovih zvočni instrumentov že desetletja. Vsak zvok oddajan na Zemlji se pod vplivom atmosferskih, sončnih in drugih dinamik predrugači v nekaj nepredvidljivega in neponovljivega. Prav tako tudi vsak od teh vplivov samostojno proizvaja specifične radijske signale. Duncan bo na polagi teh zvokov pripravil večkanalno kompozicijo zvokov, ki jih bo v živo razporejal po prostoru. Člani Cirkulacije 2 bodo nato sugerirali neposrednejšo izkušnjo lovljenja radijskih signalov v realnem času. Gre za sodelovalno produkcijo pri kateri sodelujejo trije tuji gostje in dva ali trije domači.

John Duncan po rodu Američan, deloval pa je v Los Angelesu, Tokyu, Amsterdamu, trenutno pa v Bologni v Italiji. Njegova področja so performens/ akcionizem, instalacije, sodobna glasba, video in eksperimentalni film. Njegovi dogodki so raziskovanja temeljnih eksistencialnih pojavnosti – kontroverzni in pogosto skoraj brutalno neposredni. Izredno pomembno je njegovo delo na področju zvoka (glasbe). Sodeloval je s Franciscom Lópezom, zeitkratzerjem, Elliottom Sharpom, itd. Leta 2008 je začel poučevati umetnost zvoka na bolonjski Akademiji lepih umetnosti. Neprestano ostaja aktiven na svojih umetniških področjih, razširil je delovanje tudi na glasbo za sodobni ples.
http://www.johnduncan.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Duncan_(artist)

Sodelujoči gosta pri projektu: Yelena De Luca Mitrjushkina je fotografinja, direktorica umetnostne galerije Narkissos Contemporary Art Gallery v Bologni / Italija, Ivan Pjevcevic (Bologna/ Italija) je video umetnik mlajše generacije. ki redno sodeluje pri projektih Johna Duncana. Sodelujoči na strani Cirkulacije 2: Stefan Doepner, Borut Savski in Boštjan Leskovšek.

**********************

Petek, 11. maj 2018 ob 20.30: First Terrace Records presents: Specimens, JC Leisure, Vida Vojić, Joe Summers
First Terrace Records je londonska neodvisna založba, usmerjena na eksperimentalno glasbo raznolikih zvrsti. Evropsko turnejo vidijo kot možnost neposrednih sodelovanj s sorodnimi kolektivi in posamezniki.
First Terrace Records is an indie label based in London/ UK focused on experimental musics of various kinds. We are on tour around Europe in May with our friends Pale Master and Vida Vojić. We are seeing this tour as a collaborative platform, on which to work with other like minded people and collectives.
Specimens – https://soundcloud.com/specimensmusic
Delicately arranged cassette loops, synth layers and swelling, wall-of-sound guitar.
 
Vida Vojić http://vidavojic.tumblr.com
Sound expressionist, vessel of unconscious secrets. Vocal manipulation/introverted beats/nostalgic ambiences/electrified outbursts
Taking an archive of jungle, garage and pirate radio mixtapes from 1994-2002, JC Leisure recontextualises the collection for our post-club world/post capitalist future through live manipulation, processing and layering.
Sculpted feedback & amplified metal. Uncertain vibrations/searching resonance/sense of place.
Label based in Liverpool, run by JC Leisure
 
Label based in London, run by Joe Summers & Alex Ives (Specimens)
http://firstterracerecords.com | https://soundcloud.com/first-terrace-records | https://twitter.com/firstterrace | https://www.facebook.com/firstterracerecords

**********************
Torek, 15. maj 2018:  Kutwyv
Kutwyv (Lorna Buckley) je nedvomno ena najuspešnejših nizozemskih noise artistov, čeprav prihaja originalno iz Irske, katere glavna značilnost je, da preseneča s svojimi nastopi – tako v glasbenem smislu, kot v odrski prezenci. Kot članica mendarodne zasedbe FCKN BSTRDS se je predstavila že po celotni Evropi, med drugim pa je tudi ena glavnih organizatorjev festivala sodobnih umetnostu SOTU v Amsterdamu.
https://www.facebook.com/Kutwyv-1165187226843489
https://www.youtube.com/watch?v=-5FRqS-pNwI&list=PLCzqg2mdBxwQxPi9iuLxAdJQQRCjbGfGj
13. maja 2018 nastopa na festivalu Sound Arson v Velenju (https://www.facebook.com/SoundArson/).
Prednastopajoči nekdo od sledečih: Kikiriki, King Korg, NeoCymex, Azbuka.
**********************

21. – 30.  maj 2018:  Na rezidenci bo hekerska postmedijska in postdisciplinarna skupina Koelse iz Helsinkov/ Finska
Med dogovarjanji o sodelovanju s finskimi kolegi – umetniško-tehnološkim kolektivom Koelse, ki je že vrsto let organizirajo in tudi umetniško sodelujejo pri festivalu Pixelache – smo se strinjali s konceptom skupinske razstave, instalacije, sodelovanj in večih živih performensov, kot je to v navadi pri Cirkulaciji 2. Sodelovanje smo oblikovali kot dvosmerno enakovredno gostovanje na relaciji Ljubljana – Helsinki.

Pri ljubljanskem delu bo poudarek na predstavitvi dela in del finskih umetnikov. Predvidevamo navezave sodelovanj, ki so bodo lahko začela znotraj ljubljanskega dela in se v vmesnem času razvila in udejanjila na gostovanju Cirkulacije 2 na festivalu Pixelache na Finskem v začetku oktobra 2018. Pixelache je eden od najbolj znanih novomedijskih festivalov v Evropi.

Koelse je imenovano kot društvo za eksperimentalno elektroniko. Po skromni samodefiniciji je skupina navdušencev nad eksperimentiranjem. Zbirajo različne stare aparate in jih preurejajo vvzvočne naprave. S temi napravami odigrajo koncert, zgradijo instalacije in učijo druge, kako delati podobne stvari. S projekti, ki so lahko v obliki performensov, instalacij, koncertov ali delavnic je skupina Koelse od leta 2002 gostovala vsepovsod po Evropi – v galerijah in muzejih – pa tudi po smetiščih in skvotih. Finski gostje so zelo naklonjeni odprtokodnim principom, ki jih sugerirajo in aplicirajo tudi na druga polja medčloveških dejavnosti – še posebej: delo. Njihov pristop je vedno tudi družbeno osveščen. Torej: družbeno „hekerstvo“ v enaki meri kot pri „hekanju“ elektronike. Vsi so sposobni raznih načinov javnega nastopanja. Njihovi umetniški izrazi segajo od okroglih miz, performensov, delavnic, aktivističnih pristopov: organiziranja kolektivov in dejavnosti, instalacij in koncertov. Okvir bo tehnoreligiozen.

Gostujoči: Antti Ahonen, Sara Milazzo, Otto Urpelainen, Tuomas Häkkinen in/ali Tomi Flink.
http://anttia.net/koelse/
https://www.pixelache.ac/
https://www.facebook.com/koelse/

Sodelujoči na strani Cirkulacije 2: Stefan Doepner, Borut Savski, Monika Pocrnjić, Alessandro Di Giampietro in morda Boštjan Leskovšek.

**********************

26. maj 2018:  MiniMakerFaire Ljubljana 2018; tokrat poteka na ploščadi pred skupščino in v Cankarjevem domu
Cirkulacija 2 bo ponovno t.i. soorganizator, kar pomeni da bo samostojno in bistveno vsebinsko prispevala k celodnevnem dogajanju na sejmu.  Pri tem nam bodo pomagali finski kolegi Koelse!

**********************

Sobota, 9. junij 2018: koOonC2rt – oOo in C2 z gosti / 10- ali 15-letnica komunalnih koOoncertov

oOo je trojica, ki je morda bend – ali pa tudi ne – in v zadnjih letih (desetletnica?) širi prostor rokenrola na improvizacijsko in družbeno sodelovalno.
https://www.facebook.com/oOofreeo/

Celoten prostor C2 pretvorjen v združen oder in poslušalnico. oOo smo na sredini prostora, ostali glasbeniki pa razporejeni po prostoru. Vsi skupaj improviziramo po načelih poslušanja in ustvarjanja prostora za skupni zvok. Med izvajanjem je vsak glasbenik svoj vir zvoka in se vklaplja v celoto in izklaplja iz nje po svoji presoji brez omejitev. Poslušalci po prostoru lahko gibljejo prosto. S tem neposredno vplivajo na svoj mix in slišno zvočno sliko. Namen nastopa je ustvariti celoto in posamezne zvočne prostore, ki se zapirajo in odpirajo v skupni zvok.

Uverturni spisek  sodelujočih: trojica oOo, člani C2, Iztok Osojnik (poezija), Dejan Koban (poezija), Nina Dragičevič (abelton), Nina Farič Kikiriki (nojz), itd.

**********************

18. in 19. junij 2018 ter 4. in 5. julij 2018: Pošta – projekt plesalcev Jane Jevtović in Engin Cana
/podrobnosti sledijo/

**********************

21. – 30. junij 2018: Alessandro Di Giampietro – Zadeve| Cose (del projekta Whatever you think I am -> that is what I am not); produkcija v centru Ljubljane
V Ljubljani bo avtor v okviru projekta začasno ustvaril prostor spoznavanja in druženje, ki bo mali bar – najbolj razumljivo izhodišče kreacije prostora druženja. Vendar bi šlo za zelo neobičajen bar – za umetnost samo po sebi. Vsak predmet v baru – od stola do kozarca – bi bila stvaritev umetnika. Aktivni del umetnosti bi tako postali tudi obiskovalci. V času “razstave”, bo umetnik obiskovalcem stregel in skrbel za red in čistočo – tako kot v običajnem baru. Bar bi bil odprt od jutranjih ur do poznega popoldneva, po popoldanski pavzi pa se bo odprl ob večernih urah, ko se bo program razširil na male koncerte, performanse, branja, itd..

Sodobna umetnost še nikoli ni bila tako oddaljena od večine ljudi in se zdi namenjena samo peščici izbrancev, pravi umetnik. Di Giampietra zanima umetnost, ki jo lahko uporabijo vsi – umetnost kot koncept skupnega.
Približanje umetnosti sleherniku poteka prek ideje bara – kjer je vsakdo anonimen, če to želi. Plačilo kave ali čaja kupcu zagotovi zasebnost. Druga linija razmisleka lahko spregovori o vlogi umetnika v sodobnem času. Projekt je tako namenjen prebivalcem Ljubljane in turistom – kot prav posebna estetska točka v samem centru mesta.

Alessandro Di Giampietro se pri svojem umetniškem delovanju ukvarja s fotografijo, video inštalacijami in performansi, pri čemer ruši konvencionalne pripovedne oblike ter zidove med realnostjo in fikcijo. V kontekstu
eklektičnega, šaljivega in navidezno minljivega izražanja ustvarja bizarne in skrivnostne situacije, v katerih realnost postane negotovost, negotovost pa se zlije z realnostjo. Njegovo delo, pa naj gre za fotografije ali video inštalacije, je v svojem bistvu vizualna kakofonija podob in živih barv, ki so igrive, a obenem predrzne in moteče. Vsa svoja dela realizira z amatersko opremo, vsakdanjimi napravami, kot npr. pametnimi telefoni. Celotno delo je neke vrste osvobodilni ritual, v katerem so družbene norme in zunanje podobe potisnjene ob rob, izpod mask pa privrejo skrivni vzgibi. Pošasti, ki živijo v Alessandrovih stvaritvah, se nenehno kopičijo in rastejo v organizem, ki se širi iz realnosti v fotografijo, video ali na internet.

Drugi gostujoči umetniki: Marta Pierobon (Milano/Brescia), Paolo Gonzato (Milano), Antonio Barletta (Milano), Christian Holstad (New York), Giovanni De Francesco (Milano), Sabine Delafon (Paris, Milano), Laura Santamaria(Como, London), Mauro Vignando (Milano), itd.

**********************

konec julija 2018: Bogdana Herman in Borut Savski – Vračnica in bali – peta javna vaja;
Duo Herman / Savski je v veliki meri domačin v prostoru Cirkulacije 2, saj ves razvoj instrumentarija, pristopov in vaje – tako prave kot javne – potekajo prav tam že od leta 2016. Vsak koncert privabi zelo specifično občinstvo, ki sicer ne zahaja prav pogosto na druge dogodke Cirkulacije 2.  Produkcija novega letnika in nadaljnega razvoja intermedijsko zasnovanega glasbeno-zvočno-svetlobnega performensa, ki ga sooblikujeta Bogdana Herman in Borut Savski, bo tokrat usmerjen produkcijsko intenzivno, koncert pa bo le kulminacija.

**********************

Tri, štiri poletne  razvojne situacije:

Poletne pripravljalne koprodukcije (nosilcev njihovih samostojnih projektov: Gregor Kamnikar/ Engin Can, Vlado Repnik, Neven Korda, Marko Košnik)

**********************

Julij, avgust 2018: ‘Daj mi mir!’ intermedijski projekt Nevena Korde; prva javna predstavitev bo izvedena v prvih dneh avgusta 2018 v veliki dvorani Cirkulacije 2 / Tobačna Ljubljana.

**********************

Avgust, september 2018: “Brzinski spomeniki” avtorja Marka Košnika.

Projekt bo v obliki performansa s kibernetskimi govorci, prevajalci, prepoznavalci pisave in govora predstavljen med junijem in oktobrom 2018 – glede na razpoložljive možnosti predvidenega programa Cirkulacije 2.

**********************

16. avgust 2018: friformAV -> Ballint Bocs, Samo Kutin in Lina Rica; avdio vizualni koncert
/podrobnosti sledijo/

**********************

6. september 2018: enodnevni dogodek / večmedijska razstava in javna predstavitev projekta usposabljanja za delo v kulturi, ki ga vodi Kulturno umetniško društvo Trivia. Sodelovale bodo ustvarjalke in ustvarjalci različnih vej in generacij.

**********************

September 2018: Borut Savski – Twin Speaks; interaktivna zvočno-robotska instalacija/ performens
V celoletnem postopnem razvoju je sistem dveh premičnih robotskih elementov, ki morata ozavestiti en drugega: torej sta v dialogu – kar zahteva da imata pomensko polje, ki ni le njuno, ampak zadosti tudi opazovalcu. Letošnji poudarek v polju interaktivalij je očitno na AI – umetni inteligenci. Razvoj bo potekal kar nekaj časa, tako da bodo vmesne faze predstavljane tudi v kontekstih drugih dogodkov v Cirkulaciji 2.

**********************

14. -21. oktober 2018: Robotanika – Exodos; gostovanje Cirkulacije 2 na festivalu Pixelache Helsinki/ Finska
je neke vrste nadaljevanje lanskoletne produkcije Cirkulacije 2 (Robotanika – Genesis), ki se je izkazal kot izjemno odprt koncept in precejšnja novost v načinu prostorske postavitve. Tokrat skupaj s skupino Koelse.

Pri finskem delu mednarodne izmenjave bo poudarek na predstavitvi dela in del slovenskih umetnikov, ki so sodelovali pri prvem delu Robotanike leta 2017. Kljub temu predvidevamo dokaj spremenjeno situacijo. Koncept Robotanike kot „kibernetskega rajskega vrta“ smo ohranili, ker je naslov trendovsko privlačen in sugerira nadaljne ukvarjanje s tehnologijo kot religijo: tehno-religijo. Pri tem sta obe strani zanimivi: tako tehnofilija kot tehnofobija. Zadnji navdušeni klici o najnovejših korakih pri razvoju umetne inteligence so seveda vključeni: inteligenca, ki zajema podatke iz široko razvejanega svetovnega spleta in „internetu stvari“, ki so oči in udje tega stvora.

Koncept Robotanike temelji na pristopu, da so razmeroma avtonomni umetni organizmi, mehanizmi in procesi že dokaj samosvoja bitja, ki lahko kreirajo lastno dinamiko znotraj razstavišča. Izpostavljen je „njihov pogled“ – v nasprotju z antropocentričnostjo običajnega galerijskega pogleda. Tako je tudi človeško dojemanje estetike popolnoma drugačno: nadomesti jo dinamika stvari. Zelo zanimivo je bilo to prečiščenje čoveškega pogleda opazovati pri raznoliki publiki na razstavi maja in junija 2017 v Cirkulaciji 2.

Sodelujoči na strani Cirkulacije 2: Stefan Doepner, Borut Savski, Monika Pocrnjić, Alessandro Di Giampietro in morda Boštjan Leskovšek.

**********************

The Sound of the Internet of Things / Musikprotokoll 2017

oktober ali november 2018: „The Sound of the Internet of Things“ | „Zvoki interneta stvari“;Josef Klammer (AT) / Seppo Gründler (AT) / Stefan Doepner (SI/DE)
Postprodukcija performensa izvedenega v sklopu Musikprotokoll Steirischer Herbst 2017, kjer je požela izjemen aplavz. Priprava je potekala v Cirkulaciji 2 v Ljubljani. Sodelovanje je rezultat dosedanjega večkratnega gostovanja Seppa Gruendlerja in Josefa Klammerja v Ljubljani.

V performensu Stefan Doepner, Josef Klammer in Seppo Gründler raziskujejo, kako zveni Internet stvari. Na odru so skupaj z zvočnimi roboti, mehanizmi, kupljenimi in predelanimi napravami. Klammer in Gründler sta vedno uspešno sledila spremembam časa. Od njunega projekta “Razionalnik”, s katerim sta raziskovala glasbene zmožnosti računalniških mrež že pred tridesetimi leti, in projektom “RGB”, s katerim sta dvajset let nazaj preverjala možnost (in nemožnost) sinhronizacije na festivalu Musikprotokoll.
http://www.steirischerherbst.at/english/Programme/musikprotokoll-2017/The-Sound-of-the-Internet-of-Things
https://de.wikipedia.org/wiki/Klammer_%26_Gr%C3%BCndler_Duo
http://klammer.mur.at/texte/klammer_gruendler_duo.html

**********************

November 2018:  Karl Heinz Jeron in Stefan Doepner z delovnim naslovom „Singing from the memory“
Karl Heinz Jeron je bil gost Cirkulacije 2 v okviru projekta Robotanika – Genesis v letu 2017Že dalj časa se ukvarja z umetno inteligenco svojih robotov – predvsem na področju semantike in jezika ter umetnega govora. Zato smo ga povabili na enotedensko bivanje v Ljubljano in možnost razvoja svojih pristopov v okviru programa Cirkulacije 2. Med svojo rezidenco bo Karl Heinz Jeron naredil še kakšen korak v smeri uporab algoritmov za zvočno sintezo govora. Pri tem bo uporabil nevronske mreže, ki je eden od načinov implementacije umetne intelligence (AI). To bo apliciral na nekaj značilnih vzorcev – kot so uglašenost, višina tona, hitrost govora, glasnost, vsebina in celo spomin.

Jeron je v preteklosti že predstavil nekaj umetniških delna področju umetnega govora in petja, sedaj pa dela na raziskavi kako v obstoječe integrirati novo enoto, ki se sama odloča. Doslej je namreč delal z algoritmi za sintezo, ki imajo precizna pravila, kako interpretirati črke in besedilo v govor. Z novim pristopom bo napravam omogočil samorazvoj strukture obnašanja (“machine learning”), ki se bo oblikovala in razraščala s pomočjo odnosa/ komunikacije z obiskovalci. Jeron bo predstavil tako teoretsko, kot tudi umetniško estetsko ozadje svojega dela.

Predvideno je sodelovanje s Stefanom Doepnerjem, ki razvija svoj lastni projekt sistema za bio-zaznavanje in bio-spomin, ki se želi predstaviti kot nezavedno Jeronovega novega sistema sinteze govora.

November 2018: Umetnost umetne inteligence; simpozij na meji med AI in matrico
je vzporedni sklop dogodkov, pri katerem razstava nudi komplementarno ozadje za diskurzivni in izobraževalni ter celo razvedrilni del projekta, ki tako ponudi večplasten vpogled vintermedijsko sodobno umetnost, ki se tiče umetnih organizmov/ mehanizmov – in umetnega življenja. Tako zasnovan celovit pristop smo imenovali simpozij, ker s povabljenimi gosti presega običajno estetsko umetniško predstavitev. Povabljeni sodelujoči bodo projektu pristopili iz svojih specifičnih strani, predvidoma bodo med njimi tudi “naturalisti” – oziroma zagovorniki svetosti življenja. Kar nas bo približalo etičnim vprašanjem.

Diskurzivni del je tako namenjen tudi kritiki vseh mogočih apektov, ki jih prinaša pospešen razvoj umetne inteligence. Kljub temu bo temeljno polje diskurza ostalo v domeni umetnosti. Teoretsko in tehnično se bomo podučili o temeljnih principih umetne inteligence. Promocijski del je razvedrilni del, kjer se praktične izvedbe umetnih organizmov predstavi na nereflektiran (a emocionalno poln) način fascinacije z umetnimi stvori, kar morda zmorejo le še otroci.

Razstavni del zagotovi ustrezno poln prostor za niz javnih dogodkov, ki bo obsegal otvoritev razstave, javni simpozij o teoretskih in praktičnih vidikih umetne inteligence, oziroma avtonomije strojev, ter javnih predstavitev posameznih avtorskih pristopov k objektom v sklopu razstave. Tako predvidevamo skupno štiri javne dogodke, na katere bomo povabili tako strokovno, študentsko, umetniško in tudi najmlajšo javnost.

Sodelujoči predavatelj: dr. Damjan Bojadžiev (Inštitut Jožef Stefan)
Gostujoči umetnik/ predavatelj: Karl Heinz Jeron (Berlin)
Gostujoči umetniki: Lars Vaupel (Hamburg)
Domači umetniki/ rezidenti: Stefan Doepner, Borut Savski, Boštjan Čadež, mag. Dominik Mahnič

November 2018:  Slika(nje); painting robots | roboti risarji; razširjena razstava
Roboti risarji so od vseh vej robotske umetnosti najbolj komunikativni in se tudi najbolj neposredno  spogledujejo z ustvarjalnostjo človeka. Vprašanje umetne inteligence verjetno ni zmaga računalnika v šahu, ampak kreacija tako domišljijske stvaritve, kot je umetniško delo.

Estetsko premikanje robotov ali njihove poteze so seveda lahko stvar algoritmov, ki logično razdelijo sicer pogosto vektorsko natančno reprezentacijo motiva in oponašajo visoko abstrahirane umetnikove poteze, ki so polne nelinearnosti – navdiha, vendar tudi priučene, trenirane – torej neke vrste rokohitrski programi. Poteza umetnika je globoko cenjena kot vrhunec sozvočja ideje in telesa.

Posamezniki, ki delujejo blizu in znotraj Cirkulacije 2, so se v preteklosti skoraj vsi po vrsti ukvarjali z neko obliko robotiziranega risanja. Pokazali so interes, da svoje robote risarje prikažejo na enem mestu – na razstavi.

Sodelujoči: Dominik Mahnič, Boštjan Čadež,  Stefan Doepner, Lars Vaupel, Dmitri Morozov in še kdo

**********************

Majda Gregorič – Krilati Eros; interaktivna kiparska instalacija
V prostoru “lebdijo” skulpture dvojih kril, sestavljenih iz velikega števila malih ptic – abstraktnih skulptur, ki so obešene na tankih nitih – nekatere na tankih žicah. Material teh skulptur je keramični gres, ki je lahek in na pogled krhek, vendar je zapečen v trden porcelan. Material so imenovali suprematistična keramika, ali tudi propagandna keramika: je političen material, plastičen in gnetljiv v enem stanju, krhek in trden v drugem.
Krila so med seboj v ravnotežju – na takšnih razdaljah druga od druge, da lahko gledalec hodi med njimi. Gibanje obiskovalca proži digitalne senzorje. Obiskovalec se zato dotika brez resničnega dotika. Mehanična izvedba gibanja dveh jat / kril bo verjetno s pomočjo dodatnih prečnih niti. Osvetlitev z dvema ali tremi projektorji
zajame celoten prostor. Video napiše verze pesnice Marine Cvetajeve, nekaj se ustavi na “jati” – jo osvetli.

Majda Gregorič: Razmišljam o času izpred 100 let. O uničevalnem in ustvarjalnem duhu tistega časa. O ruski revoluciji, in o distopičem razvoju ideje o svobodi. Ker me svoboda zanima, in kaj pomeni danes. Kaj je ostalo, in česa ne rabimo več. Aleksandra Kollontai – ruska “protofeministka” – je poudarjala pomen enakopravnosti žensk v revoluciji, Krilati Eros pa je naslov njenega besedila (Make Way for Winged Eros: A Letter to Working Youth – What place the proletariat ideology provides to love?). Je manifest – provokativen in presežen. Kollontai je znana predvsem po tem, da je zagovarjala svobodno ljubezen, vendar predvsem kot kritiko patriarhalnih idej lastništva, ki tudi v socializmu žensko potiskajo v vlogo izkoriščane. Kot del pravega socializma bi morala nastopiti tudi radikalna preobrazba odnosa do spolnosti, kot del osvoboditve od izkoriščevalskih meščanskih principov lastništva. Zavzema se tudi za notranjo revolucijo: v notranjem življenju/ doživljanju delovnih ljudi. Sem sodi tudi estetsko doživljanje – umetnost.

____________________________

Program Cirkulacije 2 tudi v letu 2018 sofinancira Mestna občina Ljubljana

Simpozij Umetnost umetne inteligence in pridruženo razstavo sofinancira Javni sklad RS  za kulturne dejavnosti

Disinformation + Savski v ConiDisinformation + Savski in Zone

March 20th, 2018 | admin


Photo Aleš Rosa

Photo Aleš Rosa Photo Aleš Rosa

Photo Aleš Rosa Photo Aleš Rosa

Foto Boštjan Leskovšek

foto Bostjan Leskovsek foto Bostjan Leskovsek

foto Bostjan Leskovsek foto Bostjan Leskovsek

Alte Lezbiše Kunst; zvočni performans

January 27th, 2018 | admin

V ponedeljek, 29.januarja 2018 ob 20.00 vabljeni na zvočno-glasbeni dogodek Alte Lezbiše Kunst, ki je del enotedenskega dogajanja Lezbična četrt. 30 let. Kontra. (27.1. – 3. 2. 2018).

Ponedeljek, 29. 1. 2018, 20.00 Cirkulacija2, Tobačna tovarna Ljubljana

Zvočni performans: Alte Lezbiše Kunst

Avtorici: Urška Lipovž in Eva Matjašič
Vokal: David Muster

Telo – ogrodje analognega stroja, ki proizvaja digitalizirani zvok. Subverzija sakralnega skozi zgodovino glasbenih umetnic, denimo lezbične pionirke elektronske glasbe Delie Derbyshire. Performans združuje proces didžejanja z ustvarjanjem zvoka z analogno-digitalnimi vmesniki in komunicira s svojo lastno zgodovino ter jo uprizarja v ponovitvi, ki to ni.

AlteLezbiseKunst

Dogodek je nastal v koprodukciji s Cirkulacijo 2, z uporabo in izposojo njihovih instrumentov ter prostorov.

Program celotnega festivala: https://www.facebook.com/events/150517265729631/

On monday 29th january 2018 at 20.00 – music/sound performance: Alte Lesbische Kunst – as part of  a week long events Lesbische Quartier. 30 yearst. Kontra. (27.1. – 3. 2. 2018).

Monday, 29 January 2018, 20.00 Cirkulacija2, Tobačna factory Ljubljana

Sound performance: Alte Lezbiše Kunst

Authors: Urška Lipovž and Eva Matjašič
Vocals: David Muster

Body – frame of an analogue machine that produces digitalized sound. Subversion of the sacral through the history of female* sound artists, like the lesbian pioneer of electronic music Delia Derbyshire. The performance unites the process of DJ-ing with the making of sound through analogue-digital interfaces and communicates with it’s own history, and is producing a repetition, which it is not.

AlteLezbiseKunst

The event was created in coproduction with Cirkulacija 2, through the usage and borrowing of their instruments and spaces.

Link to the entire festival program: https://www.facebook.com/events/150517265729631/

Kikiriki in ROR v C2

December 18th, 2017 | admin

V četrtek 21. decembra 2017 ob 21.00 vabljeni v toplo zimsko sobo Cirkulacije 2 na dva zelo natur dogodka (zares!):

  • Kikiriki (Nina Farič)
  • ROR :::: Človeška narava: Gozd hrupa
  • afterhours: pingpong open DJ sets

Razmeroma hrupni večer bo hvalabogu omejen s številom v letošnjem letu preživelih zvočnikov, ki ni veliko. Najbolje, da se v Cirkulacijo podate neposredno po zvočnem dogodku v bližnjem Rastlinjaku Tivoli, kjer bo ob 19.00 Brane Zorman –  dobro uro po uradnem nastopu zime –  v živo izvedel elektromagnetno simfonijo LU-na MO-on reflekt.

Nina Farič ali Kikiriki je že dvajset let dejavna v raznih glasbenih kolektivih. Najprej kot vokalistka, kasneje kot inštrumentalistka in od leta 2009 kot solo noise izvajalka. Osredotoča se na eksperimentiranje z v živo sproduciranim zvokom iz predvsem analognih sintetizatorjev in naredi-sam elektronskih vezij. Sodelovala je v številnih projektih in naredila zvočne podlage za plesno predstavo, neme animacije in filme, spremljave pesnikov, zvočne podlage za ognjene šove, žive radijske programe itd.

Boštjan Leskovšek ROR je domači rezident, zvočni umetnik, ki se zadnje čase pogosto identificira kot zvočni umetnik, ki snema naravo (t.i. poljski posnetki).

Afterhours pingpong open DJ sets/ ali: na mešalko se lahko priključite tudi vi! Sicer pa bosta pripravljena rezidenta Stefan Doepner in Borut Savski (zvoki turborebopa). 

cipke_mini_festival_synthday_20171008_hanajosic-190

Foto: Kikiriki na  festivalu SYNTH DAY na Loškem gradu [7. oktober 2017]

Nina Farič je sodelovala in si delila odre ter druge prostore s številnimi drugimi zvočnimi umetniki, nastopila na veliko festivalih in samostojnih dogodkih v Sloveniji, Avstriji, Češki in Nemčiji, leta 2015 tudi na Ars Electronici v Linzu. Leta 2011 je pri založbi Eat This Production v duetu Kiuriki izdala album, leta 2014 album za beloruski Haze Netlabel, junija isto leto solo EP v samozaložbi. V 2016 je izšel mini CD One za Debila Records, celometražni album Depth za nizozemsko založbo Stront, kolab album z Mono Scarves za domačo Zvočni Prepihi in decembra album Woodsinus za Kamizdat. Isto leto sta dva njena komada bila na dveh kompilacijah, na češki Noise Cave Na Žižkovske Noci in na Kamizdatovi Accsess Frame: Property. V letu 2017 pri založbi Harsh Noise London izzide split kaseta z Nihilistic Front iz Bolgarije, maja istega leta kolaboracija z domačim Mono Scarves, kot mini CD z naslovom Shadow Tent za Debila Records in julija še dolgometražni album Sub Bound v samozaložbi.

Večina posnetkov je posnetih v živo, v studiu ali na koncertu. Zraven eksperimentalnega zvočenja se ukvarja tudi z didžejanjem v kolektivu Dubomb pod imenom Madamdub. V prostem času je strastna obiskovalka koncertov,ter oderska in tonska tehnica.

http://kikiriki.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/playlist?list=PLXmHZw—r1q_PrYCn0Rr52Atgsoni_0p

ROR :::: Človeška narava: Gozd hrupa

Primer, ki ga naslavljam kot Gozd hrupa, je vezan na dogajanja okoli odnosa med človekom in naravo v odnosu na Človeško naravo. Človek kot del narave poseduje svojo Osebno in hkrati Kolektivno naravo in slednja se imenuje samo Narava. Le ta je nekako na zunaj ponotranjena v zaznavi strinjanja petih ali šestih čutov. To spletarjenje trdi zelo aktualna atropocentričnost, ki naj bi bila dominantna in ne stvarna. Pri tem se porodi še tista viža, ki govori, da se svet (Narava?) ne zaznava s čutili ampak s koncepti. Tukaj nekje se mi ustavi razmišljanje in začne izkušnja kako biti Naravi uho.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opisno na terenu:
Telo v gozdu, ušesi na slušalkah, mikrofon na snemalniku v čuječnosti, poslušanje na lokaciji, ki je dolina in je pol votlost, naseljena z drevesi, travami, pticami, vetrom…..in obdana z obročem človeške dejavnosti. V tem kotlu vre in se meša hrupna čorba večkrat do neprepoznavnosti včasih pa na trenutke obmiruje se ustavi in poimenuje. Ta pomenskost vedno zbledi v drugačnosti časa letnih časov, noči in dneva in ni stalnost in je stanje sama hipnost, ki jo zabeleži snemalnik.

Ostanek:
Gozd hrupa 28.35min

PoSlušalka Ivut Aivai:
Obstaja skrivna dolina kjer bitje, oziroma raje skupek atomov imenovanih RoR, v zadnjem času najde svoje zvočno zatočišče. Če je kaj, kar Ror naredi je, da pripravi pogoje za dogodek, ki že vselej je, a lahko nastane šele, ko mu prisluhne.
Ko skozi velika kosmata hipersenzitivna ušesa steče snop pojačanih škripov in dražljajev, nas preplavi realno, ki se razteza onkraj besed, da se razsekljani prepustimo masaži čudenja. Vsi imenljivi in neimenljivi zvoki škripanja lesa, lomljenja vej, šumenja listov, žolne in drugih ptic, vetra, žab, žuborenja, dežja, nevihte in še česa, se pletejo z zvoki prometa, siren, dihanja, smeha in korakov, zvokov fotoaparata snemalca: Naravno je skoraj neopazno pretkano s človeškim. Zapis ekspedicije samotnega raziskovalca, ki samega sebe ne izvzame iz predmeta poslusanja, ampak se komaj slisno vplete vanj.

Doepner in Savski na Robotics Anteprima v Trstu

December 6th, 2017 | admin

Člana Cirkulacije 2 Borut Savski in Stefan Doepner sta bila povabljena, da 6. decembra 2017 v Trstu/ Teatro Miela s svojimi avtorskimi objekti  oličita predogled/ napoved festivala Robotics,ki se bo prihodnje leto zgodil v Trstu. Kuratorica festivala je Maria Campitelli in Gruppo 78.

Slike z razstave: (zgornji Majda Gregorič)

IMG_0365IMG_0356

CAM00977 CAM00975

Marko Batista – Uspavanka za CIRKULACIJO

November 20th, 2017 | admin

Torek, 28.11.2017 ob 20.00
Marko Batista: USPAVANKA ZA CIRKULACIJO
zvočni performans

Tokrat se bo v Cirkulaciji 2 predstavil intermedijski umetnik Marko Batista z zvočno kompozicijo, ki izhaja iz redkega arhivskega materiala snemanega med izdelovanjem zadnjih projektov.

Vabljeni!

Batista

Intermedijski umetnik Marko Batista je v zadnjih letih zasnoval niz eksperimentalnih performansov ter inštalacij, katerih skupni imenovalec se v prvi vrsti razkriva v analitičnem preučevanju ter razvijanju abstraktnih zvočnih in video struktur, običajno vzpostavljenih v razmerju do različnih elektrokemičnih oziroma improviziranih, tako rekoč naredi-si-sam elektronskih procesov.

Pri svojih projektih Batista tovrstne procese praviloma izrablja v smislu vhodnih spremenljivk, torej kot neke vrste nesnovno in obenem nepredvidljivo, a kljub temu še kako gnetljivo materijo, ki preko različnih modularnih vmesnikov in povratnih zank na izhodu iz sistema poraja dinamične frekvenčne kompozicije, ki do gledalčevih čutil potujejo v obliki slišnih oziroma vidnih signalov.

Z oblikovanjem kompleksno zasnovanih postavitev, ki se gibljejo na presečišču tehnologije in umetnosti, avtor tako raziskuje fenomenologijo zvoka in podobe v razmerju do njune soodvisnosti, ter jima na ta način tlakuje pot k novim izkustvenim ter estetskim potencialom v kontekstu sodobne tehno stvarnosti.

Značilno za Batistove intermedijske projekte je tudi gibanje po prostorih mejnih situacij, nastalih znotraj kaotičnih, nestabilnih sistemov; spremembe fizikalnih količin snovi, motnje in mutacije, ki jih ustvarjajo njegovi audiovizualni »stroji«, avtor s pridom izkorišča in oblikuje v okolje rizomatičnih entitet, s čimer porajajočo se avdio-vizualno krajino naseljuje z momenti nepredvidljivega in neponovljivega.

/povzeto po Aksioma – http://aksioma.org/optolit/index_slo.html /

Nez Pez // Pez Pushing

October 24th, 2017 | admin

Nez Pez s projektom Pez Pushing s potiskanjem rolke po mestu raziskuje urbano okolje, pri tem pa izdeluje zvočno – vizualno sliko. Predstavitev/ otvoritev projekta je bila v  Cirkulaciji 2, Tobačna 5 v četrtek, 26. 10. ob 20h.

Pez1

Zatvoritev 31. 10. ob 20h s koncertom Haiku Garden!
V svoji mainstreamovski estetiki so bili Haiku Garden označeni kot sodobna reinkarnacija Beatlesov. Vreščanje in histerija. Sprehod v preteklost, ki ni nostalgija, ker je zgodovina “itak” mrtva – in smo jo torej prisiljeni podoživeti.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Haiku_Garden

Sledi zaključni skejt sešn.

HaikuGarden

Torej: Ostanite doma, pošljite pa svoje odraščajoče otroke.

Disclaimer:
Cirkulacija 2 vsako leto predstavi nekaj del mlajših umetnikov, ki niso nujno kompatibilni s siceršnjo estetiko (zrelih?) rezidentov. Včasih tako dobimo vpogled v popolnoma neznane scene scenice, ki jih ne razumemo – in ki ne razumejo nas.

Bitli ali Stonesi?

Rolka, ki je v ta namen predelana v improviziran instrument, ki spominja na električno kitaro, deluje kot medij, skozi katerega se z vibracijami strun in drugih okoljskih zvokov ustvarja zvok poti. Enostavna gesta, kot je potiskanje rolke, predstavlja element raziskovanja okolja, iskanja različnih situacij in naključij, ki predstavljajo vtis mesta in mestne identitete.

Pez2

Photo: Boštjan Leskovšek

Pez Pushing is a project about pushing a skateboard trough a city and collecting it’s sound landscape.The project was presented on 26th october in Cirkulacija2, Ljubljana.

Pez1

Closing time: 31st october 2017 with a concert by Haiku Garden!
In their mainstream aesthetics the Haiku Garden were labelled as contemporary (local) Beatles reincarnation. Screaming hysteria!? A walk into the past, not a nostalgia, since History is dead – and we are bound to experience it again…

https://sl.wikipedia.org/wiki/Haiku_Garden

Sledi zaključni skejt sešn.

HaikuGarden

So: Stay at home – but do send your adolescents!

Disclaimer:
Cirkulacija 2 every year invites some of the younger artists, that are not necessarily compatible with the usual aesthetics of the residents. Sometimes we get introvision in totally unknown micro-scenes – that we don’t quite understand – and that don’t understand us.

Beatles or Stones?

The skateboard is transformed into an instrument that resembles an electrical quitar. It collects different sounds trough vibrations of strings and surrounding sounds while i’m pushing it around.

Pez2

Photo: Boštjan Leskovšek

Maribor: Ambasada Cirkulacija 2 na MFRU

October 15th, 2017 | admin

Cirkulacija 2 v dneh Mednarodnega festivala računalniških umetnosti predstavlja svoje dejavnosti v Centralni postaji na Koroški 5 v Mariboru. Okostje  je razstava umetniških in tehničnih domislekov/ artefaktov ter zapisov o preteklih dejavnostih. Pripravili smo nekaj (inter)medijskih postaj, spletni 3d radijski program in migajoč objekt ali dva.

Razstava bo potekala od torka 10. oktobra pa do zaključka festivala 18. oktobra 2017. Vrhunec bo v torek 17. oktobra 2017, ko bodo Ambasadorji Cirkulantje tudi osebno prisotni in kakšno zakuhali/ odigrali!

lačne nahranili
žejne napojili
pokvečeni plesali

majhni poveličani

Sodelujoči: Boštjan Leskovšek, Borut Savski in Stefan Doepner. Medijsko prisotna pacienta Mahnič in Čadež.

kravatarji4b

Fotka 4 kravatarji + 2 pacienta (iz serije “citati”)

22528550_1481396611975584_7209004153354856228_n 22519639_1481397625308816_229213315169789836_n

22491770_1481397441975501_6878313170321897877_n22528095_1481396725308906_6851889454140105540_n 22539968_1481396811975564_7297003675793368932_n

22519244_1481396808642231_1171419379915520542_n 22528350_1481397051975540_8631741656051200364_n

22528178_1481397055308873_4880870952082739620_n 22491984_1481397158642196_9127174618327740919_n

22549530_1481397215308857_3274684653002442180_n 22490141_1481397541975491_5044160006233168791_n

Stiropor = ekspandirani polistiren

October 11th, 2017 | admin

11-13. oktober 2017 v Cirkulaciji 2!

stiropor0

stiropor

From Buenos Aires to the States, from London to Croatia, from Hrastnik to China – 3 days of music from across the globe with no genre borders.

1st evening is all about noise and distortion.
2nd day is dimly and misty – curated by Brassfoot.
3rd and final night is the rave everybody is waiting for.
4th edition of STIROPOR Festival is here!

WEDNESDAY, 11.10.2017
@ Cirkulacija2
20-21 Igen (dj) _____ [low income $quad / HR]
21-22 Lifecutter (live) _____ [Kamizdat / SLO]
22-23 Moor Mother (live) _____ [Don Giovanni Records / USA]
23-24 Pan Daijing (live) _____ [PAN, Bedouin Records / CHN]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

THURSDAY, 12.10-2017
@ Cirkulacija2
20-21 Brassfoot: “Global Paranoia” visual showcase
21-22 Tribe of Colin (live) _____ [5th Gate Temple / UK]
22-23 AshTreJinkinsi (live) _____ [NCA, Apron Records / USA]
23-24 LORD TUSK (dj) _____ [Apron, Ultra Wave Visions / UK]
24-01 Brassfoot (dj) _____ [NCA, Apron / UK]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

FRIDAY, 13.10.2017
@ magda
20:00-24:00 SZCH / f šćekić (dj set) _____ [li$, Always Human Tapes / HR]

@ Cirkulacija2
23:00-01:00 Lavka (dj) _____ [Lost Tapes, HHMFH / SLO]
01:00-02:00 ngly (live) _____ [L.I.E.S. , Russian Torrent Versions / ARG]
02:00-03:00 Strahinja Arbutina _____ [Clan Destine Records, li$ / HR]
03:00-04:00 Xosar (live) _____ [Opal Tapes, GYROCYRE / USA]
04:00-05:30 Schrauff [Lost Tapes / SLO]
05:30-06:30 Mique [HHMFH / SLO]
06:30-08:00 Aural Fiction [Stiropor / SLO]

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

>> VIDEO
FŠK
Mina Fina

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

https://www.facebook.com/events/290545184759235/

Klaus Filip (Dunaj/ Avstrija) ::optosonics::Klaus Filip ::optosonics::

September 29th, 2017 | admin

[lang_si]

Cirkulacija 2 vabi na dva izredno zanimiva dogodka z znanim dunajskim eksperimentalnim glasbenikom in raziskovalcem optosoničnih principov (zvok s pomočjo optičnih vzorcev) Klausom Filipom.

Torek, 3. oktober 2017 ob 20.30: Uvod v OPTOZVOK – uvodna predstavitev in historični prelet prek številnih idej o konformnosti zvoka in slikovnih vzorcev – pred davnimi leti. Torej ponovno: medijska arheologija.

Petek,6. oktober 2017 ob 20.30: Klaus Filip ::optosonics:: – zvočno-vizualni performens / instalacija v sodelovanju s z domačini (Borut Savski, Boštjan Čadež, Dominik Mahnič in Boštjan Leskovšek)

Oboje bo potekalo v prostorih Cirkulacije 2 | Tobačna Ljubljana.

V tednu dni bomo v skupni delovni akciji sestavili umetniško delo, temelječo na estetiki, kot jo je sugeriral Klaus Filip. Optosonični principi sodijo v t.i. medijsko arheologijo, saj je razvoj potekal predvsem z nujo po sinhronosti slike in zvoka v zgodnjih letih filmske industrije – pred sto leti. Vzporedno in za tem: vizualni vzorci so bili prva izbira za sintezo zvoka. Ter prav tako že takrat: za generiranje abstraktnih zvočno-vizualnih dinamik, ki se nikoli ne ponovijo…

KlausFilip_optosonics
klaus filip & noid: nekaj najinih optozvočnih plošč

Klaus Filip:
Verjetno je bilo za zvočne umetnike zelo razburljivo, ko so okoli leta 1900 odkrili optozvok – sintezo zvoka s pomočjo modulacije svetlobe. Zanimivo: zadeva je še vedno razburljiva. Čeprav so princip najbolj tvorno uporabili v filmski industriji, pa sama tehnologija ni prešla v širšo zavest – za ljudi je to še vedno nekaj magičnega. Na drugi strani je radio, ki temelji na enakih principih, že davno postal nekaj staromodnega.

Optozvok/ Optosonics je pozabljena tehnologija, ki so jo na začetku 20. stoletja uporabljali za prenos, predelavo in shranjevanje informacij. Tako je večina prvih sintetizatorjev zvoka temeljilo na optično generiranem zvoku.

Kratko zgodovino razvoja principov optične sinteze zvoka je zbral Derek Holzer!

Optozvok lahko v tem DIY času z užitkom ponovno odkrivamo.

http://filipino.klingt.org/sonic_luz/
http://filipino.klingt.org/photophon/

Klaus Filip je performer/skladatelj/programer in morda prvi dunajski glasbenik, ki je okoli leta 1993 na odru uporabil prenosni računalnik. Študiral je muzikologijo in elektroakustiko pri Wofgangu Musilu na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju.

Glavno polje njegovega dela v tem času so sinusni valovi, katerih rahle zvoke uporablja v zelo širokih spektrih. Kotzzvočni umetnik raziskuje presečišče med zvokom in svetlobo.

Klaus Filip razvija program ppooll (nekdaj znan kot lloopp), ki je sestavljanka različnih modulov. Ta prosto dostopen program uporablja veliko improvizatorjev po celem svetu.

Uči na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju. Neprestani spori z računalnikom kot glasbenim instrumentom.

Sodelovanja:
Radu Malfatti, Kai Fagaschinski, Werner Dafeldecker, dieb13, Christof Kurzmann, Boris Hauf, Christian Fennesz, Jason Kahn, John Butcher, Sabine Marte, Gilles Aubry, noid, mattin, red white, Cynthia Schwertsik, Cordula Bösze, Silvia Fässler, Taku Unami, oblaat, Taku Sugimoto, Toshimaru Nakamura, Tim Blechmann, Ivan Palacky, Burkhard Stangl, Eddie Prevost, John Tilbury, Ko Ichikawa, Nikos Veliotis, Axel Dörner, Masahiko Okura, Susanna Gartmayer, Jean-luc Guionnet, Seijiro Murayama, Katharina Klement, Philipp Leitner, Thomas strehl, Seymour Wright, Posset, Agnes Hvizdalek, Dafne Vicente-Sandoval, Leonel Kaplan, Sergio Merce in drugi.

[lang_en]

Cirkulacija 2 presents two very interesting events with well-known experimental musician and researcher of optosonics principles Klaus Filip (Vienna | AT).

Tuseday, 3rd October 2017 at 20.30: Intro to OPTOSONICS – introductory presentation and brief historical overview over many forgotten ideas of the conformity of sound and visual patterns. So, again: some media archeology.

Friday, 6th October 2017 at 20.30: Klaus Filip ::optosonics:: – sound and visual performance installation – in collaboration with the natives (Borut Savski, Boštjan Čadež, Dominik Mahnič and Boštjan Leskovšek)

Both to occur at the Cirkulacija 2 premises | Tobačna Ljubljana.

Within a short week of time we will work together to construct an art-work/ situation, based on the aesthetics proposed by Klaus Filip. Optosonic principles belong to the so-called media archeology, since the development was boosted especially with the early movie industry’s  demand for synchronicity of sound and picture – hundred years ago. In parallel and immediately after:  the visual patterns were the first choice for sound synthesis and sampling techniques. And also at that time: to generate the abstract sound and visual dynamics, that never repeat themselves…

KlausFilip_optosonics
klaus filip & noid: some of our tonewheels

Klaus Filip:
It must have been very exciting, when sound artists discovered optosonics – the synthesis of sound by modulating light – around 1900. The good thing about it is: it is still exciting. Although it was used by commercial film, the technology never made it into common awareness – people still experience it as magic – while radio – which is based on exactly the same technology – is perceived as old-fashioned.

Optosonics is a forgotten technology that was widely in use to store, transmit or manipulate information in the beginning of the 20th century. In fact most early synthesizers were based on optical generated sound.

Have a look into a brief history of optical synthesis by Derek Holzer.

Optosonics can be rediscovered with relish in the age of DIY.

Klaus Filip is a performer/composer/programmer and is maybe the first viennese musician, who used the laptop on stage at around 1993. Study of Musicology and Elektroacoustics (ELAK) at Wofgang Musil at the Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

The main focus of his current work is sinewaves, whose subtle and adducent sounds are used in a wide dynamic range.
As a sound artist he searches to cross sound and light.

Klaus Filip runs a software project called ppooll (formerly known as lloopp) that is a networking collection of a
variety of modules. This freeware is widely used by improvising musicians all over the world.

Teaching position at the university of applied arts, vienna. Steady dispute with the computer as a musical instrument.

colaborations with:
radu malfatti, kai fagaschinski, werner dafeldecker, dieb13, christof kurzmann, boris hauf, christian fennesz, jason kahn, john butcher, sabine marte, gilles aubry, noid, mattin, red white, cynthia schwertsik, cordula bösze, silvia fässler, taku unami, oblaat, taku sugimoto, toshimaru nakamura, tim blechmann, ivan palacky, burkhard stangl, eddie prevost, john tilbury, ko ichikawa, nikos veliotis, axel dörner, masahiko okura, susanna gartmayer, jean-luc guionnet, seijiro murayama, katharina klement, philipp leitner, thomas strehl, seymour wright, posset, agnes hvizdalek, dafne vicente-sandoval, leonel kaplan, sergio merce u.a.

http://filipino.klingt.org/sonic_luz/
http://filipino.klingt.org/photophon/

 

HuXterlTronik = Dani Bedrač + ::vtol:: = Dmitri MorozovHuXterlTronik = Dani Bedrač + ::vtol:: = Dmitry Morozov

September 16th, 2017 | admin

petek, 22. september 2017 ob 20.00 – v okviru razstave Ponavljanje Petra Raucha s pojavita HuXterlTronik z zvočno-vizualnim nastopom, ter v ločenem zvočno-vizualnem performensu prodorni ruski umetnik ::vtol:: (Dmitry Morozov).

DaniVtolHuxterlTronic je neznani znani, v raznolikosti neulovljivi Dani Bedrač, ki prihaja iz Celja.

Moskovski umetnik mlade generacije ::vtol:: je Dmitri Morozov, ki te dni gostuje v kombinirani akciji Ljudmile in Zavoda Atol ter ob sodelovanju z laboratorijem Rampa. Performens za 4 prenosnike in en pametni telefon.

1HuXterlTronik (Dani Bedrač) je pesnik, kantavtor in elektronski eksperimentalni glasbenik. Izdal je več kot deset albumov avtorske glasbe, ki vsebujejo elemenhte psihedelike, mešane s folk, rock, elektronskimi in drugimi stili. V zadnjih letih uporablja računalniško modelirane stare analogne sintetizatorje zvoka in sekvencerje (Yamaha AN200, Korg Electribe ER1, Quasimidi Rave-O-Lution …), pri tem pa uporablja tovarniške nastavitve in sample kot osnovni glasbeni material – v kombinaciji z minimalističnimi in distorziranimi video sekvencami. Trenutno raziskuje nove možnostiv noise, industrijski in ambientalni glasbi. Njegovi najnovejši nastopi imajo naslov SATURATION / NON MUSIC.

video: SATURATION

::vtol:: je vzdevek moskovskega medijskega umetnika Dmitrija Morozova (r. 1986, Moskva). Njegovo polje delovanja je tehnološka umetnost: robotika, zvočna umetnost in znanstvena umetnost. Performens za 4 prenosnike in pametni telefon.

vtol__670Dmitry Morozov ::Vtol:: je leta 1986 v Moskvi rojeni in delujoči novomedijski umetnik, glasbenik, zvočni inženir in oblikovalec zvočnih sistemov. V svojih projektih združuje polja robotike, zvočnih umetnosti in znanost. V začetku drugega tisočletja je pričel nadgrajevati svoje glasbene projekte ter izumljati DIY glasbila na osnovah circuit-bendinga; aktiven je tudi na področju AV instalacij in promociji DIY filozofije, svoje bogato znanje pa redno deli na predavanjih in delavnicah širom sveta.

Za svoje delo je na Ars Electronici v Linzu prejel 2 častni omembi, svoje delo pa redno predstvalja na mnogih novomedijskih mednarodnih festivalih (CTM in Archstoyanie v Nemčiji, Bent v New Yorku, Geek Picnic v Moskvi in St. Petersburgu) ter drugih referenčnih prizoriščih (NCCA, MMOMA, Central Exhibition Hall Manege, Laboratoria Art&Science Space, Electromuseum, Garage museum of contemporary art (Moskva), ZKM (Nemčija) in Boulder Museum of Contemporary Art). Za svoje delo je prejel nagradi Laureate of Sergei Kuryokhin (2013) in Prix Cube ( 2014), razstavljal je tudi na 4. Bienalu sodobne umetnosti v Moskvi. Na domačih tleh pa ga poznamo predvsem po njegovem rednem sodelovanju s kolektivom Cirkulacija 2.

Friday, 22nd September 2017 at 20.00 – in the framework of Repetitions exhibition by Peter Rauch two audio-visual performances: HuXterlTronik (SI/ Celje) and ::vtol:: (Dmitri Morozov).

DaniVtolHuxterlTronic is unknowingly known, in his variety constantly escaping Dani Bedrač, based in Celje/ Slovenia.

::vtol:: is Dmitry Morozov, a Moscow based artist / these days in residency with Ljudmila and Atol / with participation of Rampa Lab. Performance for 4 notebooks and a smart phone.

1HuXterlTronik (Dani Bedrač) is a poet, songwriter and electronic music performer. He has published more than ten albums with his own music, based on so called psychedelic concepts, mixed with folk, rock, electronica, etc.In past few years he has been working with vintage physical modeling analog synthesizers and sequencers (Yamaha AN200, Korg Electribe ER1, Quasimidi Rave-O-Lution …), using their factory presets, patches and samples as a ready-made music materials, combined with minimalistic and distorted video sequences. Nowadays he discovers some new possibities within noise, industrial, and ambient music.

His new performances SATURATION / NON MUSIC are based on somehow new approach to noise and ambient, combined with minimalistic and distorted video projections.
video: SATURATION

vtol__670::vtol:: is the alias of a Moscow based media artist Dmitry Morozov (b. 1986, Moscow). He focuses on technology art: robotics, sound art and engineer of strange-sounding mechanisms. He implements his ideas in technological art: robotics, sound art, science art. In the beginig of the millennium Dmitry started actively using his DIY and circuit-bent instruments for his own music projects, as well as making instruments for other musicians and media artists. Besides making music and instruments, Dmitry creates audiovisual art installations and promotes circuit bending and DIY electronics through lectures and workshops.

He took part in 4th Moscow Biennale of Contemporary Art, festivals Archstoyanie and CTM (Germany), exhibitions at such prominent venues as: NCCA (Moscow), MMOMA (Moscow), Central Exhibition Hall Manege (Moscow), Laboratoria Art&Science Space (Moscow), Electromuseum (Moscow), Garage museum of contemporary art (Moscow), ZKM (Germany), Boulder Museum of Contemporary Art (USA). Laureate of Sergei Kuryokhin Prize (2013), Prix Cube (France, 2014). Honorary mentions of the VIDA 16.0 (Spain, 2014), Ars Electronica (Austria, 2015 & 2017).

Peter Rauch: Ponavljanje – samostojna skupinska razstava

September 16th, 2017 | admin

Otvoritev “samostojne skupinske razstave” Petra Raucha v Cirkulaciji 2 | Tobačna Ljubljana bo v torek, 19. septembra 2017 ob 20.00; na ogled do 30. septembra 2017. Razstava je odprta vsak dan od 12.00 do 18.00. Dvojčica se dogaja v MSUM – Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi-> PREPIH | Peter Rauch: Paviljon.

 Luka Prijatelj: De-ikonizacija, 2016

Luka Prijatelj: De-ikonizacija (ALUO, UL, 2016)

“Ponavljanje” je prostorsko-performativna instalacija, ki izhaja iz fotografskega medija in se razširja v polje situacije, srečnja mimoidočh z razstavljenimi objekti. Rauch zasnuje razstavo skozi radikalne reze v ustvarjena dela, iztrgane fragmente iz zaključenih zgodb in na ta način ustvari prostorski kolaž, instalacijo, kiparsko-fotografsko postavitev, ki jo umesti v izbrani prostor. Nastalo delo je predlog, so navodila, usmeritev gledanja, izkušanja, mišljenja, nikakor pa ne dokončno delo.

Razstava je živ organizem — v Rauchovo postavitev, bolj rečeno predlog postavitve posegajo avtorji, gledalci, zaposleni, naključni mimoidoči z namenom, da od ustvarjenega preidemo k ustvarjalnemu, od dela k delovanju.

Sodelujoči ustvarjalci:
Urška Aplinc, Maja Burja, Erik Emeršič, Peter Fettich, Teja Gerkman, Peter Gorenšek, Jure Goršič, Anže Grabeljšek, Jure Grom, Blaž Janežič, Dušan Letnar, Teja Miholič, Tilyen Mucik, Nik Erik Neubauer, Žiga Palčar, Matic Pandel, Simon Podgoršek, Urška Preis, Luka Prijatelj, Lucija Rosc, Bojan Salaj, Nejc Trampuž

V petek, 22. septembra se razstavi pridodaja zvočni in video nastop HuxterlTronic, ki je neznani znani, v raznolikosti neulovljivi Dani Bedrač, ki se mu z ločenim zvočno-vizualnim performensom pridruži ravno v Ljubljani gostujoči prodorni ruski umetnik ::vtol:: (Dmitri Morozov).

O kakšnem ali katerem ponavljanju je govora?
Na prvem mestu je to ponavljanje delovnega razmerja. Na ravni ustvarjalcev je to ustvarjalni proces, rutina ali ponavljajoči se vzorci razbijanja rutine, v študijskem kontekstu je to ponavljanje v procesu učenja, osvajanja veščin, utrjevanja znanja, v pedagoškem pogledu je to ponavljanje oblik študijskega programa predavanj, vaj, konzultacij, vse to v različnih institucijah, z različnimi ljudmi, ob različnih časih. Iste vsebine, isti problemi, iste zadrege, iste rešitve pa hkrati vedno izpostavljajo razlike, ponavljajo razlike.

Druga raven je metodološka: ponavljanje v katerem koli od naštetih procesov je ponavljanje znanega za doseganje neznanega, nemisljivega. Skozi vztrajanje na istem pretendiramo po novem. Vsak postopek se zavezuje določeni ponavljajoči sekvenci, algoritmu, ki privede do pričakovanega rezultata in tako vzpostavlja okvir, v katerem bodisi vznikne nepričakovano bodisi se nepričakovano potrdi.

Tretja raven je ponavljanje samega ponavljanja, ponavljanje brez istega, sistemsko ponavljanje same možnosti vsega naštetega. Gre za konceptualno najzahtevnejšo in hkrati najbolj elementarno raven — možnost, da se posamezne ponovitve združijo v ponavljanje, da posamezne geste tvorijo koncept, ki ni nekakšna miselna abstrakcija, temveč materializirana gesta.
Pri vsem tem so seveda v formalnih podrobnostih zanimive še razne oblike likovnega ponavljanja, lingvističnega niza, psihopatološke prisile k ponavljanju, filozofskega večnega vračanja, mitoloških ciklusov itn.

Produkcija: Trajekt – Zavod za prostorsko kulturo, Ljubljana
Koprodukcija: Cirkulacija 2
S podporo Mestne občine Ljubljana.

Knjiga oglja / DopisovanjeM

September 11th, 2017 | admin

igra, predstava, instalacija, dogajanje

Torek, 12. 9. 2017, od 18.00 do 19.30, Cirkulacija2, Tobačna 2, Ljubljana
Sreda, 13. 9. 2017, od 18.00 do 19.30, Cirkulacija2, Tobačna 2, Ljubljana

http://m.federacija.net in http://oglje.tumblr.com

Oglje, papir, telo, tankočutnost, volja, igra.
Družno z drugimi igralci in dopisovalci igre M vabljeni k soustvarjanju Knjige oglja.
Pridite v Cirkulacijo2 12. in 13. septembra 2017 in sledite vabilom ter navodilom Mihaele Ciuha ter Nelsona Valmorja.

KnjigaOglje2
Fotografije z videoposnetka iz M / Posta(vl)janja, kjer smo se igrali Knjigo oglja: Mihaela Ciuha

Knjiga oglja, kot je v dopisovanju z igro M Mihaela Ciuha naslovila svoj odgovor na vabilo Nelsona Valmorja, je tankočutna skulptura v času, prostoru in med ljudmi. Je igriv obredni prostor, ki te z drobnimi vabili povabi v magični čas drsanja in drsenja po predelanem nepotiskanem časopisnem papirju tudi z doma spečenim ogljem.

Za igranje priporočamo udobna oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami. Za nekaj sveže opranih oblačil bomo poskrbeli tudi mi.

Knjiga oglja je nastajala tako v okviru M / Posta(vl)janja (http://skrci.me/oeg) v Cirkulaciji2 in kot M / PisMa (http://skrci.me/JPnS6) v Škucu leta 2016 na Mestu žensk. V Cirkulaciji2 smo nastajanje Knjige oglja uporabili za nadaljnje razstavljanje Posta(vl)janja, v galeriji Škuc pa smo Knjigi oglja posvetili celotno sobo (http://oglje.tumblr.com), ki je ležala med sobo arhiva in sobo pisem, in te je na sobo pisem pripravila z vsega nepotrebnega izčiščeno sobo, kjer je na sredini že ležala razprta Knjiga oglja. Ob knjigi so bila klečala/sedala, iz papirja narejene blazinice, sklede z domačim ogljem. V enem kotu si lahko naletel na še ne v knjigo integrirane liste papirja porisane in popisane z ogljem, kamor si lahko dodal svoj odtis.

In drevo si je dopisovalo v svojih premenah: papirju, oglju in človeku.

Zasnova plesa in celotne igre M ter prvotna igralca igre M: Marjeta Kamnikar in Gregor Kamnikar
Zasnova in vodja igre Knjiga oglja: Mihaela Ciuha in Nelson Valmor
Dopisovalci in soigralci: Marjeta Kamnikar, Mihaela Ciuha, Barbara Novak, Nelson Valmor, Ksenija Demič, Klemen Papež, Timon Jelen in vsi, ki se priključite
Produkcija: Gregor Kamnikar, Federacija, Nomad Dance Academy Slovenija

Podpora: Mestna občina Ljubljana, Erferifund, International Dance Terrorist Organization

Program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije v okviru DANCE ON, PASS ON, DREAM ON podpira tudi igro M
Posebna zahvala ekipi Cirkulacije2.

 

Monika Pocrnjić – SVAROG.3

August 30th, 2017 | admin

Monika Pocrnjić – SVAROG.3
zvočno-svetlobna instalacije malih enočipnih optosenzitivnih sintetizatorjev
.

dghsgfjeOtvoritev v torek, 5. septembra 2017 ob 20.00. Instalacijo sestavlja nekaj svetlobno-zaznavnih zvok-ustvarjajočih elektronskih bitij, kar skrbi za neprestano spreminjajoče se zvočno-svetlobno vzdušje.

Lokacija: Cirkulacija 2, Tobačna Ljubljana. Razstava bo aktivna teden dni, v tem času pa se še dvakrat razraste:

V četrtek, 7. september: enodnevna razstava in performans Spominska knjiga (ali še imate spominsko knjigo? Vas spominja na otroštvo, na vaše skupne dogodivščine tistih, ki so vam vanjo pisali in risali?).  Avtorice: Suzana Belak Pungartnik, Vesna Godler, Barbara Gyὂrfi, Tonja Jelen in Monika Pocrnjić. Mentorica: Marija Mojca Pungerčar. Več o tem spodaj!

V soboto, 9. september ob 16.00: praktična delavnica/ izdelava SVAROG.3 vezij. Monika bo za ljubitelje malih elektronskih živali pripravila organizirano sestavljanje teh bitij – delavnica. Vabljeni.

21200788_1443346942447218_2680666170294934603_oElektronski glasbeni instument Svarog.3 je optični theremin na katerega igramo z uporabo različnih virov svetlobe ter tako spreminjamo višino tona in glasnost zvoka. Vezja sodijo v skupino malih elektronskih bitij, ki so lahko včasih črički, ali pa škržati, tokrat pa zelo kosmati.

Svarog-ov.3 oscilator je izdelan s pomočjo IC NE555 in fotoupora. Na izhodu (3, output) daje pravookotni impulz, katerega frekvenca je odvisna od upornosti fotoupora (LDR1). Recept: 555 čip,2x fotoupor, 3×4,7k upor, 1x 10 k upor, , 1x 0.1 uF kondenzator, 1x 10uF kondenztor, 1x audio output

Monika Pocrnjić (1987) je v otroštvu in mladosti veliko časa preživela v dedkovi mizarski delavnici in v pohorski divjini. Po končani srednji šoli v Rušah se je vpisala na študij likovne pedagogike v Mariboru. Že v času študija se je začela zanimati za D.I.Y kulturo in doma izdelano elektronsko umetnost. Leta 2010 se je začela aktivno vključevati v skupnosti in kolektive, ki se ukvarjajo s predelavo stare, odpadne električne in elektronske opreme in ročno izdelavo elektronskih vezij. Med tem časom si je z občasnim sodelovanjem (Kibla, Fundacija Sonda, SGMK, RAMPA, Čipke) pridobila osnovno znanje o preprostih elektronskih instrumentih in programiranju mikrokrmilnikov. Zanima jo področje umetniške eksperimentalne elektronike in delavničarstvo. Festivali: Kiblix, Mfru, Elektron, Ars Electronica, PixelPoint, HomeMade (SGMK).

https://vimeo.com/72476281

Interview with Monika Pocrnjic / Women in Technology / Robots and Avatars.

Spremna beseda:
Naprave ali dinamike, pri katerih lahko opazimo obnašanje, ki nas napeljuje na idejo živosti, so popolnoma dovolj za miselno napletanje o naravi sveta in naši vlogi v njem. Dobesedno povzemanje pojma živega (“živo kot metafora živega”) je neke vrste animizem (točneje: reanimizem), s katerim rastlinam in živalim podeljujemo definicijo živega – za kar ni potrebe (“oni/one to so”). Razen če smo tako skrajno izruvani iz naravnega sveta, da se šele prek teh misli ozavemo lastne živosti (ali mrtvosti). (B.S.)

*****

V naročju instalacije Monike Pocrnjić ste v četrtek, 7. 9. 2017, vabljeni na enodnevno razstavo in performans Spominska knjiga (ali še imate spominsko knjigo? Vas spominja na otroštvo, na vaše skupne dogodivščine tistih, ki so vam vanjo pisali in risali?)

Avtorice: Suzana Belak Pungartnik, Vesna Godler, Barbara Gyὂrfi, Tonja Jelen in Monika Pocrnjić. Mentorica: Marija Mojca Pungerčar.

plakatVabimo vas, da se udeležite enodnevne večmedijske razstave in predstavitve projekta Spominska knjiga umetnic različnih vej, ki vam bodo predstavile koncept tega premičnega spominka z več različnih vidikov – vse od likovne instalacije, intermedijske knjige, razstave starejših spominskih knjig, predstavitev raziskave do avdiovizualnega performansa.

Vstop je prost.

Vrstni red dogodkov na dan 7. 9. 2017:
– 14.00 h – 21.00 h: razstava odprta za javnost,
– 19.00 h: uradno odprtje razstave,
– 19.30 h: avdiovizualni performans Vesne Godler.

Avtorica plakata: Monika Pocrnjić

Spominska knjiga je produkcija KUD Trivia
http://www.3via.org/trivia/?p=1714

Ponovni vzpon Poljske kraljice!

July 16th, 2017 | admin

jasno: Herman & Savski = vračnica in bali – in Novokomponirane slovenske ljudske!

V četrtek, 20. julija 2017 ob 20.30 v veliki dvorani Cirkulacije 2 Tobačna Ljubljana…

P1030939_medium
Zgoraj: scena iz lanske zapoznele tretje javne vaje v Kinu Šiška – konec januarja 2017 (foto Boštjan Leskovšek)

V letošnji prvi redni javni vaji sva pripravila izbor skladb iz prvega seriala Novokomponiranih iz let 2010-2013 in iz drugega v lanskem letu. Iz prvega bodo v aktualni spored našle pot skladbe kot so: Poljska kraljica, rezijanska Lepa Vida  in še kakšna. Iz drugega pa hit minule sezone Alenčica – Gregecova sestrica, Gospod Baroda ter nekatera ljudska rekla in priprošnje.

Bogdana Herman: glas, gib, drama
Borut Savski: instrumenti, naprave, objekti, ambienti

Povezave do obeh serij:
http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/2016
http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/index

Ste zamudili?
Posnetek nastopa na Trivia Records: http://www.3via.org/records/index.php?opt=item&id=72

Pristop:
Osnova najinega sodelovanja je v kombinaciji razmišljanj, pristopov, predstavitvenih formatih, ki so zelo vsaksebi. To odpre široko polje neobdelanih njiv. Ideja novega je za naju zelo pomembna. Predvidljivi glasbeni formati so zgolj sredstva za manipulacijo (čustev, telesa, misli). Prehajanje čez rob formatov omogoči poslušalcu dostop do njegove senzibilnosti.

Mediji, ki jih prečiva: glasba, beseda, poezija, drama, zvočna umetnost, improvizacija, konkretni zvoki, računalniška glasba, odprti kitarski akordi, pesmi, koncert, gledališče, prostorska instalacija, interaktivne algoritmične naprave, posneti zvoki, radijski pristopi, gib, scenografija in koreografija. Vse to pomeni, da potrebujeva predstavitveno situacijo, ki presega omejitev odra. Najboljši je galerijski prostor, kjer so obiskovalci na isti ravni kot izvajalca. Še naprej najine dogodke imenujeva javne vaje – in ne koncerti. To omogoči ohranjanje odprte forme/ pristopa – vsak dogodek je samosvoj.

Glas in instrumenti lahko privzamejo različne vloge. Ni potrebe, da bi bil eden v glavni in drugi v podporni vlogi. Uporabljava t.i. “paralelni” pristop k zvoku, ki se ne preveč resno nanaša na “serijalno glasbo” – in je njeno nasprotje. Paralelni pristop je oznaka, ki opisuje način sodelovalnega impro-muziciranja, ki ni glasba. Bližje je ideji medčloveške komunikacije v tridimenzionalnem polju zvoka (“zvoki glasbenika/ posameznika kot njegovi avatarji…”). Savski to imenuje neglasba.

Glas in zvok sta v veliki meri neodvisna. Zanimivo: do usklajenosti pride, ko je avtonomija obeh umetnikov največja. Seveda morata biti umetnika izjemno pozorna eden do drugega. Pogosto so najbolj poetski trenutki tisti, ki so zvočno najbolj abstraktni – minimalistični: nevezani pomeni ali brez pomena, rahle melodične linije, ton ali dva, komaj prepoznavni utrinki ritmov. Brez začetka – brez konca. Glas in zvok se vijeta kot dva ločena vzporedna tokova v zvočni sliki, kar ustvari občutek prostornosti – prostorski zvok. To se zgodi pri najbolj abstraktnih pristopih – v najinih ljudskih priprošnjah in zagovorih. Besede so dramatične in ritmične – zvok ne sledi, ampak ustvarja paralelno dramatsko linijo.

Harmonije/ zvočni spekter je lahko izjemno poln – ali zelo osnoven. Dinamika zvoka je velika. Zelo tiho – z mikrozvoki – do zelo zvočno polnega spektra – ne v smislu glasnosti, ampak kot energija, ki se prenaša na občinstvo. Melodičnosti zvoka se lahko pridruži ritem – kar je glasba, ali ne-ritem, kar je drama.

Ko se v nekaterih skladbah ritem in melodija ujameta, potem so to pesmi. So pomemben del repertoarja, ker imajo predvidljiv način vpliva na občinstvo – so glasbeni formati. Vendar vsebujejo obrate in kombinacije, ki se sprehajajo med glasbenimi žanri – ena od stvari, ki se jih v sodobni popularni glasbeni produkciji ne počne. Bognedaj!

Prijazna podpora projektu: Cirkulacija 2, Trivia in Galerija Kapelica.

Dodatek za studiozne:

Nova serija posnetkov – tri javne vaje
Herman & Savski – Vračnica in bali / Novokomponirane slovenske ljudske
http://www.3via.org/records/index.php?opt=item&id=72

Bogdana Herman Borut Savski – Newly-composed Slovene Folk Songs (live recordings of the
six concerts in 2010, 2011)
http://www.3via.org/records/index.php?opt=item&id=62

Primeri paralelnega pristopa v glasbi
Etnobanda: Bogdana Herman, Milena Kosec, Stefan Doepner, Borut Savski (2007)
http://www.3via.org/records/index.php?opt=item&id=18
Cirkulacija 2 with Bogdana Herman (2009)
http://www.3via.org/records/index.php?opt=item&id=37

Spodaj: situacija  v Cirkulaciji 2 (foto: Bogdana Herman in Boštjan Leskovšek)